Retete culinare

Răcituri – Gâturi de curcan umplute – Friptură de pasăre/porc – Tort de biscuiți cu mere – Meniu

Răcituri – Gâturi de curcan umplute – Friptură de pasăre/porc – Tort de biscuiți cu mere – Meniu

1. Aperitiv:

A. Răcituri

-1 kg gâturi de curcan +1 kg carne de curcan +1 kg labe de pui sau curcan

-1-2 morcovi +1 pătrunjel = curățați

-punem carnea cu zarzavatul la foc și după ce culegem spuma dăm focul mic și le fierbem câteva ore la foc încet

-adăugăm sare după gust, boabe de piper

-când sunt  aproape gata adăugăm usturoi (2-3 căciulii) și mai lăsăm să fiarbă

-scoatem carnea, curățăm de pe oase și punem în caserole

-punem gelatină în zeamă (după instrucțiuni),lăsăm zeama puțin să stea apoi o strecurăm (eu pun în strecurătoare tifon +vată +tifon – ca să nu treacă grăsimea)

-punem zeama în caserole, peste carne, și lăsăm să se răcească apoi punem în frigider caserolele

-le puteți servi simple sau cu piper sau lămâie

B. Salată

-carnea de curcan și zarzavatul din supă le tăiem mărunt

-adăugăm o cutie de ciuperci tăiate mărunt, o cutie de porumb și 2-3 castraveți  murați tăiați mărunt și scurși

-amestecăm și adăugăm maioneză (făcută cu cartof) după gust

2. Supă de curcan

– strecurăm zeama în care am fiert carnea și zarzavatul

-adăugăm tăiței sau tăşcuţe(eu le dau un clocot în apă pe urmă le scurg și le pun în supă)

3. A. Gâturi de curcan umplute

-pielea de pe găturile de curcan o coasem la un capăt (cu ață colorată)

-compoziția o putem face ca la drob: ficat de curcan fiert și măcinat, ceapă verde și verdeață tăiate mărunt, ouă fierte tăiate mărunt, ouă crude, condimente și un pic de pesmet

-dacă nu vă place ficatul înlocuiți cu carne tocată

-cu amestecul respectiv se umplu găturile (pielea), se coș și la celălalt capăt, se așează în tavă, se condimentează puțin, se pune apă în tavă și un pahar de vin și se pun la cuptor – le scoateți când sunt gata rumenite bine și se taie felii

B. Friptură de pasăre/porc

-carnea se condimentează și se pune în cuptor pe un pat de legume: ceapă tăiată felii mai mari, ardei, dovlecel, ciuperci, felii de cartof (tăiate mai groase)

-punem apă să acopere carnea, crenguțe de cimbru și un păhărel de alcool (vodka, gin,cognac) sau un pahar de vin sau bere și punem la cuptor

-când carnea este făcută scoatem friptura și servim cu legumele

4. Prăjituri

A. Cornulețe cu nucă (Vero)

-pentru aluat 3 căni făină +1 cană zahăr +3 gălbenușuri +1 praf de copt frământat cu lapte sau smântâna.

-crema se face din albușurile bătute cu o cană zahăr și adăugată 100 gr. nucă măcinată

-umplem cornulețele cu cremă și le punem la copt

-se dau calde prin zahăr praf vanilinat

B. Tort de biscuiți cu mere (Voichița)

-1 kg de biscuiți simpli,1 kg mere dulci, 2 căni de zahăr,1/2 l apă,1 linguriță scorțișoară, 2 budinci vanilie

-se curată  merele, se taie cubulețe mici, se pun la fiert cu apa și zahărul (nu se fierb mult), se adaugă scorțișoară

-într-o cană dizolvăm budincile cu puțină apă și turnam peste mere, amestecând ușor până se îngroașă, lăsăm la răcit

– când crema s-a răcit bine punem un strat de biscuiți, unul de crema până terminăm

– deasupra punem frișcă

-servim așa sau cu înghețată

Pofta Bună! Sărbători fericite!

Reţete culinare

Culinar

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Gaturi de curcam umplute nu am mancat si nici nu am vazut sau auzit. Mi se pare super interesant. Cred ca este o delicatesa.

    • Este o reteta veche a bunicii mele(unguroaica din Ditrau si fosta bucatareasa la popota ofiterilor chiar si in timpul razboiului)
      Sunt foarte gustoase si aspectuoase.

  • Nici eu nu am mâncat gâturi de curcan umplute, dar cred că e o rețetă super.
    Mulțumim pentru minunatele idei!

  • Un meniu interesant și delicios că întotdeauna ! Gâturi umplute trebuie sa incerc , mi-ai făcut poftă ! Mulțumesc pentru rețete !

  • Retete delicioase ca intotdeauna. Friptura pare foarte interesanta. :)

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago