Biblioteca de la Miezul Nopții de Matt Haig – Editura Nemira – recenzie

Biblioteca de la Miezul Nopții, de Matt Haig – Editura Nemira – recenzie

Biblioteca de la Miezul Nopții

Autor: Matt Haig

Titlul original: The Midnight Library

Editura: Nemira

Anul apariției: 2020

Număr de pagini: 300

Traducere din limba engleză de: Cristina Nan

Gen: Fantasy, Psihologic

Cotație Goodreads: 4,40

  O carte foarte plăcută, perfectă pentru un weekend. Se citește ușor, iar mesajul este profund și pozitiv. De fapt, are acel vibe pozitiv, care îți dă o stare de bine.

  Personajul principal este Nora Seed, o tipă nemulțumită de viața ei, plină de regrete. O tipă cu potențial, cu multe talente, dar care aparent și-a irosit viața, rămânând în orașul natal, ca vânzătoare la un magazin de instrumente muzicale.

  A cântat într-o trupă, în adolescență a făcut înot de performanță, a studiat filosofia, era pasionată de glaciologie, dar toate aceste perspective strălucite s-au transformat în oportunități ratate. S-a despărțit de logodnicul ei, Tom, înainte de nuntă și a refuzat să-și însoțească prietena, pe Izzy, în Australia.

  Nora regretă că nu a apucat-o pe nici unul dintre aceste drumuri, este convinsă că dacă ar fi făcut-o ar fi avut o viață mai bună, suferă de depresie, se simte singură și neapreciată la locul de muncă, financiar nu stă bine și totul culminează cu moartea pisoiului, călcat de mașină. Atunci Nora, copleșită de vinovăție, decide că nu mai vrea să trăiască și încearcă să se sinucidă.

  Numai că în loc să moară, se trezește într-un loc curios: Biblioteca de la Miezul Nopții, un loc plin de cărți, unde o reîntâlnește pe doamna Elm, bibliotecara ei din liceu. Fiecare carte reprezintă una dintre posibilele vieți ale Norei. Practic, ea trebuie să aleagă o carte și se trezește în viața respectivă. O viață așa cum își dorește, fără regretele din viața originară.

„- Ai tot atâtea vieți la dispoziție câte decizii ai. Există alte vieți în care faci alte alegeri. Iar acele alegeri conduc la alte rezultate. Dacă ai fi făcut chiar și cel mai mic lucru altfel, acum povestea ta ar fi complet diferită. Și toate acestea există în Biblioteca de la Miezul Nopții. Toate sunt la fel de reale cum este și viața ta actuală.”

„Îndrăznește să ai visuri mărețe… Poți să fii orice îți dorești. Pentru că, într-una din vieți, ești ceea ce visezi.”

  Nora încearcă viață după viață, îndrumată de doamna Elm, în funcție de regretele din viața originară. Totuși, pe parcurs ce plonjează din viață în viață, își dă seama că niciuna nu este perfectă. Realizează că relația cu Tom nu ar fi fost ceea ce și-a dorit, că pisica oricum ar fi murit, în unele vieți pierde definitiv oameni la care ține, iar cu alte vieți, deși la prima vedere sunt perfecte, nu se simte confortabil. Va găsi ea până la urmă viața potrivită?

  Mesajul este unul profund și se referă la faptul că oricât de nemulțumiți am fi de viața noastră, întotdeauna se poate găsi un motiv pentru a trăi. Iar regretele… regretele sunt doar proiecții venite din așteptări, sunt doar în mintea noastră. N-avem de unde să știm că viața noastră ar fi fost mai bună dacă am fi făcut cutare sau cutare lucru. Sau poate ar fi fost mai bună în anumite aspecte, dar nu și în altele.

  Nora trece prin experiențele din diverse vieți tocmai pentru a afla, pentru a trăi pe propria piele  cum ar fi fost dacă…

„Ați fi putut să-mi spuneți. Ați fi putut să-mi explicați că nu am fost o stăpână rea. De ce n-ați procedat așa?

– Fiindcă, Nora, câteodată, cel mai bun mod de a învăța este să trăiești.”

„- Acum înțelegi? Uneori, regretele nu se bazează deloc pe fapte. Uneori, regretele sunt doar…

A făcut o pauză, căutând cuvântul potrivit și în cele din urmă l-a găsit.

– Niște rahaturi.”

„Poate că nu faptul că nu realizaseră nimic fusese motivul nefericirii părinților și a fratelui ei, poate că de vină erau tocmai așteptările lor.”

„În fiecare secundă a fiecărei vieți intrăm într-un nou univers. Și petrecem atât de mult timp dorindu-ne ca viețile noastre să fi fost diferite, comparându-ne cu alții și cu alte versiuni ale noastre, când, de fapt, majoritatea vieților noastre conțin deopotrivă părți bune și părți rele.”

„Adică lucrurile ar fi mult mai ușoare dacă am înțelege că nu există un mod anume de a trăi, care să ne imunizeze împotriva tristeții. Și că tristețea e o parte intrinsecă din mecanismul numit fericire. Nu poți să o ai pe una fără cealaltă. Desigur, ele vin în cantități și în intensități diferite.”

  Mesajul exprimat de autor este să ne trăim viața, indiferent de cât de dezamăgiți ne-am simți la un moment dat; să apreciem fiecare clipă și timpul petrecut alături de fiecare persoană dragă. Este un mesaj demn de luat în considerare cu atât mai mult cu cât Matt Haig însuși a trecut printr-o depresie severă și o tentativă de suicid.

Despre autor:

  Matt Haig este un scriitor și jurnalist britanic. Majoritatea cărților sale au ajuns bestsellers și/sau sunt în curs de ecranizare: „The Last Family in England”, „Shadow Forest”, „Runaway Troll”, „Umanii”, „Băiatul Echo”, „Câteva motive să iubești viața”, „Cum să oprești timpul”. Este cunoscut pentru seria Christmas: „Un băiat numit Crăciun”, „Fetița care a salvat Crăciunul” și „Eu și Moș Crăciun”.

Mesajul din cărțile sale este inspirat din propria viață, autorul trecând prin depresie și o tentativă de suicid.

   Nu în ultimul rând, mulțumesc Editurii Nemira, care mi-a pus la dispoziție cartea în avanpremieră, înainte de a apărea în librării (1 octombrie)!

Noutăți editoriale

Sorina Ciocarlan

***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago