Retete culinare

Chifle cu turmeric  și unt – Cartofi cu bacon – Cornulețe cu gem

Chifle cu turmeric  și unt – Cartofi cu bacon – Cornulețe cu gem

1. Chifle cu turmeric  și unt (Iliuța)

  • 500 gr făină, 2 ouă, 30 gr drojdie proapată, 20 gr turmeric, 150 gr unt, 80 ml lapte pentru maia și 10 gr zahăr.
  • După ce am făcut maiua folosind laptele cald, zahărul și drojdia, le punem peste făină împreună cu sarea, turmericul și ouăle.
  • Mai  adăugăm puțină apă caldă dacă este necesar pentru a obține un aluat moale. –Frământăm aluatul cu untul încălzit în prealabil.
  • Formăm chiflele cu dimensiunea dorită și le lăsăm la crescut pentru 30 de minute, după care le ungem cu gălbenuș de ou.
  • Le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le dăm la cuptor pentru 20-25 minute la foc potrivit.
  • La această rețeta eu folosesc o metodă mai specială de coacere…. și anume, pun un vas cu apă în cuptor sub tavă. Rezultatul constă în chifle pufoase cu o crustă puțin crocantă.

2. Supă  de conopidă

  • 2 morcovi  și 1 pătrunjel dați pe răzătoarea fină îi călim puțin în ulei
  • adăugăm buchetelele de conopidă,apă și punem la fiert
  • potrivim de sare, piper, curry
  • când conopida e fiartă adăugăm amestecul de verdeață și dregem cu smântână sau iaurt

3.Cartofi cu bacon (Iliuța):

  • 4-5 cartofi  îi punem să fiarbă(cu coajă) în apă cu sare+rosmarin+usturoi,cam 15 minute, apoi îi curățăm (îi lăsați întregi)
  • pregătim într-un castron cașcaval răzuit+puțin ulei
  • dăm fiecare cartof prin brânză îl invelim în felii de bacon și punem în tavă pe hârtie de copt
  • punem tava în cuptor

4.Cornulețe cu gem

  • punem în castron 1 kg de făină și 4 linguri mari de untură (sau un pachet de Rama), frământăm puțin
  • adăugăm 2 ouă întregi,150 gr zahăr+2 zahăr vaniliat+1 praf de copt stins=frământăm cu smântână să fie un aluat potrivit
  • întindem foaia (1/2 deget grosim ), tăiem pătrate, punem gem(mie îmi place cel de caise) sau marmeladă, sau rahat tăiat bucăți
  • rulăm aluatul și punem la copt
  • pregătim un castron cu zahăr parf vaniliat și când scoatem tava dăm cornulețele fierbinți prin zahăr, apoi le lăsăm să se răcească
  • Poftă Bună!

    Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago