Chifle cu turmeric și unt – Cartofi cu bacon – Cornulețe cu gem
Chifle cu turmeric și unt – Cartofi cu bacon – Cornulețe cu gem
1. Chifle cu turmeric și unt (Iliuța)
- 500 gr făină, 2 ouă, 30 gr drojdie proapată, 20 gr turmeric, 150 gr unt, 80 ml lapte pentru maia și 10 gr zahăr.
- După ce am făcut maiua folosind laptele cald, zahărul și drojdia, le punem peste făină împreună cu sarea, turmericul și ouăle.
- Mai adăugăm puțină apă caldă dacă este necesar pentru a obține un aluat moale. –Frământăm aluatul cu untul încălzit în prealabil.
- Formăm chiflele cu dimensiunea dorită și le lăsăm la crescut pentru 30 de minute, după care le ungem cu gălbenuș de ou.
- Le punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le dăm la cuptor pentru 20-25 minute la foc potrivit.
- La această rețeta eu folosesc o metodă mai specială de coacere…. și anume, pun un vas cu apă în cuptor sub tavă. Rezultatul constă în chifle pufoase cu o crustă puțin crocantă.
2. Supă de conopidă
- 2 morcovi și 1 pătrunjel dați pe răzătoarea fină îi călim puțin în ulei
- adăugăm buchetelele de conopidă,apă și punem la fiert
- potrivim de sare, piper, curry
- când conopida e fiartă adăugăm amestecul de verdeață și dregem cu smântână sau iaurt
3.Cartofi cu bacon (Iliuța):
- 4-5 cartofi îi punem să fiarbă(cu coajă) în apă cu sare+rosmarin+usturoi,cam 15 minute, apoi îi curățăm (îi lăsați întregi)
- pregătim într-un castron cașcaval răzuit+puțin ulei
- dăm fiecare cartof prin brânză îl invelim în felii de bacon și punem în tavă pe hârtie de copt
- punem tava în cuptor
4.Cornulețe cu gem
- punem în castron 1 kg de făină și 4 linguri mari de untură (sau un pachet de Rama), frământăm puțin
- adăugăm 2 ouă întregi,150 gr zahăr+2 zahăr vaniliat+1 praf de copt stins=frământăm cu smântână să fie un aluat potrivit
- întindem foaia (1/2 deget grosim ), tăiem pătrate, punem gem(mie îmi place cel de caise) sau marmeladă, sau rahat tăiat bucăți
- rulăm aluatul și punem la copt
- pregătim un castron cu zahăr parf vaniliat și când scoatem tava dăm cornulețele fierbinți prin zahăr, apoi le lăsăm să se răcească
-
Poftă Bună!
Reţete culinare
#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri
Yumii
Minunate rețete! Mulțumim pentru idei!
Supa de conopidă și cornuletete cu gem vreau sa le fac în weekend! Mulțumesc pentru rețete!