Imperiul iadului – Moarte și viscol – Drum sângeros către moarte – Curtea Marțială – Închisoarea O.G.P.U. – Comisarul
Autor: Sven Hassel
Editura Nemira
Colecția: Armada History
Danezul Sven Hassel, viitoarea voce scriitoricească a războiului mondial văzut din perspectiva învinșilor, a ajuns într-o companie disciplinară a Armatei Germane. Din această poziție, ce îi oferă o perspectivă specială asupra conflagrației, descrie cu realism brutal atrocitățile ciocnirilor militare, crimele naziste și aventurile personale ale soldaților Wehrmacht-ului, condimentate cu umor cinic, crud, care-i ajută să nu își piardă mințile pe durata masacrelor în masă absurde.
Hoțomanul Porta, cu jobenul lui portocaliu ce apare mereu în momente festive, Wolfgang Creutzfeldt, gigantul poreclit ironic Micuțul, ex-ofițerul SS Julius Heide, nazistul fanatic, Legionarul Alfred Kalb, fost membru al Legiunii Străine Franceze, Barcelona Blom, veteranul Războiului Civil Spaniol, sergentul Willie Beier, zis Bătrânul, și condamnatul pentru dezertare Sven își continuă lupta pentru supraviețuire pe diverse fronturi ale celui de-Al Doilea Război Mondial.
Imperiul iadului (1971)
Trupele SS încearcă să inăbușe revolta eroică a polonezilor împotriva ocupanților germani.
Drept represalii, Himmler a dat ordin ca Varșovia să fie stearsă de pe hartă, dar polonezii nu cedează, luptând chiar și printre ruine.
În orașul arzând, Sven și camarazii săi se trezesc prinși între sadicii criminali ai trupelor SS și răzbunătorii luptători de gherilă ai Rezistenței Polone.
Moarte și viscol (1976)
Hitler a lansat Operațiunea Barbarossa, numele de cod pentru invadarea Uniunii Sovietice. Avansarea prin teritoriul inamic decurge, pentru început, chiar mai bine decît era prevăzut.
Însă iarna rusească apare brusc, devenind rapid cel mai teribil dușman. Uleiul îngheață în arme, soldații își pun ziare pe sub uniformă. Trupele germane sunt blocate la 120 de kilometri de porțile Moscovei, iar tentativa de cucerire a orașului eșuează.
În ajutorul asediaților sosesc forțe proaspete din Siberia, perfect obișnuite cu frigul. Inimile și trupurile invadatorilor sunt însângerate, căci încă o dată, istoria se dovedește a fi nemiloasă cu armatele occidentale ajunse în stepele răsăritene.
„Cu motoarele ambalate, tancurile înaintau, infanteriștii alergau după ele bolnavi de spaimă, aruncați drept în infern de niște politicieni iresponsabili. Înaintau. Trebuiau să traverseze un câmp minat. Nimănui nu-i păsa de infanteriștii care cădeau, se târau, trăgeau spre o cască inamică ce apărea deasupra parapetului tranșeei. Așa-i la război! Mai bine să plângă mama altuia decât mama ta, și-o să câștigi un răgaz în jocul cu moartea. Dacă nu te țicnești, te întorci acasă erou, dar nu uita că nimic nu dispare mai repede ca un erou.“
Drum sângeros către moarte (1977)
Greșelile costă. Cel mai mult costă nesupunerea și acțiunile personale care contravin ordinelor militare.
La Berlin sau lângă linia frontului, Curțile Marțiale își fac datoria: așteaptă să dea verdicte. Plutonul de execuție e pregătit de fiecare dată și el. Puși la zid ori cu arma la ochi, soldații merg până la capăt pe același… Drum sângeros către moarte…
Sven, Porta, Micuțul și restul trupei au ajuns într-un loc uitat de Dumnezeu, plin de șerpi, scorpioni și furnici uriașe. Un ținut al morții și al deșertăciunii.
Orice greșeală îi va costa.
Curtea marțială (1979)
Nimic nu e mai înspăimântător decât ea. Nimic nu este mai rău decât ea. Nimic nu e mai performant decât ea… Nici artileria sovietică, nici vânătorii siberieni, nici giganticele tancuri T-34. Ea este Curtea Marțială.
Regimentul 27 Panzer a ajuns in Finlanda și trebuie să facă față iernii arctice.
Chiar și în Batalionul Disciplinar, cea mai eficientă amenințare este cea cu deferirea militarului neobedient Curții Marțiale.
Închisoarea O.G.P.U. (1981)
Închisoarea O.G.P.U. locală veghează înaltă pe un deal, amenințătoare și impenetrabilă. Deși nu mai au tancuri, Sven și camarazii săi au primit ordin să o cucerească în orice fel: cu mitraliere, cu aruncătoare de grenade, cu mâinile goale, dacă e nevoie.
Dincolo de infernul de foc al bombardamentelor reciproce, germanii descoperă un alt infern, cel al ororilor și suferinței inimaginabile din bastionul torționarilor ruși.
Comisarul (1985)
Batalionul Disciplinar nu dă doi bani pe războiul lui Hitler. Toți membrii lui luptă doar ca să rămână în viață… sau pentru vreun avantaj neașteptat.
Câțiva soldați descoperă cel mai mare secret al Armatei Roșii: un comisar sovietic a ascuns o comoară dincolo de liniile inamice. Așa că, pentru a pune mâna pe ea, Sven și camarazii săi sunt dispuși să înfrunte taigaua siberiană îmbibată de sânge, să lupte ca niște fiare, să ucidă sau să fie uciși. Începe o veritabilă Goană după aur cu obstacole surprinzătoare.
Cele mai sângeroase bătălii din cruntul război sunt povestite de Sven Hassel cu un realism care capătă adesea accente tragi-comice. Aventurile eroilor săi reușesc să rămână amuzante chiar și în momente de teroare totală.
Editura Nemira ne oferă seria completă de autor, cu toate cele 14 volume, însoțite de un super-afiș tematic.
Aceasta este ordinea apariției romanelor:
Legiunea blestemaților (1953)
Blindatele morții (1958)
Camarazi de front (1960)
Batalion de marș (1962)
Gestapo (1963)
Monte Cassino (1963)
Lichidați Parisul (1967)
General SS (1969)
Imperiul iadului (1971)
Moarte și viscol (1976)
Drum sângeros către moarte (1977)
Curtea Marțială (1979)
Închisoarea O.G.P.U. (1981)
Comisarul (1985)
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Ce-mi place seria asta. Arată minunat. Am si eu vreo 2 carti .
Se pot citi separat, dar, intr-adevar, arata mult mai satisfacator impreuna. :D