Titlul original: J‘ai toujours cette musique dans la tête
Traducere din limba franceză: Carmen Otilia Spînu
Editura: Trei
Colecția: Fiction Connection
Gen: Ficțiune
Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 352
,,După ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand s-a dedicat scrisului, publicându-și primul roman, Oamenii fericiți citesc și beau cafea, în regim propriu, pe platforma Kindle Amazon, în decembrie 2012. Remarcată rapid de bloggerii atenți la mediul literar virtual, a trezit interesul Editurii Michel Lafon, care i-a propus debutul în lumea editorială tradițională. Astfel, romanul său a cunoscut un succes uriaș, fiind tradus în mai multe limbi. Drepturile de ecranizare au fost achiziționate de producătorul american Harvey Weinstein.
Agnès Martin-Lugand se numără printre primii zece cei mai bine vânduți autori francezi. Cărțile ei s-au vândut în Franța și în lume în peste 2 milioane de exemplare și au fost traduse în 32 de limbi.
La Editura Trei, de aceeași autoare, au apărut Oamenii fericiți citesc și beau cafea; Viața e ușoară, nu-ți face griji; Îmi pare rău, sunt așteptată… și Fericirea îmi scapă printre degete.,,
Cărțile lui Lugand sunt, așa cum bine știți, ușurele, perfecte pentru o gură de aer, pentru a evada câteva clipe din cotidian. În anumite perioade încărcate, în care viețile noastre par să urmeze cu sfințenie dictonul parizian ,,Métro, boulot, dodo” (Metrou, job, nani), simțim nevoia de astfel de lecturi care să ne permită să ,,zburdăm” în neștire printre foi de hârtie și slove. Autoarea franceză ne oferă grație scrierilor sale prilejul de a ne destinde și de a ne bucura, totodată, de povești atent gândite și chiar bine scrise.
Înainte de volumul de față, citisem doar ,,Îmi pare rău, sunt așteptată”, însă a fost suficient ca să remarc o oarecare evoluție în stilul scriitoricesc al autoarei. În ,,Încă aud muzica noastră în gând” se întrezărește potențialul imens de care dispune Lugand, anunțând un viitor literar promițător, din punctul meu de vedere.
Într-adevăr, mi-a plăcut foarte mult ,,Încă aud muzica noastră în gând” (ador titlul ăsta!), o carte ce mi-a întrecut orice așteptări, o lectură palpitantă, la sfârșitul căreia nu îmi venea să cred că asta a fost tot, că întreaga aventură s-a terminat atât de repede.
Trebuie să recunosc că am apreciat fraza citată de autoare la începutul cărții, o prolepsă, o expresie preluată din concepția lui Sigmund Freud, și anume: ,,În viața psihică a individului, celălalt apare întotdeauna fie ca model, fie ca obiect, ca asociat sau ca rival.”
Protagoniștii acestei istorii sunt Yanis și Véra, un cuplu fermecător, pe care ți-e imposibil să nu-l admiri și pe care nu ai cum să-l uiți. ,,Încă aud muzica noastră în gând” (J‘ai toujours cette musique dans la tête) – titlul cărții – este una dintre primele vorbe pe care și le-au adresat și care a rămas expresia lor, felul lor absolut special de a-și mărturisi sentimentele.
Deși au trecut ani buni de când s-au cunoscut, deși au trei copilași minunați – doi băieței și o fetiță -, Yanis și Véra se iubesc la fel de mult ca în prima zi, la fel de pătimaș, la fel de intens, de parcă fiecare sărut, fiecare îmbrățișare ar fi, deopotrivă, prima și ultima. Se pot considera o familie fericită, în care copiii sunt cei mai importanți, educați frumos, înconjurați de iubire, de doi părinți dornici să le ofere o copilărie și o viață de neuitat.
Yanis colaborează sau, mai bine zis, lucrează pentru fratele Vérei, Luc, patronul unei firme de arhitectură, fapt ce îi limitează deciziile, acțiunile, Luc stăvilindu-i, într-o însemnată măsură, creativitatea. Acest lucru stă la baza conflictului dintre cei doi bărbați, în momentul în care Yanis găsește un client înstărit – Tristan -, pentru care pregătește un proiect de mare anvergură, dar cu care Luc nu are gând să facă afaceri, dând dovadă, mai mult decât oricând, de scepticism și de o bună intuiție. Parteneriatul celor doi cumnați se rupe, Yanis alegând să facă o schimbare în viața sa, o dată pentru totdeauna.
Lipsa unei surse de venit îl îngrijorează și devine, astfel, victima lui Tristan. Acest bărbat extrem de bogat, ce impresionează prin înfățișare, prin postura dreaptă, de neclintit, se oferă să-i dea bani cu împrumut pentru a-și dezvolta propria firmă de arhitectură, deși nu se cunosc de prea mult timp, având încredere, vasăzică, în talentul și în entuziasmul debordant al lui Yanis. Inițial, refuză oferta, însă, până la urmă, cade în capcană.
Susținut financiar de Tristan și încurajat de Véra, Yanis pune bazele unei afaceri promițătoare, dar care, cu timpul, îl schimbă pe bărbat care lipsește tot mai mult de acasă, neglijându-și familia peste măsură. Treptat, nimic nu mai este ca înainte. Véra suferă, copiii sunt nemulțumiți, iar Yanis se ruinează, prăbușindu-se, înecându-și așa-zisul eșec în litri de alcool…
,,Am întins mâna spre el, voiam să-l ating, să mă cuibăresc în brațele lui, ca să mă liniștească, să mă încălzească, să-mi spună că mă înșelam, că deveneam paranoică. Așteptam să-mi spună: <<Nu, nu e nimeni altcineva. Cum poți să-ți închipui așa ceva?>>. Să-mi mai spună și că încă auzea muzica noastră în gând, să mă îmbrățișeze, să mă mângâie, să facă dragoste cu mine.”
În tot acest timp, Tristan face în așa fel, încât Véra și copiii acesteia să petreacă cât mai mult timp în compania sa, ajutându-i, sprijinindu-i necondiționat, jucând rolul unui înger păzitor. Însă nu se știe ce lup, ce fiară înfometată se ascunde în spatele măștii de miel inocent…
V-am făcut curioși? Vreți să aflați ce soartă vor avea personajele? Cine este, cu adevărat, Tristan și ce vrea de la protagoniștii noștri? Vor reuși aceștia să formeze cuplul și, implicit, familia fericită de odinioară? Trecutul poate fi șters cu buretele? În viață, o putem lua de la capăt… din nou?
,,În cartea mea am vrut să descriu o viață clădită pe baze solide, care să se clatine, cu riscul de a se schimba total. Personajele mele suportă consecințele și rămân cu cicatricele a tot ceea ce au îndurat, dar devin mai puternice.”
Așa, cum recunoaște ea însăși, Lugand ne oferă o poveste cu suișuri și coborâșuri, cu surprize ce răvășesc cititorul și un final deosebit. Lugand vrea să ne convingă că în viață binele reușește să învingă răul, că destinul nu poate fi schimbat și că răul, necazurile, suferințele sunt necesare, atât timp cât ne ajută, în mod determinant, să evoluăm, să ne maturizăm, să fim mai puternici decât oricând, să ne iubim pe noi înșine și pe cei din jurul nostru cu patos și cu ardoare. Mai mult decât oricând.
Vă recomand drag această meditație profundă asupra visurilor, ambițiilor fiecăruia dintre noi, această poveste plină de farmec!
Părerile criticilor:
LECTURĂ PLĂCUTĂ!
Cartea Încă aud muzica noastră în gând de Agnès Martin-Lugand poate fi comandată de pe site-ul Editura Trei
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Pe mine m-ai facut curioasa !
Felicitari , Cos !
Mulțumesc, Vero :) Ți-o recomand! Sigur ți-ar plăcea!
Cosmin, mi-a plăcut foarte mult cum ai descris cartea! Da, după o astfel de recenzie, sigur voi căuta și eu cartea!
Trebuie, Rodica :) Lectură plăcută!
Frumoasă poveste. Mulțumesc pentru recomandare, Cosmin!
Mulțumesc și eu pentru apreciere!
Îmi place mult cum scrie Agnès Martin-Lugand. Frumoasă recenzie!
Într-adevăr, este o scriitoare care promite multe :) Sunt tare curios să observ cum evoluează!
Foarte frumos ai prezentat cartea, o am si eu pe lista de citit!
Lectură plăcută, Ana :)
Ma bucur sa citesc o recenzie atat de frumoasa la cartea asta. Acum am primit-o si eu. Am toate cartile autoarei, dar am citit doar "Fericirea imi scapa printre degete".
Te sfătuiesc să le citești pe toate și, dacă nu mă înșel, ar fi bine să le iei în ordinea în care au fost publicate :) Ca să-i poți surprinde evoluția :D
Nu am citit cartea, de fapt nu am citit inca nici o carte a acestei autoare, insa cred ca mi-ar placea stilul ei. Frumoasa recenzie!
Ar trebui să remediezi situația :) Lugand este, așa cum am mai spus, o scriitoare cu un viitor literar promițător :D
Mi-am propus să citesc şi eu în această vară cel puțin o carte scrisă de Agnes.
Felicitări pentru frumoasa recenzie! Cu siguranță mi-ai stârnit interesul!
Lectură plăcută să ai :)
Felicitari Cosmin,frumoasa prezentare.Am si eu cartea pe lista
Are accente de thriller, motiv pentru care ți-o recomand cu drag :)
Felicitări pentru recenzie! Foarte tare mi-a plăcut și mie această carte.
Nu-i așa că finalul e surprinzător? (Ca să nu dau spoilere)