Autori romani

Interviu Simona Tănăsescu – autor român – fără cenzură, fără photoshop

Interviu Simona Tănăsescu – autor român – fără cenzură, fără photoshop

   Interviu Simona Tănăsescu – autor român.

1. Cine este Simona Tănăsescu, omul din spatele cărților? Ne poți spune câteva lucruri despre tine?

   S.T: Simona Tănăsescu este femeia pe care, oricând, o poți zări în drumurile tale. Într-o zi, ai putea spune: “Pff, peste asta a dat norocul!”, iar în alta, la fel de bine te-ai putea întreba: “Oare asta nu are oglindă acasă!?”.

   Sunt un om simplu, care se arată după cum simte și simte după cum simte. Nu trăiesc după anumite criterii și nici după conduite impuse de alții, numai că așa trebuie. Iubesc oamenii și sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru fiecare zi în care mă trezesc, în care pur și simplu doar trăiesc.

2. Ne poți spune câteva cuvinte despre ce ai scris și în special despre cartea care urmează să fie publicată, ,,Lacrima stejarului”?

   S.T: Romanul meu de debut a fost “Pe gaura cheii”, poveste ce face parte din trilogia ”Ciclul Vital Nouă”. ”Prin telescop” și  ”La microscop” continuă seria poveștii, cea de-a doua parte fiind deja publicată. Am în vedere să termin cât de curând partea a treia, după care intenționez să le reeditez pe primele două. Vreau ca cele trei părți să le pot cuprinde într-un singur volum. Despre “Lacrima Stejarului”, am să vă spun, așa cum o fac și în cuvântul autorului, eu chiar “am intrat în Misteletoe Magic alunecând pe lacrima stejarului și am ieșit cu sufletul binecuvântat”. Pe scurt, am să vă spun că, în prezentul nostru, în Mistletoe Magic, se mută Kaya, o tânără traducătoare de limbă spaniolă. Kaya se îndrăgostește nebunește de James Sinclaire, un tânăr misterios la început despre care se află că era  protector al unui artefact, a cărei primă atestare istorică, reală, a fost făcută în anul 1148, când a fost adus din Cruciade. Cine este James am să vă las să descoperiți singuri. Povestea lui este mult prea interesantă pentru a v-o dezvălui aici. Trebuie să citiți.

   Și nici Kaya nu se lasă mai prejos. Apartenența ei este la fel de specială. Ce este cu ea sau cine este? Credeți-mă că veți fi la fel de uimiți ca și ea, la aflarea tuturor acestor răspunsuri.

  Și tot aici, în Mistletoe Magic îi veți întâlni pe Skip, Akanta și Niam Brody. Akanta, femeia vampir (nu vă gândiți la Twilight) și Niam Brody, vrăjitorul (nu vă gândiți la Merlin) se vor opune permanent celor trei, Kaya, James și Skip, druidul, într-un război a cărei miză principală este supremația asupra vieții.

3. Din feedback-ul primit pentru ,,Lacrima stejarului” se pare că ar fi cartea perfectă: un bestseller. Ce ingrediente ar trebui să conțină rețeta pentru realizarea unei astfel de cărți?

   S.T: Dacă m-ați putea vedea în acest moment, să știți că pe chipul meu este afișat un zâmbet încurcat. Niciodată nu mi-aș fi putut imagina că “Lacrima Stejarului” ar putea deveni un bestseller deși, de la bun început am știut, am simțit că este specială, că va avea un drum al ei, absolut special.

   Revenind la ideea de bestseller, cred că ingredientul principal este – autenticitatea subiectului urmat de cât de captivantă devine povestea pusă în cuvinte. Apoi, sunt multe alte elemente care conduc spre titulatura de bestseller, cum ar fi:  timpul, promovarea, distribuția și nu în ultimul rând norocul.

4. Care au fost momentele cele mai dificile de conturat în carte?

    S.T: Hmm…au fost două: primul a fost alegerea limbajului. Am vrut ca această poveste să captiveze și adultul și adolescentul și bunicul, dar și pe Astrid, fetița mea, în vârstă de 9 ani; al doilea, fără doar și poate, a fost capitolul  XII. Și acum mă furnică pielea, gândindu-mă la momentul în care am început să-l scriu .

5. Cât de importantă este documentarea atunci când scrii o carte?

    S.T: Îmi vine acum în minte un citat, ce aparține lui Dick Brandon, un actor american, care spunea că “Documentarea este precum sexul. Când este bun, este foarte, foarte bun, iar când nu se ridică la cote maxime și atunci este mai bun decât nimic”.

   Acum, din punctul meu de vedere, documentarea corectă are un rol extraordinar de important. Împletită cu imaginația creatoare, produce un adevărat foc de artificii, aprins în cuvinte. În “Lacrima stejarului” cel puțin, mi-a arătat drumuri și mi-a deschis uși, pe care cu sinceritate vă mărturisesc, și pe mine m-au luat prin surprindere. În concluzie, chiar și în condiția în care știm că s-a spus aproape tot, s-a scris despre aproape orice, ca scriitor, documentarea, cred eu, este o notă de respect în plus față de cititor.

6.Cum vezi piața de carte din România?

   S.T: Piața de carte din România eu o împart în două categorii. Una de “împrumut” care merge foarte bine, în care autorii străini sunt bine vânduți și care vin cu un marketing profesional pe spate și alta românească extrem de selectivă și instabilă, unde 2000 de exemplare vândute se traduc prin ,,l-am prins pe Dumnezeu de picior,, . Iar asta nu găsesc nici normal și nici nu mă bucură. Avem autori români foarte buni care din păcate concurează cu multă maculatură venită din afară, frumos ambalată și cu câte cinci stele strălucitoare, căpătate de multe ori prin plăți directe, în mediul on-line.

   Văd însă că ușor, ușor și la noi lucrurile încep să prindă contur deși mulți spun că românul nu mai citește. Această sintagmă atât de bine împământenită, din punctul meu de vedere este cum nu se poate mai falsă. Românul citește, iar piața de carte, de la un an la altul, se mișcă. Eu găsesc că românul nu are timpul necesar pentru a citi după cât ar vrea el. Găsesc că tinerii, în general, nu citesc pentru că nu sunt lăsați să descopere singuri ce gen de povești le-ar putea plăcea. De mici, sistemul de învățământ le impune titluri și autori de ai spune că fără de ei e potopul!

   Trebuie conștientizat faptul că lumea este într-o continuă evoluție. Bună sau rea, ne place sau nu, lumea evoluează. La fel se întâmplă și cu scrierea. Limbajul este altul, povestea este altfel, autorul, scriitorul este un om al prezentului la fel ca și cititorul. Dacă vrem să avem o piață de carte competitivă, trebuie la rândul nostru, scriitori și deopotrivă cititori să fim competitivi. Cum putem vorbi despre o piață de carte românească dacă nu vorbim de scriitorii români. Cum putem spera să cucerim și noi, măcar amazon.com cu un titlu românesc, dacă noi, acasă, nu știm numele a cel puțin 3 scriitori români de valoare, actuali, nu dintre cei care fac parte din categoria “Dumnezeu să-i odihnească! Ce nume mare!”.

7.Care crezi ca sunt elementele pe care cititorul din România le apreciază la o carte?

 S.T: Așa cum spuneam mai sus, românul nu are timp să citească pe cât și-ar dori de mult, dar și când prinde cartea, devine cel mai important critic pentru scriitor.

   Românul știe și are și capacitatea necesară de a face diferența între un scriitor de poveste (indiferent de gen) și altul de maculatură (indiferent de maculatură). Cât despre elemente… este dificil de spus pentru că pot apărea multe aspecte. Cred că o poveste care îl cucerește din primele 20 de pagini, are toate ingredientele de care el, cititor, are nevoie în acel moment.

8. Să ne reîntoarcem la ,,Lacrima stejarului”. Cartea a avut un impact foarte mare când a fost anunțată ca apariție. Ce a simțit Simona Tănăsescu în acele momente?

    S.T: Recunoștință! Asta am simțit și imediat după, o imensă bucurie venită la pachet cu responsabilitatea. Mi-am dorit ca dincolo de povestea frumoasă, cartea să arate pe măsură. De la copertă, până la ultima pagină. Și acum, sunt în măsură să vă spun că o să arate foarte bine. Cei de la Editura Eikon mi-au oferit toată înțelegerea și mi-au oferit tot suportul necesar, pentru ca toate cele 460 de pagini să arate chiar de poveste.

9. Dacă s-ar ecraniza cartea, ce actori ai vedea în rolurile principale. Români, străini sau ar fi o co-producție?

 S.T: Eu am depășit această dorință pe care cred că orice scriitor o are vis-a-vis de cartea lui: ecranizarea.

Pentru mine, filmul “Lacrima Stejarului” a avut “premiera”, anul trecut, la început de octombrie. Cartea deja a fost ecranizată, în mintea mea, de la bun început. 🙂

Orice poveste la mine se construiește în baza unui decupaj pe imagini. Eu scriu exclusiv ceea ce mintea îmi arată, în imagini. Și da, este o co-producție.

Iar rolurile au fost atribuite după cum urmează:

Kaya – Alicia Vikander

James- Sebastian Stan

Skip- Vincent Cassel

Conrad – Radu Vulcan

Akanta – Leana Headey

Niam Brody – James Purefoy

Calavera – Stephen Mc Hattie

Ce spuneți de distribuția imaginației mele? 🙂

10. Ce surprize ne pregătești pentru viitor. Un alt gen literar sau mergi tot pe genul fantasy?

    S.T: Am să merg încotro mă poartă imaginația. Cert este că urmează să îmi apară în scurt timp următorul roman, “În fiecare dintre noi sunt mai mulți” și un alt titlu la care lucrez acum, o altă poveste, o adevărată provocare pentru mine, din toate punctele de vedere. Și bineînțeles, reeditarea pentru “Ciclul Vital 9 ”.

11. Ce îți place să citești? Ce muzică asculți? Ce hobby-uri ai?

   S.T: Recunosc că îmi plac la nebunie poveștile de dragoste. Îmi place fantasy la fel de mult, dar niciodată nu am să las din mână un thriller incitant.

La capitolul muzică, ascult cam orice, în special în nopțile în care scriu, în mașină sau acasă, uneori în timp ce gătesc.

Cât despre hobby-uri… îmi permit din cauza lipsei de timp, unul singur, scrisul. Îmi umple mintea, sufletul… ce altceva mi-aș putea dori mai mult?

12. Ce înseamnă cartea pentru tine? Ma refer la carte în general.

 S.T: Acum, cartea pentru mine înseamnă cel mai de preț cadou pe care pot să mi-l fac. Cu o carte bună în mâini, cuprinsă de un subiect interesant, uit de tot și de toate, iar la final mă simt mai “învățată” cu 2 minute. 🙂

Mulţumesc, Simona Tănăsescu pentru interviu! Interesantă distribuţie! 🙂 Foarte frumos numele fetiţei tale – Astrid! Succes şi inspiraţie pe viitor!

Interviuri autori români

Recenzie Lacrima stejarului de Simona Tănăsescu

Interviu Simona Tănăsescu – autor român – fără cenzură, fără photoshop

Iasmy - Literatura pe tocuri

Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

View Comments

  • Felicitari pentru interviul minunat! Ma bucur ca am avut ocazia, prin intermediul acestui interviu, sa cunosc omul din spatele unei carti minunate. Mult succes! M-as bucura maxim ca Lacrima stejarului sa devina bestseller.

  • Felicitari doamnelor pentru un interviu interesant.Marturisesc ca citind interviul mi-am confirmat parerea pe care mi-am facut-o despre Simona dupa discutiile noastre.
    Mult succes si abia astept sa citesc romanul

  • Simona, descopăr cu mare drag faptul că, pe lângă un scriitor care este înzestrat cu un har deosebit, ești și un om special, prin gândire și prin cum alegi să relaționezi cu ceilalți.
    Felicitări pentru acest minunat talent, susținut de munca pe care o depui!

    PS: Sunt sigură că „Lacrima Stejarului” va rupe topurile!

  • Daca ai avea puteri magice, sigur ai reusi sa faci lumea mai buna. M-ai facut curioasa sa iti descoper cartea, sa vad cum arata distributia din Lacrima Stejarului... in viziunea mea.

    • Pai... tocmai am ramas fara cuvinte.
      Si eu de abia astept. O alta distributie ar fi mega interesanta, cel putin pentru mine.
      Multumesc tare mult! ❤️

  • Super interviu. Super întrebări. Super răspunsuri. Super carte. Super - poate aşa trebuia să încep - fete. Am citit cu plăcere. Şi aştept cartea. Pe care, sunt sigură, o voi devora.

  • Felicitări pt interviu, răspunsurile au fost pe măsura întrebărilor. Foarte frumos!

Recent Posts

Defecte perfecte – Alice Feeney – recenzie

Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…

2 zile ago

Furtuna de zăpadă – Triona Walsh – recenzie

Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…

3 zile ago

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…

6 zile ago

Dragul meu mincinos – James Patterson și David Ellis – recenzie

Dragul meu mincinos - James Patterson și David Ellis - recenzie Titlu: Dragul meu mincinos…

o săptămână ago

Dezrădăcinații – Cătălin Ceaușoglu – fragment

Dezrădăcinații - Cătălin Ceaușoglu - fragment Titlu: Dezrădăcinații Autor: Cătălin Ceaușoglu Design copertă: Andrei Gamarț Nr.…

2 săptămâni ago

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) – Stephen King – recenzie

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) - Stephen King - recenzie Titlu: Pistolarul (seria TURNUL…

2 săptămâni ago