Carti romantice

Iubire ca la carte de Emily Henry – Editura Litera – recenzie

Iubire ca la carte, de Emily Henry – Editura Litera – recenzie

Titlu: Iubire ca la carte

Autor: Emily Henry

Editura: Litera

Număr de pagini: 384

Anul apariției: 2023

Titlu original: Book Lovers

          „Magic, încântător și complet unic, scrisul lui Emily Henry este un dar pentru lume. Mi-au plăcut enorm toate cărțile ei, fiecare mai mult decât precedenta, până acolo încât abia aștept să văd ce efect va avea asupra mea următorul ei titlu.” Ali Hazelwood, autoarea bestsellerului Ipoteza iubirii

  „Când citesc un roman de Emily Henry, simt de fiecare dată un fel de invidie rușinoasă pentru că mi-aș dori să-l fi scris eu. Iubire ca la carte nu diferă: mi-a plăcut la nebunie fiecare pagină, fiecare rând. Este atât de inteligent, atât de amuzant și atât de sexy! Între Nora și Charlie este o atracție cu scântei; chiar și din controverse fac un joc al seducției. Cititorii se vor îndrăgosti până peste cap de aceste două personaje.” Beth O’Leary, autoarea bestsellerului Dragoste în contratimp

  Iubire ca la carte m-a cucerit iremediabil, fiind un romance cu personaje care te intrigă și te prind în jocul lor de-a șoarecele și pisica. Construcția lină a poveștii, dar deloc monotonă, m-a determinat să îndrăgesc acest roman și stilul autoarei.

  Nora Stephens este tipul de femeie care pune pe primul loc munca, dar și fericirea surorii sale. Este exigentă cu ea însăși, dar și cu cei din jurul ei, și toate relațiile ei sentimentale eșuează lamentabil.

Talentată în meseria ei de agent literar, Nora este intransigentă și perfecționistă.

  ,,Aparent, faptul că îmi respect angajamentele anterioare este doar o dovadă în plus că sunt un robot frigid și malefic care doarme pe un pat de bancnote de o sută de dolari și diamante brune. (Măcar de-r fi așa).’’

   Când sora ei îi propune să meargă în vacanță fix în locul în care are loc acțiunea din cartea pe care ea a promovat-o în calitate de agent, este reticentă, dar dorește să petreacă timp cu Libby. Sora ei este însărcinată, are o familie fericită, dar simte că relația cu ea s-a răcit. Înarmate cu o listă cu lucruri de făcut și pregătite să trăiască din plin stereotipurile întâlnite în cărți, vacanța în micul orășel este plină de surprize. Sunshine Falls este un orășel banal, aproape monoton, dar spre surprinderea Norei, aici, îl întâlnește pe Charlie Lastra, rivalul ei, cel care a refuzat să publice cartea clientei sale. Schimbul de replici dintre ei este de-a dreptul savuros, plin de ironie și umor fin. Mi-a plăcut construcția poveștii, pe de o parte avem povestea Norei, pe de altă parte, elementele din viața ei se regăsesc în romanul pe care ea îl editează alături de Charlie.

  Charlie Lastra este un bărbat retras, aparent tăios și taciturn, care se deschide în fața Norei pas cu pas, stârnindu-i interesul. Ea descoperă în el calități pe care nu credea că le poate găsi la un bărbat. Charlie nu își găsește locul în acest orășel, dar este nevoit să se întoarcă aici pentru a se ocupa de afacerea familiei. Sentimentul de înstrăinare provine și din frustrările adunate de-a lungul timpului. În copilărie, descoperă că cel care l-a crescut nu este tatăl lui, și este nevoit să se confrunte cu răutățile colegilor de școală, toate acestea adâncind rana lui emoțională.

  Nora este încă afectată de moartea mamei sale. Fiind sora cea mare, a preluat responsabilitățile unui adult, prioritatea ei fiind fericirea surorii sale. În goana pentru întreținerea lui Libby, și-a uitat din punctul meu de vedere, propriile visuri. Vacanța în Sunshine Falls le apropie pe cele două surori, iar Nora cea poreclită ,,Rechinul’’, lasă garda jos și permite iubirii să pătrundă în viața ei.

  Când sora ei îi spune că se va muta în Sunshine Falls, se simte trădată și părăsită. Ea nu se vede trăind decât în New York și despărțirea de Libby îi creează anxietate și durere. Înțelege că Libby o să fie fericită aici, o să aibă o casă mai spațioasă pentru familia ei și o viață liniștită într-o comunitate primitoare.

  Pe lista celor două surori, este salvarea unei afaceri locale. Librăria din orășel este chiar a părinților lui Charlie, de aceea cele două reușesc să dea o mână de ajutor și să ofere un alt aer librăriei.

  Relația dintre Nora și Charles decurge normal, pas cu pas, ea crește, prinde rădăcini, asemenea unei mici plante de-abia sădite.  Cei doi comunică într-un mod în care probabil nu au reușit să comunice cu nimeni altcineva, conexiunea lor este reală și depășește orice rațiune. Dragostea pentru cărți îi leagă, dar este mai mult decât atât, ei par a fi făcuți unul pentru celălalt.

  ,, Mi-e dor de el și m-am săturat să ne ascundem unul de celălalt. Îmi fac curaj și mă strecor în birou. El își ridică privirea, surprins, de unde se sprijinea de biroul voluminos de mahon din partea dreaptă a camerei, citind. Ochii lui, postura lui, totul pare a zice ,,linx’’. Dacă printr-un blestem ciudat și străvechi, un jaguar ar fi fost transformat în om, el ar fi Charlie Lastra. ’’

   Vacanța se termină și Nora trebuie să se întoarcă în New York, în timp ce Charlie rămâne în Sunshine Falls. Va supraviețui relația lor? Până unde ai merge ca să îți găsești dragostea?

  Modul subtil, plin de umor fin, construcția intrigii, a personajelor, a fost suficient ca Emily Henry să intre în topul autorilor mei preferați. Mi-a plăcut modul în care autoarea a reușit să transforme personaje aparent simple, în personaje extrem de bine conturate, reale, complexe, care îți rămân în suflet pentru totdeauna. Autoarea a reușit să transmită o gamă largă de emoții, și acest lucru mi-a permis să empatizez sau nu cu personajele și să le înțeleg trăirile și alegerile.

  Iubire ca la carte este dovada că dragostea apare atunci când te aștepți mai puțin, în persoana care pare nepotrivită din toate punctele de vedere. Romanul este mai mult decât o poveste de dragoste, este o călătorie spre adâncimile sufletului uman, o descoperire a propriului sine, pentru că în definitiv, ceea ce ne definește este iubirea de sine și a celor din jur.

  ,, O vară. Doi rivali.

          O răsturnare de situație pe care nu au prevăzut-o...

  Nora este o agentă literară dură, aflată pe val. Pentru ea, cărțile înseamnă totul. Charlie este un director editorial cu un har special în crearea de bestsellere. În plus, este coșmarul profesional al Norei. Nora a trecut prin suficiente despărțiri încât să știe că ea este aceea cu care bărbații se întâlnesc înainte de a-și găsi adevărata fericire. Ca să prevină încă o întâlnire fără rost, sora Norei o convinge să-și lase biroul din oraș pentru o lună de vacanță în Sunshine Falls.

  Este un orășel desprins parcă dintr-un roman de dragoste, însă, în loc să cunoască tăietori de lemne sexy, doctori arătoși sau barmani drăguți, Nora dă mereu peste… Charlie. Ea nu este o eroină. El nu este un erou. Ar putea ei să-și scrie propria pagină dintr-o carte complet diferită?

  Debordând de umor subtil și ironie, cu personaje de care nu poți să nu te îndrăgostești, Iubire ca la carte este cel mai bun roman de până acum al lui Emily Henry.’’

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

Anca Moraru

***Anca Moraru*** Sunt o fire visătoare, dar destul de ancorată în realitate, iubesc pisicile și mi-ar plăcea ca full time job să mă ocup doar de scris. Ambițioasă din fire, merg pe premisa că orice e posibil atâta timp cât muncești pentru visurile tale. Îmi place natura și mi-aș dori să călătoresc mai mult. Am descoperit pasiunea pentru literatură în școala generală, când citeam orice îmi cădea în mână. Treptat, a intervenit curiozitatea și dorința de a scrie, și astfel am început să scriu poezii, apoi proză, marea mea dragoste rămânând însă poezia. Mămică a doi copii cu vârste și interese diferite, nu am timp să mă plictisesc niciodată: familia și hobby-urile mele mă țin mereu în priză. Sunt blogger cu experiență aș putea spune, iar din 2020, am pornit cu emoție pe tărâmul făuritorilor de povești, devenind autor de carte.

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago