-2 vinete potrivite le coacem le curăţăm şi le tocăm
-o ceapă potrivită o dăm pe răzătoarea mică şi lăsăm să se scurgă zeamă
-într-un bol punem vinetele, ceapă, sare piper după gust, 1 linguriţă de zeamă de lămâie, şi ulei cât este necesar
-în loc de ceapă puteţi pune usturoi (depinde de preferinţe)
-1-2 morcovi îi dăm pe răzătoarea fină
-3-4 cartofi îi curăţăm şi-i tăiem cubuleţe
-călim morcovii în puţin ulei, adăugăm cartofii şi apa şi punem ciorbă la fiert
-adăugăm condimente: sare, piper, boia, cury, chimen praf, puţină nucşoară praf
-când cartofii sunt fierţi adăugăm amestecul de verdeaţă după preferinţe; eu pun pătrunjel, leuştean, ţelină, lobodă, măcriş şi tarhon; mai lăsăm câteva clocote
-când ciorba e gata dregem cu smântână sau iaurt
– 2 kg ciuperci, 300 gr orez, 2 cepe mari, 2 ouă, boia, vegeta, piper, varză murată
Metodă – Se pune într-o tigaie mare puţin ulei ( cât să acopere fundul tigăii), se adaugă ciupercile tăiate mărunt care se călesc aproximativ 15 minute la foc mic cu puţină sare. Se lasă la răcit apoi se storc de zeamă, ( ciupercile lasă multă zeamă ). Separat se căleşte ceapa în ulei până devine transparentă, se ia de pe foc şi se adaugă o lingură mare de boia dulce, se adaugă peste ciuperci, se pune orezul, ouăle, condimentele şi se învelesc în varză. Aproximativ 60 sarmale medii – se poate înjumătăţii porţia, se poate folosi şi ciupercile din conservă. Se fierb mai repede ca sarmalele din carne.
-150 gr zahăr se freacă spumă cu 250 gr unt (sau margarină Rama), adăugăm două gălbenuşe de ou şi 300 gr făină, frământăm bine şi facem din aluat biluţe
-batem cele 2 albuşuri cu 1-2 plicuri zahăr vaniliat
-pregătim într-un castron 150 gr nucă măcinată (sau mărunţită ) şi o tavă unsă cu ulei
-dăm biluţele de aluat prin albuş apoi prin nuca şi le punem în tavă
-se coc la foc mic
-ar trebui să va iasă 50-60 de biluţe
Poftă Bună!
Viv'Infernum - Strigătele răzbunării - Costin Neață - fragment Titlu: Viv'Infernum - Strigătele răzbunării - …
Ora albastră - Paula Hawkins - recenzie Titlu: Ora albastră Autor: Paula Hawkins Editura Trei…
Umbrele Demiurgului - Mircea Anghel - fragment Titlu: Umbrele Demiurgului - dark fantasy/epic fantasy cu…
Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…
Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…
Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…
View Comments
Un meniu cu adevarat apetisant. :) Imi plac toate preparatele. Multumim, Arci! locco_smiley_37
Suna bine. Mulțumim Arci
yummyy :)
Yammi!! Salata de vinete imi place de cand eram mica :) . Mama ne facea mereu cand era sezonul mai ales ca bunica avea in gradina ;)
Sarmale cu ciuperci???!!! Asta da o noutate pentrru mine. Nu am mancat si nu stiu daca mi-ar placea sau nu. Dar daca am ocazia sa mananc nu voi refuza :)