Meniu (salată de vinete,sarmale cu ciuperci,biluţe cu nucă)

1. Aperitiv: salată de vinete (de post)

-2 vinete potrivite le coacem le curăţăm şi le tocăm
-o ceapă potrivită o dăm pe răzătoarea mică şi lăsăm să se scurgă zeamă
-într-un bol punem vinetele, ceapă, sare piper după gust, 1 linguriţă de zeamă de lămâie, şi ulei cât este necesar
-în loc de ceapă puteţi pune usturoi (depinde de preferinţe)

2.Ciorbă de cartofi:

-1-2 morcovi îi dăm pe răzătoarea fină
-3-4 cartofi îi curăţăm şi-i tăiem cubuleţe
-călim morcovii în puţin ulei, adăugăm cartofii şi apa şi punem ciorbă la fiert
-adăugăm condimente: sare, piper, boia, cury, chimen praf, puţină nucşoară praf
-când cartofii sunt fierţi adăugăm amestecul de verdeaţă după preferinţe; eu pun pătrunjel, leuştean, ţelină, lobodă, măcriş şi tarhon; mai lăsăm câteva clocote
-când ciorba e gata dregem cu smântână sau iaurt

3.  Sarmale cu ciuperci ( de post şi nu numai)Vero sarmale-cu-ciuperci

– 2 kg ciuperci, 300 gr orez, 2 cepe mari, 2 ouă, boia, vegeta, piper, varză murată
Metodă – Se pune într-o tigaie mare puţin ulei ( cât să acopere fundul tigăii), se adaugă ciupercile tăiate mărunt care se călesc aproximativ 15 minute la foc mic cu puţină sare. Se lasă la răcit apoi se storc de zeamă, ( ciupercile lasă multă zeamă ). Separat se căleşte ceapa în ulei până devine transparentă, se ia de pe foc şi se adaugă o lingură mare de boia dulce, se adaugă peste ciuperci, se pune orezul, ouăle, condimentele şi se învelesc în varză. Aproximativ 60 sarmale medii – se poate înjumătăţii porţia, se poate folosi şi ciupercile din conservă. Se fierb mai repede ca sarmalele din carne.

4.Biluţe cu nucă:

-150 gr zahăr se freacă spumă cu 250 gr unt (sau margarină Rama), adăugăm două gălbenuşe de ou şi 300 gr făină, frământăm bine şi facem din aluat biluţe
-batem cele 2 albuşuri cu 1-2 plicuri zahăr vaniliat
-pregătim într-un castron 150 gr nucă măcinată (sau mărunţită ) şi o tavă unsă cu ulei
-dăm biluţele de aluat prin albuş apoi prin nuca şi le punem în tavă
-se coc la foc mic
-ar trebui să va iasă 50-60 de biluţe

Poftă Bună!chef

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

5 COMMENTS

  1. Un meniu cu adevarat apetisant. 🙂 Imi plac toate preparatele. Multumim, Arci! locco_smiley_37

  2. Yammi!! Salata de vinete imi place de cand eram mica 🙂 . Mama ne facea mereu cand era sezonul mai ales ca bunica avea in gradina 😉
    Sarmale cu ciuperci???!!! Asta da o noutate pentrru mine. Nu am mancat si nu stiu daca mi-ar placea sau nu. Dar daca am ocazia sa mananc nu voi refuza 🙂

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.