Categories: Retete culinare

Meniul zilei nr. 16

Meniul zilei nr. 16

1. Salată de zucchini

-2 zuchini de mărime potrivită (dacă vreţi puteţi folosi 2-3 dovlecei mici) se dau pe răzătoarea fină (eu îi spăl bine şi-i folosesc cu tot cu coajă) se sărează puţin şi-i lăsăm să stea cam 25-30 de minute
-stoarcem puţin compoziţia punem sare, piper, mărar tăiat mărunt, un sos care poate fi: numai smântână; smântână+iaurt; iaurt simplu; sau maioneză la care adăugăm 1 lingură de smântână sau iaurt; cui îi place poate să pună puţin usturoi
– este mai gustos dacă după ce-l preparăm îl lăsăm la frigider măcar o oră

2. Ciorbă de perişoare:

V-am scris deja cum o prepar.

3. Varză a la Cluj

-1 kg de varză murată tăiată (sau o căpăţână de varză pe care o tăiaţi voi): dacă vreţi s-o faceţi cu varză dulce tăiaţi căpăţână de varză şi o opăriţi întâi în apă cu sare şi o lăsaţi puţin la scurs
– 500-700 gr carne măcinată (după preferinţe curcan, porc, vită sau amestec)
-tăiem 1 ceapă mai mare (sau 2 mai mici) mărunt, o călim puţin în ulei, punem carnea măcinată condimente(sare, piper, boia, curry, cimbru, mărar) cum puneţi la sarmale, 1/2 pahar apă şi lăsăm să dea 1-2 clocote
-spălăm cam 100-125 gr orez (1/2 cană) şi o punem peste carne, dacă e nevoie mai punem puţină apă, amestecăm şi lăsăm să dea 2-3 clocote împreună; ştiu că în reţeta clasică orezul fiert se pune strat singur, dar mie mi se pare fără gust şi sec orezul aşa
-într-o cratiţă (sau tavă) punem un strat de varză, peste el un strat de amestec de carne şi orez, şi continuăm aşa alternativ până terminăm.
-deasupra trebuie să fie varză, punem bulion şi un pahar de apă (sau 1-2 linguriţe pastă de roşii amestecate cu apă); aşa ca să fie apă până peste varză şi punem cratiţa în cuptor
-lăsăm până scade apa şi se coace puţin deasupra
-după preferinţe puteţi pune deasupra şi smântână când puneţi bulionul, sau numai când serviţi; vara puteţi pune în loc de bulion un strat de felii de roşii

4. Budincă de clătite

-15-20 de clătite
-700 de gr de brânză (sau 1 kg) se mixează cu 2 ouă, 200-250 gr zahăr, 1-2 pliculeţe de zahăr vaniliat şi 100-200 gr stafide
-ungem o cratiţă (sau tavă emailată sau yena) bine cu unt (sau Ramă cub) şi pe fundul cratiţei şi pereţii apoi presărăm zahăr tos (ca la budincă de macaroane)
-punem pe clătită o cantitate generoasă de amestec de brânză şi împachetăm clătită, adică pliem lateralele şi apoi o rulăm ca o sârmă
-aşezăm clătitele în cratiţă, după ce punem un rând de clătite punem 2-3 linguri de smântână, presărăm puţin zahăr şi punem al doilea rând
-deasupra punem 2-3 linguri bune de smântână, presărăm zahăr şi băgăm cratiţă în cuptor, o lăsăm la copt până se face uşor maronie deasupra, stingem focul şi o mai lăsăm cam 20 de minute în cuptor
-se poate mânca caldă sau rece, cum vă place.

Poftă Bună!

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Defecte perfecte – Alice Feeney – recenzie

Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…

2 zile ago

Furtuna de zăpadă – Triona Walsh – recenzie

Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…

3 zile ago

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…

6 zile ago

Dragul meu mincinos – James Patterson și David Ellis – recenzie

Dragul meu mincinos - James Patterson și David Ellis - recenzie Titlu: Dragul meu mincinos…

o săptămână ago

Dezrădăcinații – Cătălin Ceaușoglu – fragment

Dezrădăcinații - Cătălin Ceaușoglu - fragment Titlu: Dezrădăcinații Autor: Cătălin Ceaușoglu Design copertă: Andrei Gamarț Nr.…

2 săptămâni ago

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) – Stephen King – recenzie

Pistolarul (seria TURNUL ÎNTUNECAT, partea I) - Stephen King - recenzie Titlu: Pistolarul (seria TURNUL…

2 săptămâni ago