Recenzii carti

Pentru ce sunt bune fetele de David Blixt – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Pentru ce sunt bune fetele, de David Blixt – Editura Lebăda Neagră – recenzie

Pentru ce sunt bune fetele

Autor: David Blixt

Editura Lebăda Neagră – Iași 2022

A   COSA  SERVONO  LE  RAGAZZE ( WHAT  GIRLS  ARE  GOOD  FOR)
Traducere din engleză Smaranda Enache
Număr pagini: 671

  “DAVID BLIXT este dramaturg, actor și regizor american. asociat artistic la Festivalul Shakespeare din Michigan. Acțiunea romanelor sale se desfășoară de la începuturile Imperiului Roman (seria „Colossus”, piesa de teatru „Eve of Ides”) și din Renaștere (seria „Star-Cross’d”) până în epoca elisabetană (savuroasă comedie de spionaj „Her Majesty’s Will”). Romanele sale îmbină dragostea pentru teatru cu un respect profund pentru ciudățeniile istoriei. David a fost dat afară din Muzeul Vaticanului și binecuvântat de Ioan Paul al II-lea, s-a prăbușit cu un balon cu aer cald, a sărit de pe stânci pe insulele Greciei, a luat masa cu conți și criminali și a urcat până în vârful Muntelui Sinai. Dar cel mai fericit e la biroul său. Se descrie ca fiind „actor, scriitor, tată, soț – în ordine inversă”.

“Incredibila poveste a lui Nellie Bly”!

Incredibilă într-adevăr și totuși reală!  De ce zic incredibilă?

  Pentru că suntem  în anii 1885-1887, în Pittsburg. O epocă și o societate cu idei învechite, cu multe tabuuri și mai ales cu “supremația” bărbaților. Femeile nu aveau drept de vot, nu aveau locuri de muncă, sau dacă chiar erau angajate lucrau mai mult și erau plătite mult mai prost decât bărbații. Erau socotite ca fiind bune doar de soții, și acelea la cheremul total al soțului, de servitoare și de prostituate  sub  jugul bărbaților. Și mai ales nu erau primite în școli, se considera că nu au nevoie, dar și că n-ar fi capabile să învețe și să gândească cu capul lor. Cu alte cuvinte erau bune doar la făcut mâncare, curățenie, copii și erau obligate să rabde bătăile și abuzurile bărbaților, pentru că altfel – cine ar fi avut grijă de ele? Parcă nici măcar viața lor nu le aparținea. Altfel varianta de-a se întreține, pe ele sau eventualii copii,era prostituția.

  Cele din clasa superioară aveau doar avantajul educației unei femei de casă, dar și ele erau la cheremul soților și doamne ferește! să gândească cu propria lor minte.

Teribil de nedrept și frustrant!!!

Beth, poreclită în familie  Pink, era o veșnică răzvrătită, și se împotrivea din toate puterile etichetelor puse femeilor.

  Cu o poveste de familie impresionantă, o viață bună cât trăise tatăl ei – judecătorul, mai apoi cu mama și frații ei pe drumuri, dați afară de copiii din prima căsnicie a lui, fără bani, fără posibilități de trai. Apoi anii petrecuți în bătăi și scandaluri, cauzate de al doilea soț al mamei, fuga, și mai apoi anii în care încearcă să trăiască normal, dar cu frații și surorile ei având aceleași păreri mărginite despre viață și societate. Greu nu?

Pentru Beth nu a fost ușor, mai ales că era o fire nestăpânită și hotărâtă.

  Așa că articolul din “Depeșa”, ziarul cel mai important din oraș, cu titlul” Pentru ce sunt bune fetele”, al unui reporter care semna “Observatorul Tăcut”, o  determină  plină de mânie să reacționeze. Scrie un răspuns dur și hotărât, semnează “ Orfana Singuratică” și-l trimite la ziar. Anunțul  directorului determină întâlnirea lor.

  Așa Beth îl cunoaște pe redactorul șef Madden și pe Erasmus Wilson ( Observatorul Tăcut). Amândoi sunt încântați de suflul proaspăt și perspectiva nouă adusă de Beth, chiar dacă, sunt siguri,  articolele ei vor genera dispute.

Madden îi va alege și pseudonimul – Nellie Bly.

Pentru Beth va fi important pe de-o parte să-și poată face auzite opiniile, pe de altă parte să câștige niște bani, să-și ajute familia.

Și așa va începe activitatea ei de jurnalistă și toate aventurile prin care va trece.

Va lucra într-o fabrică, va discuta cu muncitoarele și chiar cu șefii din multe fabrici, despre condițiile de lucru și salar.

  Va pleca o perioadă în Mexic, apoi la New York, unde cei de la un mare cotidian “The World” îi vor oferi șansa unei serii de articole. Cu acordul lor și al unui procuror adjunct (care se pregătea de alegeri), se va infiltra la spitalul de nebuni Bellevue, apoi la Azilul de pe Insula Blackwell. Este îngrozită de comportarea aşa zisului personal medical, de tratamentele dure aplicate bolnavilor, de parcă ideea era să-i extermine nu să-i ajute, de nepăsarea medicilor. Experiențele ei demască o serie de nedreptăți și abuzuri, de comportări nepermise, de nepăsare a autorităților.

Vocea lui Nellie Bly va deveni din ce în ce mai puternică, demascând noi și noi abuzuri și probleme din societate.

  Am avut emoții, nu prea citesc biografii, dar “Pentru Ce Sunt Bune Fetele” este o carte extrem de interesantă, scrisă cursiv, într-un stil lejer.

Povestea vieții lui Nellie este intercalată cu articolele (originale ) scrise de ea.

  De asemenea, societatea este descrisă cu acuratețe din punct de vedere social, politic, istoric, la fel ca și mentalitățile învechite, înverșunarea celor din clasele superioare, care nu voiau schimbări, dar și dorința femeilor de-a fi tratate ca niște ființe umane,  cu inimă și minte proprie.

Iată și păreri avizate:

Dramatic, captivant și plin de spirit, romanul Pentru ce sunt bune fetele îl poartă pe cititor direct în inima unei eroine americane – o emblemă a feminismului a cărei voce sună clar și răspicat.’‘ (Olivia Hawker, autoarea bestsellerului ”The Ragged Edge of Night”)

  „David Blixt zugrăvește o eroină memorabilă în Pentru ce sunt bune fetele, urmărind cariera extraordinară a pionierei Nellie Bly. Un dinam mărunțel care refuză să stea în bucătărie, Nellie luptă din răsputeri să-și facă un nume ca jurnalistă, luându-se la trântă pe parcurs cu bărbații blazați, instituțiile corupte și propriii demoni. Această Lois Lane din viața reală m-a făcut să exclam cu voce tare în timp ce dădeam paginile: «Este pur și simplu o încântare!».” (Kate Quinn, autoarea bestsellerului Rețeaua Alice)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia şi cărtureşti, librărie.net

Recenzii cărți

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago