Recenzii carti

Regii timpului de Laura Nureldin-Editura Herg Benet

Regii timpului de Laura Nureldin-recenzie

Editura: Herg Benet
Nr. pagini: 263
An apariţie: 2015

Despre autoare: M-am născut pe 11 octombrie 1979, la Iași, din mamă bucureșteancă și tată sudanez. Despre tata am aflat la 35 de ani că trăiește, deci ăsta ar putea fi următorul meu roman 🙂
Am scris de când mă știu. Pe pereți, pe hârtie, în desfășurătorul de jurnal, pe blog. Acum, la „bătrânețe”, m-am apucat de scris povești.
Nici studiile, nici funcția nu mă recomanda pentru asta – sunt absolventă de Psihologie și lucrez ca prezentator de știri din 2002. Am început cu Jurnalul în engleză de la Realitatea TV, am continuat cu diverse emisiuni și jurnale la N24, The Money Channel, TVR și Antena 3.
Am scris Regii timpului în două luni, în engleză, cu viteza medie de două pagini per pahar de vin. De fapt, e o poveste care s-a scris singură; atâta că Mora și Xerxes aveau nevoie de o dactilografă care să le spună istoria. Care să aștearnă pe un blank document felul în care s-au descoperit pe sine, dar și unul pe celălalt. E foarte mișto să termini de scris o carte și, la sfârșit, s-o recitești cu ochi de cititor proaspăt ieșit din transă.
E mișto să fii povestaș, vorba lui Llosa.
Laura Nureldin, povestașă. Mă bucur să vă cunosc.

   Această cartea mie mi-a creat o stare de bine, de bună dispoziţie. Prin dialogurile amuzante şi situaţiile haioase am avut senzaţia că nu citesc o carte, ci stau la şuetă cu cea mai bună prietenă şi îmi povesteşte ceea ce i s-a întâmplat.

  Laura Nureldin are un stil degajat, jucăuş, un stil relaxant care te cuprinde. Pe tot parcursul cărţii, care apropo se citeşte extrem de uşor, eşti cu zâmbetul pe buze. Autoarea nu foloseşte expresii literare pe care să le cauţi în Dex, se axează pe limbajul nostru cel de zi cu zi, cel din timpul nostru ca şi cum stăm de vorbă la o cafeluţă şi ne spunem poveşti, cu replici pline de umor şi asocieri ale unor lucruri din trecut cu cele din lumea reală a anului 2015.

   Cartea este ca o porţie de praf de râs. Deşi întâlnim intrigă, comploturi, crime, nota jucăuşă şi haioasă persistă.
   Personajul principal Mora este magnific construit. O tânără plină de umor ce are cuvintele le ea în orice situaţie şi care face deliciul poveştii. Xerxes, marele rege, este la fel de bine creionat, parcă vezi cum stă Maria Sa şi se holbează la un vas de WC din anul 2015, şi se întreabă ce face obiectul, iar cafeaua este o fiertură ciudată.

   Dacă vrei să te simţi ca o Şeherezada modernă, să faci naveta între trecut şi prezent-vino în povestea Laurei şi vei simţi că te identifici cu eroina principală.

  Vrei să îţi imaginezi ce ai face tu, cel din prezent dacă te-ai trezi teleportat în Persia Antică? Citeşte „Regii timpului” şi afli.

   Şi aşa cum bine spune Mora: „Te gândeşti că pleci acasă imediat şi de ce să nu te distrezi un picuţ.“

   Citând-o pe eroină situaţia se prezintă aşa:
   Care este prima expresie care îţi iese din gură când te trezeşti în alt timp? Clar: Ce pana mea…. 🙂

  Cum reacţionezi când te întâlneşti cu un Mare Rege al Tuturor Lumilor, cel despre care ai citit în cărţile de istorie? Te uiţi la ei şi îţi zici: Ce bunăciune….!!!!!

   Eşti prinsă de un eunuc şi dusă la Palat, având cinstea de-a fi candidată la mâna regelui, şi când ajungi acolo eşti condusă într-o încăpere cu un bazin de marmură săpat în podea, plin cu apă fierbinte în care pluteau petale. Ce poţi să gândeşti, tu, fata anului 2015:

   „Lemn de santal….mentă…mosc…portocală…O s-o iau ca pe un voucher cadou la SPA.”
   Sau dacă eşti prinsă fumând o ţigară în grădinile regale: „Isuse, e ca la liceu aici. O ţigară nu pot fuma liniştită fără să vină careva peste mine!”

  Şi când însăşi regele te întreabă ce faci? Poţi să-i spui că fumai o ţigară? Cuvântul nici nu există în limba lui, aşa că arunci şi tu vrăjeala cu ierburi pentru linişte. 🙂

  Şi te gândeşti: „Doamne, fac conversaţie cu marele rege persan Xerxes! Tipul care i-a bătut măr pe spartani. Care a cucerit Atena şi care….

  Iar când, după ceva evenimente petrecute în Persia Antică, soluţia de-al salva pe Rege este să-i fii regină-ce naiba poţi gândi, decât: „Dacă mi-ar fi spus cineva că un rege superb mă va cere de nevastă, iar eu aproape că voi spune nu, aş fi zis că e nebun. Pe de altă parte, nu tu inel, nu tu îngenunchiat frumos şi, peste toate astea, promisiunea de a fi repudiată-halal cerere în căsătorie.”
Momentul în care Xerxes din cauza programului folosit de teleportare, dar şi al Morei care intervine în salvarea lui de la otrăvire, ajunge în Los Angelesul anilor 2015, face ca situaţia să devină şi mai revigorantă.

  Imaginaţi-vă cum Regele Tuturor Lumilor ajunge într-un club şi se holbează la animatoare, iar când i se spune să nu facă ceva ilegal, spre exemplu să accepte de fumat, băut sau înghiţit ceva, că ajunge la pârnaie, el întreabă ce este pârnaie; Răspuns caracteristic eroinei: „Seamănă cu temniţele voastre, dar umblă vorba că mâncarea e cu mult mai proastă.
„Cine ar fi crezut că este atâââât de greu să explici de ce iese apa din perete, că e în regulă să facă pipi într-o urnă de ceramică, aşa cum i-a zis el, şi că deodorantul nu e otrăvitor. Dacă Alex nu găseşte o cale să repare chestia asta, m-am scos: o să fiu dădaca unei belele, Una regală.”

  Acesta este personajul Mora şi o mică părticică din ceea ce este scris în carte.
Credeţi-mă că astfel de gânduri, replici, asocieri, sunt la tot pasul şi povestea devine din ce în ce mai spumoasă.

  Nu am să detaliez prea multe, cert este că, Mora eroina principala, se va implica în viaţa socială a Persiei Antice, va fi o regina atipică. Căsătoria lor care iniţial se credea a fi una formală (să dejoace planurile de uneltire ale criminalilor) va deveni una cât se poate de serioasă, deşi cei doi trăiesc efectiv în timpuri diferite. Există dragoste dincolo de timp?

  Cum vor rezolva problema? Citiţi şi veţi afla! Sau poate nu? Mai avem continuare? Poate cu alte personaje? Va fi un fel de 1001 de nopţi? Autoarea ştie….. 🙂

  Evenimentele sunt multe, nu te plictiseşti, iar eu nu pot decât să fiu extrem de încântată că am citit asemenea carte. Simplă, dar atât de uriaş de binefăcătoare sistemului meu nervos, deconectându-mă pentru ceva vreme de la cotidianul stresant.

   Să fim în ton cu ceea ce scrie Laura în biografia ei, spun şi eu: E mişto să fii cititoraş şi să te delectezi cu o poveste scrisă de o povestaşă.

9,5 puncte/10

Cartea Regii timpului de Laura Nureldin a fost oferită pentru recenzie de către Editura Herg Benet. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Herg Benet. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Iasmy
Iasmy - Literatura pe tocuri

Coman Iasmina (Elis Iasmy) - Fondator site/Editor coordonator/PR/Admin. grup Facebook-Literatura pe tocuri

View Comments

  • O recenzie super amuzanta la o carte pe masura! In curand va ajunge si la mine cartea. Abia astept sa o citesc :)

  • SUPER RECENZIE LA O SUPER CARTE!AM CITIT CARTEA,IAR ACEASTA ESTE UNA PE CARE SA O TOT RECITESTI CAND ESTI TRISTA :D
    NICI O ALTA CARTE DE PANA ACUM NU MI-A PLACUT CA SI ACEASTA!FELICITARI AUTOAREI!

  • Trebuie sa pun mana neaparat pe ea, imi place recenzia maxim, cred ca ma va binedispune cu siguranta.Felicitari ptr recenzie!

  • In recenziile tale se simte minunatul tau simt al umorului! Cartea este cu siguranta amuzanta, dar tu o faci sa fie irezistibila. Felicitari pentru recenzie! Este minunata! locco_smiley_10

  • Dupa cum am mai spus, cartea asta iti aduce o stare de bine. Imi pare rau acum ca nu am cunoscut-o personal pe autoare, am avut ocazia la Gaudeamus. :( Mi-as fi dorit sa o felicit personal pentru aceasta carte de debut.

  • Cei care nu ati citit-o , inca, astept impresiile voastre. Sunt curioasa ce spuneti voi despre carte. :-)

Recent Posts

Dune. Romanul grafic. Cartea a doua. Muad’dib – recenzie

Dune. Romanul grafic. Cartea a doua. Muad'dib - recenzie Adaptare de Brian Herbert și Kevin…

6 ore ago

Salată în straturi, Rulouri cu legume, Ciorbă de curcan, Pui umplut

Salată în straturi, Rulouri cu legume, Ciorbă de curcan, Pui umplut, Friptură de vițel picantă,…

o zi ago

Cel mai frumos Crăciun – Corina Lupu – Editura Petale Scrise – recenzie

Cel mai frumos Crăciun - Corina Lupu - Editura Petale Scrise - recenzie Titlu: Cel…

2 zile ago

Puiul de cuc – Camilla Läckberg – Editura Trei – recenzie

Puiul de cuc - Camilla Läckberg - Editura Trei - recenzie Titlu: Puiul de cuc…

3 zile ago

Două feluri de adevăr – Michael Connelly – recenzie

Două feluri de adevăr - Michael Connelly - recenzie Titlu: Două feluri de adevăr Titlu…

6 zile ago

Ruladă aperitiv, Borș de perișoare, Ruladă de carne de vită tocată și bacon

Ruladă aperitiv, Borș de perișoare, Ruladă de carne de vită tocată și bacon, Budincă cu…

o săptămână ago