Număr pagini: 279
În 2006 Ann Cleeves a primit premiul “Duncan Lawrie Dagger” acordat de către “Crome Writer’s Association” (CWA) pentru primul roman din seria “Shetland” numit “Raven Black” (tradus în limba română cu titlul ”Negru de corb” apărut în 2012 la Crime Scene Publishing).
Anul 2014 a reprezentat pentru autoare una dintre cele mai bune perioade literare, succesul celor două seriale tv atrăgând după sine vânzări excepţionale ale tuturor romanelor sale.
O crimă înainte de Crăciun, în metrou, un martor, un secret vechi din trecutul unei comunităţi în aparenţă inocentă. Toate indiciile duc la strada Portului şi totuşi, oare de ce toţi cei care locuiesc acolo se feresc să vorbească?
Înainte de Crăciun detectivul Joe Ashworth se întoarce cu fiica lui Jessie de la un spectacol de colinde, de la Catedrala Newcastle. Jessie era solista corului şcolii şi tocmai fusese lăudată de dirijor pentru interpretare. Se întorc cu metroul bucuroşi, comentând, privind lumea care se agită cu cumpărăturile. În metrou Joe înregistrează cu privirea mereu alertă de poliţist diferite grupuri de tineri teribilişti, corporatişti care se întorc acasă, şi o doamnă în vârstă elegantă şi distinsă, care se aşează pe scaun. Din cauza unei defecţiuni, metroul nu mai pleacă din staţia Mardle şi oamenii coboară să meargă la autobus. Joe e hotărât să ia un taxi, dar Jessie fuge înapoi în vagon s-o trezească şi pe doamna în vârstă, singură care nu coborâse, aşa descoperă că e moartă. Joe o anunţă pe şefa lui Vera şi echipa de criminalişti.
Vera Stanhope, şefa biroului de omucideri şi Joe află numele moartei, Margaret Krukowski de 70 de ani, şi existenţa banilor din portofel îi face să–şi dea seama că motivul crimei nu a fost jaful. Adresa moartei era pe strada Portului la nr. 1, unde avea Kate Dewar o pensiune, şi unde mai lucra şi Margaret, care avea un apartament la mansardă.
În timpul derulării cercetărilor îi cunoaştem pe cei din trecutul şi prezentul victimei.
Kate Dewar, de fapt Kate Guthrie, fosta cântăreaţă şi compozitoare de succes, proprietara pensiunii, are doi copii-Ryan şi Chloe, pe care simte câteodată că nu-i mai înţelege. Doi adolescenţi total diferiţi, fata mereu implicată în câte un proiect şcolar, dornică să fie în prim plan, băiatul un şmecheraş şi profitor, veşnic băgat în necazuri, care părea că se cuminţise de când lucra la Malcolm, un prieten de-al lui Margaret. Soţul lui Kate, Rob murise şi acum avea un prieten, profesor de muzică, Stuart, cu care voia să se căsătorească. Se înţelege foarte bine cu Margaret, cu care era prietenă din tinereţe, care chiar o ajutase mult cu pensiunea şi cu creşterea copiilor. Dar abia acum realizează că nu ştie prea multe despre prietena ei, pentru că întotdeauna îi respectase intimitatea. Ştia doar că soţul polonez, cu care se căsătorise împotriva dorinţei părinţilor, o părăsise şi că ea era activă la Adăpostul pentru femei şi în diferite acţiuni de caritate.
Locatarul aproape permanent al pensiunii George Enderby se ocupă cu comerţul de cărţi şi poposea 2-3 zile şi la pensiune. La un moment dat este părăsit de soţia lui Diana, dar pentru că nu vrea să–şi trâmbiţeze eşecul apelează la un prieten profesor, biolog la Universitate, Michael Craggs, care venea pe insula Coquet să facă cercetări.
Malcolm Kerr avea un atelier de reparat bărci şi vara organiza excursii de observare a păsărilor de mare pe insula Coquet. Când trăia şi tatăl lui, Billy, şi firma mergea bine, Margaret lucrase contabila la ei. Apoi, într-un incendiu firma a ars, Billy rezolva actele cu firma de asigurări. Totul s-a întâmplat chiar în ziua când a avut loc petrecerea de ziua lui Billy, s-au auzit chiar zvonuri că ar fi fost vorba de încasarea asigurării, dar legea tăcerii guverna cel mai mult micul orăşel şi mai ales strada Portului. Pe atunci la cârciuma din Coble, unde se adunau cu toţii, era proprietara o femeie aprigă Val, al cărei fiu Rick, un tip alunecos şi perfid, dispare tot în acea noapte.
La “Adăpost” le cunoaştem pe Jane administratoarea, pe Laurie, o fostă hoaţă, pe Susan care o ştia din tinereţe pe Margaret şi pe Emily, o adolescentă cu probleme.
În timp ce se derulau cercetări, interogatorii, este ucisă o prostituată Dee Robson, o crimă oribilă. Poliţia are tot felul de bănuieli, mai ales după ce Stuart Booth, logodnicul lui Kate, le povesteşte că în tinereţe a fost clientul lui Margaret, care lucra ca escortă sau prostituată de lux. Ciudat era că îi dispăruse din portofel o poză a ei pe care o avea de când erau foarte tineri.
Printre toate cercetările personajelor, implicate mai mult sau mai puţin în întâmplări din trecut şi prezent, aflăm câte ceva şi despre viaţa personală a poliţiştilor.
Astfel Joe, căsătorit cu Sal, avea trei copii, cea mai mare fiind Jessie, un tip calm, liniştit, bine văzut de colegi şi de şefa lui.
Vera Stanhope, şefa, al cărei tată fura pe vremuri ouă de păsări exotice şi făcea afaceri cu Billy Kerr. Charlie, divorţat, cu o fată care venise să locuiască cu el.
Holly, adjunctă, care–şi dorea foarte mult să reuşească într-o lume mai mult a bărbaţilor. Vieţile lor personale se derulează în paralel cu vieţile personajelor din anchete şi cercetări.
Un punct de cotitură îl constituie momentul când Jessie este luată din grupul de colegi, şi atrasă într-o altă zonă, dar spre norocul ei este salvată de Malcolm.
Şi după ce am aflat atât de multe, vine firesc întrebarea “cine este ucigaşul? de ce ucide?”
Dacă vreţi să aflaţi cum s-a derulat în trecut şi prezent viaţa personajelor, cum au interacţionat, cine este criminalul citiţi cartea.
Este un roman poliţist foarte bine scris, care te “obligă” oarecum să gândeşti în rând cu criminaliştii, să–ţi faci propriile deducţii şi al cărui final este mai mult decât surprinzător.
Aşa că sunt perfect de acord cu aprecierile de pe coperta cărţii:
“Dialogul alert, descrierile şi intriga bine dozată, demonstrează de ce romanul poliţist englezesc are un moment de glorie” (Woman)
“Folosirea cu atât de multă uşurinţă a limbajului şi construcţia atât de inteligenţă a romanului o fac pe Ann Cleeves una dintre cele mai talentate scriitoare de romane poliţiste.” (Sunday
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Suna bine, o carte pe gustul meu. Felicitari, Arci!
Felicitări, Arci.
Felicitări, Arci locco_smiley_10
Oh, am rămas fără cuvinte. :D Ești convingătoare, Arci. Dacă voi avea ocazia, voi citi cartea. Te felicit!
Arci, de fiecare data cand prezinti o carte cu actiune se simte ca iti place. Esti sursa mea inepuizabila de recomandari in materie de thriller.
Am sa caut si eu cartea, poate ma prinde.
Un roman interesant ! O autoare pe care doresc sa o cunosc prin intermediul romanelor sale ! Felicitari Arci ! Frumoasa prezentare!
Multumesc pentru aprecieri!stiti deja ca prefer cartile de actiune.
Interesant subiectul cărții,cred că am să trec cartea pe lista mea.