Recenzii carti

Turnul de Simon Toyne–Editura Allfa

Turnul de Simon Toyne-recenzie

Titlul original: The Tower
Traducere: Elena Alexandra Serban
Editura: ALLFA
Colecţia: Strada Ficţiunii Bestseller
Anul apariţiei: mai 2014
Nr. de pagini: 504
Gen: Thriller, Mystery
Cotaţie Goodreads: 4,01

Trilogia Sancti: 1. Sanctus ( 2011) 2. Cheia – The Key (2012) 3. Turnul – The Tower (2013)

Pentru prima dată în istoria ei, inexpugnabila Citadelă din inima orașului Ruina își va deschide porțile în fața lumii de dincolo de zidurile ei. De ce tocmai acum, după secole de secrete și conspirații?Un virus mortal face ravagii printre călugării ordinului Sancti și amenință să cuprindă tot orașul. Gabriel Mann este și el infectat, dar în sângele lui s-ar putea găsi formula unui antidot. Liv Adamsen a rămas în oaza din deșert care i-a devenit casă, înconjurată de străini. Totuși, Liv are probleme mai mari decât propria siguranță… În SUA, agentul FBI Joe Shepherd anchetează dispariția unui celebru cercetător de la NASA. Este vorba de o răpire sau de o crimă? Ancheta FBI-ului dezvăluie ițele unei conspirații cu implicații globale, și un lucru devine clar pentru toți: un eveniment cu totul extraordinar e pe cale să se întâmple. Dar va fi un nou început sau Sfârșitul Zilelor?

O aventură cu ritm alert, pe care o citești cu mare plăcere, fiindcă are multă acțiune și multe răsturnări de situație… Un roman pe care îl devorezi dintr-o suflare.“ (Kate Mosse)

Am terminat de citit trilogia Sancti și mă simt puțin tristă pentru că mi-am luat la revedere de la Citadelă, orașul Ruina și de la personajele pe care am ajuns să le îndrăgesc într-un timp atât de scurt. Ţin cele trei cărți pe birou, ating fiecare copertă în parte și îmi reamintesc evenimentele care m-au impresionat cel mai mult. Unele dintre ele m-au întristat, bulversat, oripilat, altele mi-au adus zâmbetul pe buze și speranță în suflet. Am trăit totul la intensitate maximă și m-am temut pentru viața celor trei protagoniști, Liv, Gabriel și Shepherd. Deși am fost foarte mulțumită de modul cum s-a încheiat povestea, am simțit totuși un gol în stomac și asta pentru că mi-am amintit sacrificiile pe care le-au făcut câteva personaje secundare.
“Turnul”, ultimul volum al trilogiei Sancti, m-a surprins din mai multe puncte de vedere. Autorul a preferat să schimbe puțin registrul, trecând de la thriller psihologic cu tematică religioasă, la un roman polițist pigmentat cu elemente specifice literaturii științifico-fantastice. În ceea ce privește acțiunea, aceasta se desfășoară pe două planuri: trecut și prezent. Asistăm pe de o parte la evenimentele ce au avut loc în urmă cu opt luni, imediat după ce Liv și Gabriel au adus Sacramentul la el acasă, iar pe de altă parte, urmărim investigațiile făcute în prezent de către FBI în ceea ce privește dispariția unui cercetător NASA. La prima vedere par a fi două povești care nu au nicio legătură între ele, dar puțin câte puțin, putem vedea cât de bine se împletesc cele două planuri, toate personajele ajungând să se întâlnească la final, iar misterul ne este dezvăluit.
După cum știți deja, în urma evenimentelor din Citadelă, Cardinalul Secretar de Stat Clementi, temându-se că supraviețuitorii au descoperit teribilul secret ținut ascuns de călugării Sanctus, a pus la cale asasinarea acestora, dar Liv și Gabriel reușesc să scape. Cea de-a doua profeție se adeverește, molima face victime in randul calugarilor si numai Liv o putea opri. Ea descătușase Sacramentul, entitatea divină era acum în ea și conform profeției, trebuia să urmeze Harta Stelară până Acasă, adica “locul în care Sacramentul a pășit prima oară pe pământ: Grădina Raiului”. Astfel, Liv și Gabriel ajung în fostul Babilon, deșertul Al-Hillah, provincia Babil, în zona central-sudică a Irakului.

De acesta dată, în volumul “Turnul” descoperim că Gabriel Mann a fost și el infectat. Dorind să nu își pună iubita în pericol, decide să o părăsească, lăsându-i un bilet de adio, fără să-i explice motivul pentru care a plecat.
Dragă Liv,
Nimic nu e uşor pe lumea asta, dar să te părăsesc e cel mai greu lucru pe care l am făcut vreodată. Acum ştiu ce durere trebuie să fi simţit tata când a fost nevoit să plece. Sper să mă întorc. Între timp, să nu mă cauţi, ţine minte că te iubesc. Şi ai grijă de tine – până o să te găsesc din nou. Gabriel”

Există un singur loc în care putea merge Gabriel, un singur loc de pe Pământ în care molima n-ar mai fi reprezentat o amenințare. Trebuia să se întoarcă în Citadelă, locul de unde s-a răspândit virusul. În mod surprinzător, reușește să supraviețuiască călătoriei, intră în Ruina, dar constată cu stupoare că orașul este în carantină. Boala pe care el o scosese din Citadelă și pentru care bătuse drum lung s-o aducă înapoi, se răspândise deja.
În oraș se reîntâlnește cu inspectorul-șef Davud Arkadian și cu ajutorul acestuia reușește să-l contacteze pe călugărul Athanasius cel care l-a ajutat să intre ultima dată în Citadelă. Gabriel voia de fapt să ceară permisiunea ca echipele medicale să pătrundă în munte ca să-i trateze pe cei infectați și să studieze boala la originile ei. Dar vor fi de acord călugării să-i lase pe acești profani în interiorul Citadelei?
Între timp, în deșertul Al-Hillah, jurnalista Liv Adamsen încearcă să-și revină după plecarea lui Gabriel. Singurul ei aliat în acest loc este Tariq al Bedu, prietenul Fantomei/ Ash’abah. El va fi cel care o va proteja de acum încolo de soldații din armata irakiană și de hoți. Împreună vor încerca să descifreze simbolurile din Harta Stelară. După cum se știe, Liv este singura care poate înțelege limba moartă, încă de când purta Sacramentul. Iar noua profeție sună astfel:

Sacramentul ajunge acasă, iar Cheia priveşte înspre rai
O nouă stea se naşte cu un nou rege pe Pământ
pentru a aduce ordinea până la sfârşitul zilelor”

Prima afirmație era clară, pentru că o trăise. Ea era Cheia care descătușase Sacramentul, îl scosese din Citadelă și îl adusese acasă, în acel deșert. Însă, a doua afirmație sugera ceva de rău augur ce avea să vină. Toate celelalte profeții, cele care o aduseseră în acel loc, creionaseră ambiguu viitorul, cu mai multe rezultate posibile. Dar de acesta dată se prevestea sfârșitul lumii! Sau orice ar însemna asta.
Însă în Harta Stelară mai există un simbol, iar Liv a dedus două lucruri: mai întâi, că Gabriel era încă în viață pentru că avea să ia parte la niște evenimente ce aveau să aibă loc peste opt luni; şi al doilea, că înainte ca cele opt luni să treacă, el se va reuni cu ceea ce reprezenta simbolul T, cu Sacramentul, cu Cheia – cu ea.
“Sabia de deasupra siluetei stilizate a calului era Gabriel – războinicul, călăreţul, sabie a justiţiei şi eliberatorul Sacramentului. Era singurul simbol care îi dă¬dea speranţă, pentru că sabia apărea din nou spre sfârşitul profeţiei, lângă o alta.”
Tot felul de lucruri ciudate încep să se petreacă. Pe zi ce trece, tot mai mulți oameni vin în deșert, parcă atrași de acel loc, dar și pentru a o întâlni pe Ishtar (vă las pe voi să descoperiti motivul pentru care Liv a primit numele unei zeități). Din păcate, Liv începe să se simtă din ce în ce mai rău. Să fi luat și ea virusul? Se pare că nu. Un medic îi dă vestea că este însărcinată!
Din anumite motive, autorul a dorit să nu ne dezvăluie (deocamdată) ce anume se va petrece mai departe. Acțiunea se mută în viitor, peste opt luni, pe teritoriul Statelor Unite. Poate că acest lucru o să vă dezorienteze puțin, dar mai târziu o să înțelegeți de ce a ales să ne plimbe în timp. Tocmai acest lucru a dat cărții un farmec aparte.
În SUA, agentul FBI specialist în matematică și fizică, Joe Shepherd își interupe antrenamentele de la Quantico pentru a face echipă cu unul dintre consilierii săi, agentul Ben Franklin, într-un caz destul de interesant. Telescopul Hubble de la Centrul de Zbor Spațial Goddard a fost sabotat (cineva a instalat un virus care a distrus sistemul de comandă și a închis orice modalitate de comunicare), iar unul dintre cercetătorii NASA, dr. Kinderman, a dispărut. Se pare că acesta a primit în ultimile opt luni tot felul de amenințări din partea unor organizații religioase. Interesant este faptul că toate cărțile poștale conțineau picturi ale Turnului Babel cu mesajele: T, sfârșitul zilelor; Omenirea nu trebuie să privească mai departe.

“Să nu ridici turn spre Rai într a omului glorie.
Nici să cauţi a privi înspre chipul Domnului
Căci judecata Lui te va ajunge,
Pe tine, sodomite, membru al cultului ocult.
Şi asta foarte curând.
Slujitorii Domnului privesc.
E musai turnul să l distrugi
Şi să ţi întorci privirea dinspre Rai
Sau blasfemia va aduce distrugerea asupra ţi
Şi asupra pământului întreg.
Sacrifică turnul sau fidelii servitori ai Domnului
Pe tine te vor sacrifica,
Iar sângele ţi va fi plata pentru păcate.
Novus Sancti”

În casa dr. Kinderman s-au găsit ziare în care erau descrise evenimentele petrecute în urmă cu opt luni în orașul antic Ruina și Citadela, despre călugării Sanctus, triburile Mala și Yahweh, jurnalista Liv Adamsen și fostul soldat Gabriel Mann. Oare ce anume caută Kinderman? De ce oare îl interesa cel mai mare scandal care cutremurase Biserica? Să fi fost și el implicat în evenimente de atunci?
Acum trebuie să fac o paranteză pentru a vă explica câte ceva despre Mala. Acesta e unul dintre cele două triburi preistorice a că¬ror istorie se află la temelia civilizaţiei. Celălalt trib – Yahweh – a ieşit învingător dintr-o luptă pentru a deţine şi controla Sacramentul. Membrii Mala, pierzând Sacramentul, au fost consideraţi eretici de către nou apăruta Biserică şi au fost siliţi să se ascundă, devenind sinonimi cu alte organizaţii anticlericale, ca de exemplu Illuminati. Se crede că mulţi oameni de ştiinţă faimoşi au aparţinut acestei grupări, printre ei numărându-se Isaac Newton şi Galileo Galilei, aceştia suferind adesea persecuţii ca urmare a faptului că teoriile şi descoperirile lor puneau sub semnul întrebării învăţăturile Bisericii. Biserica, la rândul ei, îi zugrăveau pe cei din tribul Mala ca pe nişte terorişti, satanişti şi adepţi ai practicilor oculte.
Se pare că dr. Kinderman a trimis un mesaj colegului său, profesorul Douglas, în care menționa faptul că vor avea nevoie cât de curând de prietenii lor din tribul Mala. Să fie Kinderman membru al cultului ocult? Dar cum se face că și telescopul Webb de la Centrul Spațial din Huntsville, Alabama, a fost și el sabotat, iar profesorul Douglas (care lucra în acest loc) a primit și el amenințări din partea extremiștilor creștini, iar mai târziu acesta a fost găsit mort. Gâtul îi fusese tăiat, mâinile îi erau bătute în cuie de perete, iar pe un alt perete era scrijelit cu sânge cuvântul ERETIC.
Interesant este faptul că în mesajele celor doi cercetători s-au găsit nume precum Acasă și Gobekli Tepe (sanctuar ridicat pe o creastă muntoasă din Turcia, construit de tribul Mala). Nu e de mirare că ancheta îl poartă pe Shepherd la Ruina. Dar oare ce sau pe cine va mai găsi aici? Se va îndeplini și ultima profeție? Ce eveniment marcant e pe cale să se întâmple? Ce s-a întâmplat până la urmă cu Liv și Gabriel? S-a găsit un antidot? Ce legătură există între evenimentele din deșertul Al- Hillah și sabotarea telescoapelor?

9,5 puncte/10

Cartea Turnul de Simon Toyne este oferită pentru recenzie de Editura ALL. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura ALL. Activitatea editurii şi promoţiile pot fi urmărite pe pagina de facebook.

Autor: Alina

Alina

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

View Comments

  • Bravo Alina! Ai notat cartea cu 9,5, dar recenzia ta e de zece plus! locco_smiley_10 locco_smiley_10

  • Fascinant! Felicitari pentru aceasta recenzie minunata! Sper ca aceasta trilogie sa o primesc de la Mos Nicolae! A promis ca vine anul acesta.....

  • Felicitarile mele, Alina! O recenzie superba. Clar ispititoare, mai ales pentru iubitorii genului. Pe mine ma cam tenteaza seria asta, desi inca nu m-am hotarat...

  • Va multumesc mult pentru aprecieri. Cea mai mare bucurie a mea e sa vad ca am reusit sa va tentez cu o carte buna!

  • O recenzie super tentanta! Vreau sa citesc si eu aceasta trilogie. Sigur va fi pe gustul meu.

Recent Posts

Ora albastră – Paula Hawkins – recenzie

Ora albastră - Paula Hawkins - recenzie Titlu: Ora albastră Autor: Paula Hawkins Editura Trei…

4 ore ago

Umbrele Demiurgului – Mircea Anghel – fragment

Umbrele Demiurgului - Mircea Anghel - fragment Titlu: Umbrele Demiurgului - dark fantasy/epic fantasy cu…

5 ore ago

Defecte perfecte – Alice Feeney – recenzie

Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…

3 zile ago

Furtuna de zăpadă – Triona Walsh – recenzie

Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…

4 zile ago

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…

7 zile ago

Dragul meu mincinos – James Patterson și David Ellis – recenzie

Dragul meu mincinos - James Patterson și David Ellis - recenzie Titlu: Dragul meu mincinos…

o săptămână ago