Sanctus de Simon Toyne

Titlul original: Sanctus
Traducere: Andreea Boltura
Editura: ALLFA
Colecţia: Strada Ficţiunii Bestseller
Anul apariţiei: octombrie 2011
Nr. de pagini: 496
Gen: Thriller, Mystery
Trilogia Sancti: 1. Sanctus ( 2011) 2. Cheia – The Key (2012) 3. Turnul – The Tower (2013)

Citadela, sudul Turciei – un munte sălbatic, care adăposteşte cel mai vechi lăcaş de cult şi cel mai mare mister al omenirii. Călugării care viermuiesc prin măruntaiele lui fac parte dintr-o sectă antică, numită Sanctus, care practică ritualuri de o violenţă inimaginabilă.
Într-o dimineaţă, un călugăr al ordinului urcă în vârful muntelui, întinde braţele în formă de cruce şi se aruncă în gol. Trupul îi este plin de tăieturi până la os, în forma literei Tau. Detectivul Arkadian are o misiune grea: ordinul Sanctus este protectorul textului original al Bibliei. Undeva în măruntaiele muntelui există o grădină care pare a fi cea a Edenului, dar aici cunoaşterea nu înseamnă păcat originar, ci putere divină. Când ziarista Liv pătrunde în Citadelă, ea e pe cale să descopere unul dintre cele mai înspăimântătoare secrete ale civilizaţiei.

Simon Toyne s-a născut în 1969 la Cleethorpes, în Marea Britanie. A studiat literatură engleză şi teatru la Goldsmiths College din Londra, iar timp de douăzeci de ani a lucrat în televiziune, ca scenarist, regizor şi producător. A produs documentarul „100 Greatest Films“, difuzat pe Channel 4, şi i-a intervievat, printre alţii, pe Omar Sharif, Michael Caine, Peter Fonda şi Steven Spielberg. Programele de televiziune la care a lucrat au primit numeroase premii – de la BAFTA, la „Best Makeover Show“, acordat de Good Homes. Sanctus (2011; Editura ALLFA, 2011) este primul lui roman, parte a unei trilogii. O parte din roman a fost scrisă în Franța în timpul unei vacanțe de șapte luni alături de familie, iar cealaltă în timp ce lucra ca producător de televiziune.

“Sanctus” este un thriller psihologic excepțional, autorul reușind să-mi dea impresia că totul pare cât se poate de real. Tematica aleasă m-a bulversat, iar acțiunea desfășurată într-un ritm foarte alert, m-a ținut într-o permanentă stare de surescitare de la prima până la ultima pagină. Are intrigă, mister, suspans, aventură, istorie, religie, mistic, răzbunări, trădări, comploturi, dar și dramatism. Trebuie să recunosc că am asistat la niște evenimente care m-au îndurerat și la scene dure, înfricoșătoare, greu de descris în cuvinte. M-a oripilat modul în care niște călugări “razboinici” săvârșesc o grămadă de crime, considerând că înfăptuiesc lucrarea Domnului.
Acțiunea se desfășoară în orașul Ruina, pe vremuri capitala Imperiului Hitit, acum doar o destinație turistică din sudul Turciei, oraș străjuit de un munte sălbatic, ce ascunde cel mai vechi lăcaș de cult al omenirii, Citadela. În acest loc, călugării ordinului Sanctus, ascund de ochii lumii un teribil secret, care odată dezvăluit ar zdruncina din temelii biserica și tot ce se știe despre religie.
Fiecare călugăr care își dorește să ajungă membru Sanctus, trebuie să treacă prin niște ritualuri de o violentă șocantă și nu oricine poate rezista fizic și psihic. Iar Fratele Samuel se numără printre cei care nu au suportat șocul din timpul ceremoniei, iar asta înseamnă practic condamnarea lui la moarte.

“Era punctul culminant al căutărilor de o viaţă. Sfârşitul unei călătorii despre care sperase că avea să-l ducă la o cunoaştere sacră şi străveche, la o înţelegere care să-l apropie de Dumnezeu. Acum, în cele din urmă, dobândise cunoaşterea mult aşteptată, dar nu găsise niciun strop de divinitate în ceea ce văzuse, ci doar o tristeţe sfâşietoare, de neînchipuit.”

“Cunoştea istoria ordinului în care intrase. Îi cunoştea regulile crude – şi acum îi cunoştea şi secretul. Aveau să-l ucidă, cu siguranţă. Probabil încet, în faţa foştilor săi fraţi, în semn de aducere aminte că legămintele pe care le făcuseră cu toţii erau de neclintit : un avertisment despre ce păţesc cei care le încalcă.”

Îngrozit de scenele groaznice la care a asistat și convins că va fi omorât, Samuel încearcă să evadeze din Citadela cu gândul să dezvăluie lumii întregi adevărul despre ceea ce înseamnă identitatea Sacramentului. Iar singur mod prin care își poate transmite mesajul este sinuciderea în văzul tuturor, dar nu oricum!

Se urcă în vârful muntelui, își întinde brațele sub formă de cruce și stă nemișcat timp de două ore, cât să atragă atenția turiștilor. Gestul lui face înconjurul planetei în mai puțin de o secundă datorită presei internaționale. Astfel, toți au asistat la momentul în care Samuel plonjează în gol. Însă a fost vorba de o cădere controlată. Important pentru el a fost ca trupul lui să cadă în jurisdicția orașului și nu a Citadelei, tocmai pentru ca poliția să investigheze ce i s-a întâmplat.

Doar câțiva oameni au înțeles mesajul transmis de el. Printre aceștia se numără și conducătoarea fundației Ortus, Kathrynn Mann. Imediat și-a dat seama de semnificația acelor brațe întinse – simbolul Tau. Iar atunci când își anunță tatăl, acesta ii spune doar atât:” Cred că poate se adeverește profeția. Cred că trebuie să ne pregătim.” Amândoi știu că semnul Tau, preluat de către greci ca litera T, simbolizează viața, învierea și sacrificiul sângelui. Iar profeția pe care o știau de la strămoșii lor din tribul mala sună astfel:

“Singura cruce adevărată se va ivi pe pământ
O vor zări cu toţii într-o clipă – cu toţii se vor minuna
Crucea se va prăbuşi
Crucea se va înălţa
Ca să descătuşeze Sacramentul
Şi să vestească o nouă epocă”

Adevăratul semn al crucii era litera Tau, iar aceasta apăruse pe pământ în clipa când călugărul își întinsese brațele în lateral. Crucea se prăbușise într-adevăr, așa cum spunea profeția, dar crucea era de fapt un om. Cum ar putea cineva să se înalțe după așa o cădere?
Corpul neînsuflețit al călugărului a fost recuperat de poliție, iar cazul este preluat de inspectorul Davud Arkadian. La autopsie, medicul Ries descoperă că pielea victimei era brăzdată de o rețea complexă de cicatrici, unele vechi, altele mai recente și foarte adânci. Părea un soi de monstru gotic, cusut din bucăți disparate, smulse din trupurile mai multor bărbați. De asemenea, pe brațul stâng, se găsea o cicatrice în formă de T, cauzată de arderi repetate. Parcă ar fi fost însemnat cu fierul roșu. Dar șocant a fost faptul că în stomacul călugărului a fost descoperită o bucată de piele pe care era scrijelit un număr de telefon! Iar mai târziu, s-a descoperit un lucru considerat imposibil: celulele victimei par a se regenera!

În acest timp, la peste opt mii de kilometri depărtare, la New York, Liv Adamsen, o tânără jurnalistă de investigații crimitalistice de la ziarul The Inquirer își vede de treabă. Până în ziua când primește un apel telefonic de la un necunoscut ce se prezintă inspectorul Arkadian de la poliția din Ruina, Turcia și îi spune cum a descoperit numărul ei de telefon. Numai că polițistul nu știe ce legătură există între călugărul rămas încă neidentificat și această femeie. În scurt timp, pe baza unor semne particulare, Liv își dă seamă că victima nu este nimeni alta decât Samuel, fratele ei geamăn (siamez) de care nu mai știa nimic de opt ani. Iar singura ei dorință e să vină în Ruina ca să dezlege misterul morții lui.

Călugării ordinului Sanctus au intrat în alertă și vor să recupereze cadavrul. Fiindcă, dacă e un sâmbure de adevăr în profeția din Biblia eretică pe care ei o protejau și anume că Samuel este crucea, atunci ar putea să se înalțe din nou, iar dușmanii s-ar putea folosi de el ca de o armă împotriva lor.

Atunci când un informator din cadrul poliției transmite Abatelui din ordinal Sanctus mesajul că s-a descoperit sora geamănă a călugărului, acesta și-a dat seama că profeția are toate șansele să se adeverească! Așa că se ia o măsură radicală: sora lui Samuel trebuie găsită! Găsește trei membri ai ordinului Carmina (potențiali viitori călugări Sancti) care aveau un trecut dubios, le bagă în cap ideea că ei sunt de fapt niște călugări războinici care trebuie să înfăptuiască o misiune sacră și pe lângă faptul că trebuie să o răpească pe Liv Adamsen, trebuie să țină cont de regula ”fără martori”. Firește că vor fi martori, așa că cei trei călugări vor lăsa în urma lor o grămadă de cadavre.

“Abatele privea fix ecranul roşu, cuprins de o bucurie frenetică în vreme ce citea descoperirile şi deducţiile medicului patolog. Cei doi erau una şi aceeaşi persoană. Fratele Samuel nu doar că avea o soră, dar erau gemeni identici.
Această informaţie făcea ca totul să pară limpede. Profeţia era adevărată. Samuel fusese într-adevăr crucea. Dar el se prăbuşise, iar acum fata se înălţa în locul lui : carne din carnea lui, sânge din sângele lui. Una şi aceeaşi persoană.
Ea era crucea acum.
Ea era unealta care avea să ucidă Sacramentul şi să scape lumea de erezia lui. Ea era cheia pentru tot.”

Între timp, Liv Adamsen sosește în orașul Ruina, iar la aeroport este așteptată de un tânăr chipeș pe care-l crede polițist. De fapt, el este Gabriel Mann, fiul lui Kathrynn, trimis de aceasta să o protejeze. Ei au făcut o mișcare inteligentă, pentru că toate temerile se adeveresc. Nici nu au ieșit bine din aeroport că imediat sunt atacați de doi indivizi. Vor reuși cei doi să scape cu bine ? De ce doresc Kathrynn și Gabriel să o protejeze pe Liv? Care să fie misterul celor cinci sâmburi de măr găsiți în stomacul lui Samuel, scrijeliti cu simbolurile“ T A m + k ? s A a L “ Ce a vrut călugărul să transmită? Se va dezlega misterul acestei conspirații cu accente apocaliptice? Dar care să fie identitatea Sacramentului pe care îl protejează călugării Sancti? Se va adeveri profeția?

Recomand această carte tuturor împătimiților de thrillere pshilogice cu tematică religioasă. Celor care le-au plăcut cărțile scrise de Dan Brown, vor savura și scrierile lui Simon Toyne.

9,8 puncte/10

Editura AllCartea Sanctus de Simon Toyne este oferită pentru recenzie de Editura ALL. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura ALL. Activitatea editurii şi promoţiile pot fi urmărite pe pagina de facebook.

Autor: Alina

9 COMMENTS

  1. Foarte convingatoare recenzie! Desi nu este genul meu preferat, sunt sigura ca mi-ar placea cartea, la fel cum mi-au placut si cele scrise de Dan Brown, la care faci referire. Felicitari Alina si multumesc de recomandare. locco_smiley_21

  2. Alina, felicitari! O recenzie frumoasa, tentanta …cel putin pentru mine!
    Mi se pare o carte interesanta, dar pana sa ma hotarasc daca o vreau , astept si restul recenziilor tale ! Multumesc !

  3. Va multumesc ! Si apropo, de recomandari …cu aceeasi tematica mai sunt si cele doua volume scrise de Kate Mosse – Labirintul; Sepulcrul

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.