Titlu original: O Zahir
Traducere din limba portugheză: Gabriela Banu
Editura: Humanitas Fiction
Seria de autor Paulo Coelho
Anul apariției: 2014
Număr pagini: 336
PAULO COELHO s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărţile sale traduse în 80 de limbi şi editate în peste 200 de ţări atingând, până în prezent, vânzări de peste 150 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar în România, de peste un milion de exemplare. Înainte să devină un adevărat fenomen literar, a fost un hippie rebel, apoi autor dramatic, director de teatru, jurnalist, poet. În 1986 face pelerinajul la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat viaţa şi cariera. Deşi profund ataşat de Brazilia natală, romanele lui dezvoltă drame universale, ceea ce explică primirea entuziastă de care se bucură pe toate meridianele. Paulo Coelho este scriitorul cu cea mai mare comunitate online, având peste 23 de milioane de fani pe reţelele de socializare. În 2009, a intrat în Guinness Book drept autorul celei mai traduse cărţi (romanul Alchimistul). I s-au decernat numeroase premii (printre care premiul german Bambi 2001, acordat personalităţii culturale a anului, premiul italian Fregene pentru literatură) şi importante distincţii (Cavaler al Legiunii de Onoare, Franţa, 1999; Comandor al Ordinului Rio Branco, Brazilia, 1998 etc.). Este membru al Academiei Braziliene de Litere din 28 octombrie 2002. A fondat Institutul Paulo Coelho, care acordă ajutoare îndeosebi copiilor şi bătrânilor din păturile defavorizate ale societăţii braziliene.
Cu puțin timp în urmă vă povesteam despre Walkirii și despre cât de tare îmi place Coelho. Acea experiență minunată m-a împins să citesc ,,Zahir”, o altă carte a talentatului autor. Dacă atunci spuneam că îmi place tare mult, că m-am îndrăgostit de scriitura sa, acum vin cu o completare: ÎL ADOR PE COELHO! E genul de autor care reușește să te poarte în universul său încântător într-un mod cât se poate de plăcut. Te convinge că magia există, că adevărul suprem ne înconjoară, că am putea da de el, indiferent de direcția în care ne-am întoarce privirea.
,,Și deodată, în mijlocul naosului, înțeleg ceva extraordinar: catedrala sunt eu, e fiecare dintre noi. Creștem, ne schimbăm, ne descoperim slăbiciuni pe care trebuie să le corectăm și nu alegem totdeauna cea mai bună soluție, dar în pofida acestor lucruri mergem înainte, încercând să ne păstrăm verticalitatea, corect, astfel încât să cinstim nu pereții, nu ușile, nici ferestrele, ci spațiul dinăuntru, spațiul în care adorăm și venerăm tot ce ne este scump pe lume.
Da, suntem o catedrală, nu încape nici o îndoială. Dar ce se află în spațiul din catedrala mea ascunsă?
Esther, Zahirul.”
De data aceasta n-am citit toată povestea dintr-o suflare. Am simțit nevoia de a o savura, de a mă bucura de cuvintele așternute de autor cu măiestrie cât mai mult timp posibil. Timp de mai multe seri am revenit asupra cărții, m-am lăsat prins între mrejele sale fermecate, m-am aventurat alături de personaje în demersul lor de a se schimba pe ei înşiși și de a-i putea schimba și pe cei din jur. Căci, după cum bine știți, pentru a schimba lumea în bine, trebuie să permitem ca schimbarea să înceapă de la noi. Mai apoi, ne vom putea duce la îndeplinire misiunea cu care am fost însărcinați…
Protagonistul nu este nimeni altul decât Paulo, scriitor brazilian, a cărui viață n-a fost nici pe departe roz. Totul s-a schimbat odată ce a cunoscut-o pe Esther, a patra sa soție, alături de care a petrecut cei mai frumoși ani ai vieții. Datorită ei a îndrăznit să scrie și să devină astfel unul din cei mai vânduți scriitori de pe mapamond. La rândul său, Esther se preocupă de profesia sa de jurnalist de război. Cei doi soți sunt bogați, nu duc lipsă de nimic, însă rutina pune stăpânire pe viețile lor.
,,Înainte de accident, așa aș fi făcut. Dar acum povestea mea personală își pierduse din importanță. Încetase să mai fie poveste, devenea iar legendă, căutare, aventură, călătorie în afara și înlăuntrul meu. Mă aflam din nou într-un timp în care lucrurile se transformau în jurul meu, și așa voiam să fie până la sfârșitul zilelor mele (mi-am adus aminte de epitaful meu: ,,El a murit încă din timpul vieții”). Luam după mine experiențele trecutului care-mi permiteau să reacționez cu iuțeală și precizie, dar nu-mi aminteam tot timpul lecțiile pe care le învățasem. Vă închipuiți un războinic, în mijlocul luptei, oprindu-se ca să decidă care ar fi lovitura cea mai bună? Ar muri cât ai clipi.”
Relația lor se răcește, flacăra pasiunii se stinge încetișor. Și astfel, într-o zi, Esther dispare. Poliția îl audiază pe autor, însă îl eliberează la scurt timp. E evident că e doar un soț părăsit de propria-i soție și nu un criminal. Evenimentul este mediatizat, toată lumea află și-l compătimește pe bietul Paulo. El e uimit, nu ar fi crezut-o în stare de așa ceva, însă se învinovățește pe sine însuși în aceeași măsură. Dacă nu ar fi tot amânat discuțiile pe a doua zi…
Presupusul amant al Estherei este un tânăr pe care l-a cunoscut în timpul călătoriilor sale prin Asia. Paulo scrie o carte, ,,Timp de reparat, timp de sfâșiat”, în care nu se sfiește să facă publică suferința sa. La lansarea cărții are surpriza de a-l întâlni pe kazahul Mihail. Acesta îi spune doar că Esther e bine și că i-a citit cu siguranța noua carte. Chiar și așa, se apropie de tânăr, îl însoțește prin mai multe locuri și descoperă lecțiile de viață pe care acesta și alții de țeapa lui le propovăduiesc.
,,Un an mai târziu, mă trezesc cu gândul la povestirea lui Jorge Luis Borges: ceva care, odată atins sau văzut, nu mai poate fi uitat – și ne contropește gândurile până ajungem la nebunie. Zahirul meu nu constă în metafore romantice cu orbi, busole, tigri sau nu știu ce monedă. El are un nume, iar numele său este Esther.”
Paulo pornește într-o călătorie spirituală pentru a se cunoaște pe sine însuși, dar și pentru a se apropia de Esther, de femeia ce devine ,,Zahirul” său. Acest Zahir e idealul său, e lucrul la care aspiră cel mai mult, la care tânjește din tot sufletul și pe care speră să-l obțină. Zahirul este un izvor nesecat al frumosului, un elixir al vieții nesfârșite. Se eliberează de propria poveste, descoperă adevăruri negrăite și, în final, o regăsește pe Esther în mirifica stepă kazahă. Pe cea care în tot acest timp nu a încetat să-l iubească, pe cea care l-a așteptat să ajungă în acest prag al înălțării spirituale. Și nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără îndrumarea și sprijinul tânărului Mihail…
O frumoasă poveste, ce te captivează de la prima până la ultima pagină. O lecție despre aparențe înșelătoare, despre adevărul ce se află dincolo de primele impresii, despre iubirea adevărată și despre cum soarta jonglează cu ițele-i firave. Vă recomand cu drag această carte, sunt sigur că vă va plăcea! Poate la început va părea puțin mai greoaie, însă vă sfătuiesc să aveți răbdare, să nu vă grăbiți, căci ar fi păcat să ratați farmecul celor așternute pe hârtie de Paulo Coelho.
,, – Dacă cineva e în stare să-și iubească aproapele fără limite, fără condiții, își manifestă iubirea dumnezeiască. Când se arată iubirea lui Dumnezeu, atunci îți vei iubi aproapele. Dacă-ți iubești aproapele, te iubești pe tine. Când te iubești pe tine, lucrurile se întorc la locul lor. Se schimbă Istoria. Istoria nu se va schimba niciodată din cauza politicii, sau a cuceririlor științei, sau a teoriilor, sau a războaielor – toate astea sunt repetiții, asistăm la ele de la facerea lumii încoace. Istoria se va schimba atunci când ne vom putea folosi energia iubirii așa cum folosim energia vântului, a mărilor, a atomului.”
Vă invit să plecați în căutarea propriului eu interior, al Zahirului mult dorit, să vă lăsați sufletul să zburde prin cele mai neașteptate locuri. Iubiți, apreciați, nu fiți egoiști, luptați pentru visurile voastre și totul va fi bine…
Mulțumesc din suflet Editurii Humanitas Fiction pentru ocazia de a citi ,,Zahir”, această poveste a noastră, a tuturor!
LECTURĂ PLĂCUTĂ!
Cartea Zahir, de Paulo Coelho poate fi comandată de pe site-ul Editura Humanitas Fiction.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
felicitari Cosmin
si eu ador acest autor!
Merci locco_smiley_37
Felicitari pentru minunata recenzie! Se vede ca iti place, intr-adevar, modul in care scrie Coelho. Eu inca nu am apucat sa citesc nimic scris de el, dar, datorita tie, ii voi da o sansa, cat de curand. Oricum, in urma recenziei tale la "Walkirii", am trecut-o in wish-list. locco_smiley_20
Mulțumesc :) Îți aștept impresiile!
Eu nu am citit nimic de Paul Coelho deci nu stiu ce a zic. Ar trebui sa incep sa il citesc ca sa ma pot pronunta. Nu am stiut ca a avut asa o viata intensa :) .
Mersi de recomandare.
Există și ficțiune în cărțile sale. Spre exemplu, nu a avut/nu are nicio soție pe nume Esther :)
Oferă-i o șansă!
Din recenzie, cartea pare interesanta. De la acest autor nu am citit decat o singura carte.
Ar trebui să-i dai o șansă :)
O alta carte adaugata pe lista de la acest scriitor. :) Felicitari! locco_smiley_10
Mulțumesc :)
Faina recenzie!
Mulțumesc!
O recenzie reusita. Felicitari, Cosmin! locco_smiley_10
Merci locco_smiley_37
Frumoasă recenzie, felicitări! Dar cartea nu mi-a plăcut. Am încercat s-o citesc mai de mult si am abandonat-o.