Retete culinare

Brioșe cu telemea – Ciorba de ouă – Cod argintiu înăbușit cu sos de lămâie și usturoi – Baton de ciocolată

Brioșe cu telemea – Ciorba de ouă – Cod argintiu înăbușit cu sos de lămâie și usturoi – Baton de ciocolată

1.Aperitiv:Brioșe cu telemea (Iliuţa)

  • Amestecăm 200 g făină, un pliculeț de praf de copt, 50 g zahăr și puțină sare.
  • Adăugăm 250 g cașcaval ras și 100 g telemea cât mai uscată.
  • Batem separat 2 ouă cu 200 ml lapte și 50 ml unt topit.
  • La final combinăm cele două amestecuri și adăugăm 1-2 pliculețe zahăr vanilat.
  • Într-o tavă de brioșe unsă cu puțin unt punem compoziția .
  • Se dă la cuptor pentru 25-30 minute până devin aurii.

2. Ciorba de ouă:

  • 1 ceapă mică se curăță și se taie mărunt
  • 2 morcovi +1 pătrunjel+1 păstârnac = se curată și se dau pe răzătoarea fină
  • punem în oală puțin ulei și călim ceapa și zarzavatul
  • adăugăm apă și condimente:sare, piper, curry, lemon gras, chimen praf, boia = și punem la fiert
  • când zarzavatul e fiert adăugăm ouăle (sparte) întregi și mai lăsăm să dea câteva clocote până se încheagă albușul
  • adăugăm amestecul de verdeață care ne place și dregem cu smântână

3.Cod argintiu înăbușit cu sos de lămâie și usturoi.(Iliuta)

  • Într-o tigaie adâncă punem 50 g unt, 5 căței de usturoi o lingură zeamă de lămâie, o lingură de muștar și  o lingură de sos de soia,
  • Adăugăm peștele, punem capacul  și lăsăm la foc mic pentru 15 minute
  • La final adăugăm puțin busuioc verde pentru o aromă mai intensă.

4.Baton de ciocolată:

  • 1kg zahăr+0,500 gr lapte praf+ 1 pachet margarină rama (unt)+0,200 ml apă,cacao,esență rom,opțional 1-2 linguri cafea praf(măcinată sau nes)
  • zahărul și apa se pun la fiert până se leagă
  • adăugăm margarina (dacă punem margarină punem tot pachetul-250 gr) și lăsăm să se topească
  • adăugăm laptele praf, cacao și cafeaua (eu le amestec întâi într-un castron)
  • punem zahăr vaniliat, esență de rom și omogenizăm bine la foc mic
  • într-o tavă punem celofan puțin umezit
  • turnăm compoziția și lăsăm  să se răcească și să se întărească
  • când e tare îl scoatem din tavă pe o planșetă de lemn,luăm jos celofanul și-l tăiem bucăți
  • dacă vreți în compoziție se poate pune:nucă prăjită bucăți, alune, stafide, vișine confiate
  • Poftă Bună!

    Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Ciorba de ouă mi se pare foarte interesantă. Obișnuia să facă și bunica mea.
    Mulțumim pentru idei!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

19 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

6 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago