Brioșe cu telemea - Ciorba de ouă - Cod argintiu înăbușit cu sos de lămâie și usturoi - Baton de ciocolată

Brioșe cu telemea – Ciorba de ouă – Cod argintiu înăbușit cu sos de lămâie și usturoi – Baton de ciocolată

1.Aperitiv:Brioșe cu telemea (Iliuţa)

  • Amestecăm 200 g făină, un pliculeț de praf de copt, 50 g zahăr și puțină sare.
  • Adăugăm 250 g cașcaval ras și 100 g telemea cât mai uscată.
  • Batem separat 2 ouă cu 200 ml lapte și 50 ml unt topit.
  • La final combinăm cele două amestecuri și adăugăm 1-2 pliculețe zahăr vanilat.
  • Într-o tavă de brioșe unsă cu puțin unt punem compoziția .
  • Se dă la cuptor pentru 25-30 minute până devin aurii.

2. Ciorba de ouă:

  • 1 ceapă mică se curăță și se taie mărunt
  • 2 morcovi +1 pătrunjel+1 păstârnac = se curată și se dau pe răzătoarea fină
  • punem în oală puțin ulei și călim ceapa și zarzavatul
  • adăugăm apă și condimente:sare, piper, curry, lemon gras, chimen praf, boia = și punem la fiert
  • când zarzavatul e fiert adăugăm ouăle (sparte) întregi și mai lăsăm să dea câteva clocote până se încheagă albușul
  • adăugăm amestecul de verdeață care ne place și dregem cu smântână

3.Cod argintiu înăbușit cu sos de lămâie și usturoi.(Iliuta)

  • Într-o tigaie adâncă punem 50 g unt, 5 căței de usturoi o lingură zeamă de lămâie, o lingură de muștar și  o lingură de sos de soia,
  • Adăugăm peștele, punem capacul  și lăsăm la foc mic pentru 15 minute
  • La final adăugăm puțin busuioc verde pentru o aromă mai intensă.

4.Baton de ciocolată:

  • 1kg zahăr+0,500 gr lapte praf+ 1 pachet margarină rama (unt)+0,200 ml apă,cacao,esență rom,opțional 1-2 linguri cafea praf(măcinată sau nes)
  • zahărul și apa se pun la fiert până se leagă
  • adăugăm margarina (dacă punem margarină punem tot pachetul-250 gr) și lăsăm să se topească
  • adăugăm laptele praf, cacao și cafeaua (eu le amestec întâi într-un castron)
  • punem zahăr vaniliat, esență de rom și omogenizăm bine la foc mic
  • într-o tavă punem celofan puțin umezit
  • turnăm compoziția și lăsăm  să se răcească și să se întărească
  • când e tare îl scoatem din tavă pe o planșetă de lemn,luăm jos celofanul și-l tăiem bucăți
  • dacă vreți în compoziție se poate pune:nucă prăjită bucăți, alune, stafide, vișine confiate
  • Poftă Bună!

    Reţete culinare

    Culinar

    #reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

1 COMMENT

  1. Ciorba de ouă mi se pare foarte interesantă. Obișnuia să facă și bunica mea.
    Mulțumim pentru idei!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.