Retete culinare

Chifteluțe de ciuperci – Pulpe la cuptor cu garnitură de Akee – Saleuri din foietaj – Meniu

Chifteluțe de ciuperci – Pulpe la cuptor cu garnitură de Akee – Saleuri din foietaj – Meniu

   Chifteluțe de ciuperci delicioase şi pufoase

1. Aperitiv: chifteluțe de ciuperci

-ciupercile se curată, se spală, se sărează puțin și se lasă să se scurgă apoi se dau prin mașină de tocat carne

-1-2 cartofi cruzi se dau pe răzătoarea fină și se storc bine

-punem în castron ciupercile +cartofii +1-2 ouă +2-3 linguri făină + condimente (sare, piper, curry, boia) +pesmet cât e necesar și amestecăm bine

-dacă vă place puteți adauga verdeață – pătrunjel sau mărar tăiat fff mărunt

-se coc în ulei și se servesc pe platou cu felii de roșii sau cu murătură

2. Supă  de conopidă

-2 morcovi  și 1 pătrunjel dați pe răzătoarea fină îi călim puțin în ulei

-adăugăm bucheţelele de conopidă, apă și punem la fiert

-potrivim de sare, piper, curry

-când conopida e fiartă adăugăm amestecul de verdeață și dregem cu smântână sau iaurt

3. Pulpe la cuptor cu garnitură de Akee

-pulpele le condimentăm, le lăsăm să stea câteva ore, apoi le punem în tavă

-adăugăm  crenguțe de cimbru, un păhărel de alcool și apă și le punem la cuptor

-garnitura o preparam din Akee (Jamaica) sau din ciuperci la noi

-Akee, considerată o legumă, crește de fapt în pom, arată ca un ardei roșu mare, are un sâmbure negru

-se curată și la gătit se folosește doar miezul alb (care-l vedeți în poza de copertă)

-se prepară ca și ciupercile: se călește un pic de ceapă tăiată mărunt în ulei, se pune akee, se adaugă apă și condimentele și se fierbe înăbușit la foc mic

Copacul de Akee 

4. Saleuri din foietaj

-un aluat foietaj se întinde puțin cu sucitoarea, presăram deasupra cașcaval sau brânză telemea (rase), tăiem cu forme sau doar bețe și punem la copt pe hârtie pergament

-dacă vă place puteți presăra și semințe de susan sau chimen

5. Prăjitură – pișcot cu cremă și cocos

-facem un blat obișnuit din 5 ouă, 5 linguri de zahăr, 2 linguri de ulei, 8-10 linguri făină și praf de copt

-preparăm 2 crème reci de ciocolată (simple sau cu coniac – sau rom după preferințe)

-când blatul s-a răcit îl tăiem în două îl însiropăm puțin, umplem cu cremă

-montăm prăjitura și îmbrăcăm în cremă –  presăram deasupra nucă de cocos sau nucă măcinată

Reţete culinare

Culinar

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Waw! De data aceasta nu am aflat doar rețete culinare, ci și informații legate de Akee (despre care chiar nu știam nimic). Aș fi foarte curioasă să gust. Oare se găsește în magazinele de la noi?
    Arci, mulțumim pentru rețete! Mâine când mă întorc de la muncă, mă apuc de meniul de weekend!

    • Nu stiu Ro daca se gaseste la noi.Daca e gatit are aproximativ gust de ciuperci doar ca e mai moale.

  • Multumim pentru rețete și noile informații. Tocmai ieri am făcut o rețetă de ciuperci cu usturoi și tocană de melci. Chifteluțe de ciuperci n.am făcut niciodată, dar am să încerc.

      • Acum nu mai am de unde :), promit la urmatoarea captura de melci am sa vi.o dau. Ca sa-i pot face si poza.

  • Interesante informatiile despre Akee. Chiar e demn de vizitat o tara straina sa ii afli cultura si gastronomia.
    Arata delicios tot ce ai gatit. :)

  • e prima oara cand aud de akee si nici nu cred ca am vazut vreodata pe la noi. ce fain e sa calatoresti, vezi atatea chestii noi, locale!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

8 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago