Retete culinare

Meniu-(burger vegetal,ciorba de broccoli cu tascute,broccoli la cuptor,paine dulce)

Meniu-(burger vegetal,ciorbă de broccoli cu tăşcuţe,broccoli la cuptor,pâine dulce)

1. Aperitiv: burger vegetal

-o caserolă de ciuperci champignons (500 gr) le curăţăm, tăiem puţin din codiţă, le spălăm
-un pachet de unt (200 gr)îl frecăm spumă cu condimente (sare, piper, cury, boia (opţional), puţin oregano, cimbru, coriandru)
-pâine toast, ungem fiecare felie subţire cu muştar
-aşezăm ciupercile spălate în tavă şi împărţim în mod egal în ele untul şi punem tava în cuptor, şi lăsăm să se fiarbă puţin ciupercile până sunt cât de moi vrem
-pe o farfurie aşezăm o felie de pâine (cu partea unsă cu muştar în sus) punem ciuperci (cu gura în sus chiar dacă mai au puţin sos în ele) aşezăm a doua felie (cu partea unsă în jos) şi presăm bine, întoarcem burgerul şi-l punem pe un platou
-după ce am aşezat toţi burgerii pe platou putem împrăştia peste ei sosul rămas în tavă

2.Ciorbă de broccoli cu tăşcuţe:

-fierbem buchetele de broccoli în apă cu sare şi vegeta, când s-au fiert le scoatem cu paleta (bucheţelele mici le lăsăm în zeamă) adăugăm 2 morcovi tăiaţi mărunt şi mai lăsăm să fiarbă adăugând condimente (piper, cury, praf de chimen, boia-opţional) şi puţin pătrunjel şi tarhon tăiate mărunt
-separat fierbem tăşcuţe (cât de groasă vrem ciorbă) le scurgem şi le punem în ciorbă
-adăugăm smântană sau iaurt după gust

3.Broccoli la cuptor (Vero):

-1 kg de broccoli, 1 borcan de 400 gr ciuperci feliate, 2 cepe, caşcaval, 200 gr smântână, 1 pahar lapte, 2 linguri făină, sare, piper, vegeta
-se fierbe broccoli (apa şi cu bucăţele de broccoli o folosim la ciorbă), se pune într-un vas rezistent la căldură, se sărează foarte puţin
-separat se căleşte ceapă (tăiată felii subţiri) cu ciupercile, se pune puţină sare, vegeta şi piper: când s-au muiat se toarnă peste broccoli
-laptele se amestecă bine cu făina se adaugă smântână şi condimente şi se toarnă peste legumele din vas
-se pune vasul în cuptor la 200 grade aproximativ 20 minute, apoi scoatem vasul, radem deasupra caşcaval şi mai punem în cuptor până se rumeneşte
-ideal este pentru cei care nu prea se împacă cu brocoli că aşa nu i se mai simte gustul
-în loc de ciuperci putem folosi piept de pui tăiat bucăţele, dar trebuie călit mai mult decât ciupercile.

4.Pâine dulce (reţeta austriacă):

-500 gr făină
-1 pachet drojdie uscată (sau echivalentul în drojdie proaspătă) înmuiată în lapte+zahăr+făină
-1 linguriţă sare
100 gr zahăr
-100 de gr unt topit (îl folosim la frământat-înmuiem mâna în unt)
-225 gr lapte
-o mâna de stafide înmuiate în rom (se pun după ce a dospit aluatul)
-3 gălbenuşuri de ou
-coajă de lămâie opţional
-se frământă toate ingredientele (până se desprinde aluatul de pe mâna), se lasă la dospit (punem aluatul într-o pungă şi-l punem în cuptorul cu microunde, închidem uşa şi lăsăm acolo până se dublează volumul aluatului, cuptorul să fie stins nu pornit)
-se adaugă stafidele, se pune în două tăvi (de chec), acoperim tăvile cu un prosop şi lăsăm aluatul să mai crească (cam încă odată)
-apoi ungem pâinea cu ou şi băgăm la cuptor, se coace la foc potrivit

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Ciupercile imi plac, indiferent cum sunt pregatite. In schimb, nu ma dau in vant dupa broccoli.

  • Mie nu imi place brocoli. De fapt daca stau bine sa ma gandesc nici macar nu am incercat :D dar tot nu imi place :P . Nu imi place cum arata ;) . Cred ca am o problema =))

  • sincer nici eu nu ma omor dupa brocoli,adica in ciorba mai merge,dar asa in reteta lui vero nu se mai simte pregnant gustul si combinatia e super gustoasa.incercati si voi

  • Fetele sa știți ca doar ideea de broccoli te face sa spui ca nu e de tine. Doar ca în rețetă asta nu se simte deloc. Are un gust delicios.

  • Nici eu nu mă dau în vânt după broccoli, dar așa cum e preparat în această rețetă, l-aș încerca. Arată foarte bine și cred că e foarte bun! Mulțumim Arci și Vero pentru rețete!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago