În fiecare an ne schițăm ideile și ne gândim la ce vom face sau nu pe parcurs. Din păcate ne pierdem motivația și aruncăm pe geam perseverența. Dacă nu știm ce vrem, atunci ar fi cazul să ne scriem o listă cu priorități urmărind evoluția pas cu pas. Știu că nu-i ușor, dar cu răbdare și suficientă motivație, declarăm problema finalizată.
Așa cum spunea Brian Tracy – în Eat That Frog sau Începe cu ce nu-ți place: „Ați auzit de întrebarea: „Cum se mănâncă un elefant?” Răspunsul este, bineînțeles: „Bucată cu bucată!” „Cum faci să-ți mănânci brosca cea mai mare și mai urâtă?” În același fel; o împarți în activități concrete separate și apoi începi cu prima dintre ele.”
Metaforic desigur, dar așa și noi, dacă ne dorim, sigur găsim perseverența pentru a merge pe propriul drum.
Dacă aș avea o putere, fiecărui om i-aș da un bobârnac pentru a nu tergiversa și a pune osul la treabă. Nu ai de unde să știi dacă te prinde până nu încerci.
La experimente sunt fruntașă, dar pe măsură ce înaintez îmi dau seama dacă este ok sau nu. Nu-mi este rușine să recunosc că am avut o alegere neinspirată.
De aceea pentru anul 2021 mi-am stabilit puține lucruri, însă actualizez din mers. Mă pliez pe situații în funcție de bariere și în entuziasmul meu, uneori realizez că nu totul se rezolvă cât ai bate din palme.
Anul trecut mi-am propus să fac schimbări pe plan profesional și am ajuns să mă implic în anumite proiecte la care nici nu visam. Am încheiat 2020 cu zâmbetul pe buze și cu bani în buzunar (am câștigat un pariu). În sfârșit cineva m-a plătit ca să citesc cărți.
Pentru 2021 îmi doresc mai mult, dar nu imposibilul, să fiu consecventă și să nu arunc pe fereastră tot ce am construit. Aveam în plan să continui cu un alt curs de engleză, dar din păcate formatul nu mi se potrivește și am pus stop cadru. Asta nu înseamnă că mă voi opri, nici vorbă. Voi citi cărți în engleză și voi testa diferite tehnici de a menține această plăcere în topul listei, însă o voi face din altă perspectivă. La acest obiectiv voi adăuga culoare în 2021, să mă/vă răsfăț cu fotografii din locurile ce mă înconjoară.
O altă dorință este de a îi face surorii mele cadou o sesiune foto în perioada sarcinii (cred că voi avea un nepotel). Eu voi sincroniza totul, ea să vină cu burtica. Da, știu că-s amatoare, dar când faci cu plăcere, până și peisajele ies minunat din telefon.
În rest, voi folosi timpul liber pentru proiectele în care sunt implicată și să aducem ceva bun în online. Mereu spun că dacă eram singură, cu siguranță mă opream demult. Dacă ai alături persoanele potrivite, atunci poți gestiona altfel lucrurile.
De curând am descoperit-o pe Rita Druță (în online este Rita Engleză) – co-fondatoare a proiectului Fantastic English. Are o energie debordantă încât o invidiez. Tipul acesta de profesor sau de mentor avem nevoie și noi. Mereu pune accent pe entuziasm și în conversațiile ei regăsesc sloganul: „învață de plăcere„. Cum să nu-ți vina pofta de studiat?
Așa și voi, bifați lista cu ce vă doriți și căutați propriul stimulent care să vă activeze. Nu-i suficient să perseverați, ci să înțelegeți de ce o faceți. Nu merge de dragul artei: dacă aveți o idee în cap, dați bice pentru că nu se știe ce iese. Dacă vă place de cineva nu așteptați să vină vara ca să iasă afară, încercați să găsiți o alternativă și să se lege lucrurile.
Înconjurați-vă de oameni pozitivi și porniți cu plăcere la drum. Timpul trece și mai târziu s-ar putea să vă pară rău că nu v-ați mișcat la timp.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…