Învățați limba engleză – sfaturi utile pentru timpul liber
Învățați limba engleză – sfaturi utile pentru timpul liber
Dacă existau licori magice, atunci n-ar fi nevoie să vă chinuiți să învățați limba engleză sau o altă limbă străină. Era suficient să sorbiți substanța fără să studiați sau să pierdeți vremea inutil. Poate nu știți, însă anual milioane de oameni își propun să învețe ceva util, iar limba engleză este la mare căutare. N-am putut rezista tentației și anul trecut am zis gata, pun osul la treabă și așa m-am trezit că iau la mână diferite alternative. Aplicațiile au fost primele puncte testate, dar am dat greș. Nu trebuie să faceți ca mine și să ezitați, extrageți ce vi se potrivește și motivați-vă. Orice metodă ați alege, nu va da rezultate dacă nu învățați exersând zi de zi.
Învățați regulile gramaticale de la bun început cu un profesor
Pot fi cursuri virtuale cu exerciții în care să învățați limba engleză de acasă oricând aveți un moment liber sau face to face cu profesorul.
La început m-am jucat cu Duolingo, cochetam cu filmele americane fără subtitrare, eram pe val și credeam că-s pe drumul cel bun. Ei bine, m-am înșelat pentru că nu-i suficient să cunoști noțiuni elementare, ci să le pui în aplicare. Așadar, după mai multe tentative eșuate (lecții private cu profesor și n aplicații) am apelat la lecții de engleză online. Am prins o ofertă și mama s-a gândit că ar putea fi cadoul ideal de ziua mea. Dacă n-ar fi plusat, cu siguranță nu procedam în acest mod. Și așa am ajuns la Engleza pentru toți. Le urmăream activitatea și metodele, dar mereu găseam scuze. În clipa când am plătit cursul, mi-am dat seama că dacă nu mă țin de treabă, dezamăgesc persoana cea mai dragă.
Avantajul a fost că aveam acces 24/24, mergeam la muncă și în timpul liber studiam în ritmul meu. Strategia de predare era bine stabilită, învățam regulile gramaticale (scurt și la obiect) și după le puneam în practică prin exerciții. Temele erau corectate de profesor online și mereu aveam feedback cu sugestii (acei bobârnaci virtuali, mă trezeau la realitate). Dacă nu luam o notă minimă atunci refăceam exercițiul și așa repetam noțiunile gramaticale. Timp de 6 luni am avut acces la o platforma online și am învățat noțiunile de bază.
În paralel, la câteva luni, am decis să renunț la alte planuri și să investesc în lecții private, să conversez cu un profesor față în față. Aș fi putut să aleg opțiunea prin skype folosită de aceeași platformă, însă mi s-a părut mult mai agreabilă alternativa clasică. Am interacționat verbal timp de 3 luni, dar în paralel am continuat să studiez individual acasă (exerciții cu gramatică, citit cărți ușurele, conversat cu prieteni și ascultat). N-are rost să vă mint, de multe ori eram obosită și făceam exerciții în miez de noapte. Au fost situații când picam lată și numai de limba engleză nu eram în stare, dar am perseverat.
Ascultați muzică, vizionați emisiuni în engleză sau uitați-vă la filme
Dacă aveți nevoie să învățați limba engleză pentru conversație sau călătorie, atunci oricare din aceste metode vă pot ajuta, dar nu sunt suficiente. Țineți cont de faptul că majoritatea filmelor sunt făcute de americani și accentul diferă, inclusiv dicția. De foarte multe ori pronunția, semnificația cuvintelor și înțelesul lor sunt diferite. Apelați la funcție de încetinire a redării atunci când persoana vorbește și imitați. Dacă vă place muzica atunci în timp ce faceți curățenie sau gătiți, cântați în același timp. Nu vă gândiți cum rostiți, ci degajați-vă și bucurați-vă de ritm.
Întotdeauna mi-a plăcut accentul filmelor de la Hollywood, însă când am dat de accentul britanicilor, lumea parcă a stat în loc. Cuvintele sunau diferit și simțeam că am probleme cu auzul. În timp m-am obișnuit, dar am schimbat strategia. Așa am început să urmăresc vloggeri și să ascult de fiecare dată când aveam un moment liber. Am renunțat la subtitrare și când a fost cazul, am mărit viteza de ascultare.
De multe ori rețin mult mai ușor când vizualizez, iar English with Lucy și JamesESL English Lessons (engVid) sunt două contraste care mă atrag. Îi recomand cu drag pentru că emană optimism, fix ce am eu nevoie.
Conversați cu oricine. Nu vă cramponați de greșeli
Alegeți un prieten apropiat sau cineva din familie cu care să discutați zi de zi despre lucruri normale în engleză. Dacă este departe atunci utilizați tehnologia: WhatsApp, facebook, instagram, zoom, orice vă este la îndemână și vă place.
Dacă vă simțiți bine în prezența cuiva, involuntar reușiți să puneți în aplicare și ce ați studiat. În cazul în care greșiți, prietenul vă poate corecta. Aveți grijă pe cine vă alegeți. Sunt multe grupuri în social media în care oamenii recurg la înșelăciune. Eu am preferat să rog doi prieteni. Norocul meu că au aceptat și așa am ajuns să discut despre nimicuri cu AliMoon și Cos (Mii de mulțumiri).
În cazul în care aveți prieteni în diferite orașe/țări care vor să discute în engleză, organizați o întâlnire virtuală. Orice subiect ați alege, important este să vă provoace la vorbă.
Nu contează cum vorbiți, important este să o faceți. Să nu vă fie rușine să distorsionați cuvintele. Știu că poate fi frustrant când vă exprimați cu dificultate, dar vă reculegeți și folosiți alte cuvinte. Faceți o glumă, spuneți ca mine, dați vine pe eroarea de la google translate. 🙂
Dacă se ivește ocazia și plecați din România, atunci căutați oportunitățile desfășurate pe plan local. În unele țări sunt universități care organizează întâlniri periodice pentru a exersa limba engleză. Unele cursuri pot fi gratuite, important este să fiți deschiși sau să cercetați. Învățați să nu dați eject oportunitățior, ieșiți din zona de confort, vorbiți cu oamenii, fie la pub cu străinii sau la cluburi de lectură.
Prindeți curaj și gândiți-vă că rușine este să furați sau să faceți rău cuiva, nu să progresați.
Citiți/ascultați cărți/documentare și notați cuvintele necunoscute
Citiți cărți/articole care vă stârnesc interesul și rostiți textul cu voce tare. La început să știți că este enervant, de multe ori obositor, dar când prindeți gustul, povestea prinde contur. Mizați pe cărți ușoare pentru copii sau schimbați profilul.
În timp vocabularul vi se va dezvolta și cuvintele se vor rosti natural pe măsură ce avansați. Citind veți avea posibilitatea să înțelegeți textul cu ușurință și în timp va fi ușor.
Alegeți cărți cu subiecte care vă pasionează și doriți să aflați mai multe informații. Dacă vi se pare un chin și nu vreți să citiți cărți, atunci apelați la ziarele online sau diferite articole cu tematică. Sunt foarte multe resurse, aplicații cu cărți audio sau direct pe youtube și puteți să învățați limba engleză cu ușurință.
Pentru a vă dezvolta vocabularul notați cuvintele pe care nu le cunoașteți și căutați traducerea. Rostiți cuvintele cu voce tare și folosiți acele cuvinte în diferite contexte sau în conversații. Nu trebuie să fie fraze complicate, însă exersând scris/vorbit se va reține mult mai ușor dacă le dați un sens.
Scrieți zi de zi într-un jurnal
Mărturisesc că nu-i tocmai genul meu, dar scrisul nimicurilor în jurnal în miez de noapte a fost util. Încercam să folosesc cuvinte uzuale și să ofer detalii din timpul zilei. Am folosit această tehnică în liceu, atunci când limba franceză îmi dădea de furcă. M-a ajutat atunci și a fost de folos și acum. Dacă aveți zile banale, nu-i problemă, puteți scrie despre orice, planuri de viitor, hobby, familie, bârfe etc. Nu trebuie să faceți romane, ci să vă exprimați în limba engleză în câteva rânduri.
Acest tip de conversație poate veni în sprijinul celor care vor să-și creeze o rutină, dar timpul nu le permite. Scrisul de banalități vă ajută să nu uitați ce ați învățat și să păstrați echilibrul. Puteți să purtați această conversație scrisă cu cineva drag, oricine vă determină să scrieți câteva propoziții zi de zi.
Aprofundați regulile gramaticale și apelați cu încredere la resursele oferite de British Council (website sau aplicații)
Deși am învățat reguli gramaticale cu profesori, timpul nu a fost suficient pentru a cuprinde o gamă variată de informații. De aceea vă invit să aruncați o privire și pe resursele gratuite oferite de British Council. Au suficiente lecții și se adresează celor mici, dar și celor mari. Eu am testat pentru că vin cu explicații foarte bune și sunt la îndemână. În ultima vreme m-am axat pe cursurile ESOL – înregistrări audio scurte plus exerciții.
Și nu uitați, atunci când veți dori să renunțați, gândiți-vă la obiectivul final, nu se știe când vă este de folos.
Dacă aș fi avut alte alternative, sigur procedam diferit, însă un oraș mic are dezavantajele lui. Cursurile de perfecționare fie sunt scumpe, fie nu se organizează din lipsă de cursanți. Nu vă îmbătați cu apă rece. Motivați-vă și nu renunțați, nu este suficient să învățați reguli din cărți (cu sau fără profesor), ci să le aplicați exersând.
Și totuși, dacă nici măcar unul din sfaturi nu vi se potrivește, ar mai fi o soluție. Un iubit sau o iubită într-o țară străină
Foarte multe persoane au început să evolueze și să învețe în clipa când și-au găsit jumătatea în mediul online. Încercând să exprime lucruri mărunte, fără să voia lor și-au dat drumul. Cu pași mici, așa cum învață copilașii să spună ce nevoi au când merg la creșă sau grădiniță. Nu le iese din prima, dar încetul cu încetul cuvintele prins sens prin exercițiu.
Sunt destule cazuri (ne)fericite, însă când intri în horă automat îți asumi avantajele și dezavantajele. Din păcate n-am ajuns să experimentez acest aspect, am preferat să stau departe de cererile în căsătorie.
Metodele de învățare prezentate mai sus le-am alternat și în timp m-au ajutat să îmi dau drumul la vocabular. Mi-aș fi dorit să pot cuprinde dintr-o suflare totul și să învăț fără să mă agit, însă n-am talent nativ.
Dacă voi ați studiat o limbă străină prin alte metode, nu ezitați să le împărtășiți. Întotdeauna este loc pentru mai bine.
Fotografie creată de Artem Beliaikin, de la Pexels
Mili, într-adevăr, e util să cunoști limba engleză. Te descurci aproape peste tot cu ea, ca formă de comunicare.
Asa este. Pe multi i-a ajutat la schimbarea jobului, iar pe altii la o comunicare mult mai usoara.
[…] vapor sau karaoke cu căștile la urechi? Rochii de cocktail și tocuri stiletto? Conversații în engleză și animale din prosoape în cameră? Hmm, divin. Ar merita un răsfăț de 7 zile, deja știu la […]
[…] Într-un articol precedent scriam despre unele sfaturi utile necesare când studiezi limba engleză. Pe listă se află conversația. Acum aveți posibilitatea […]
[…] și să nu arunc pe fereastră tot ce am construit. Aveam în plan să continui cu un alt curs de engleză, dar din păcate formatul nu mi se potrivește și am pus stop cadru. Asta nu înseamnă că mă […]