-500 g ciuperci din conservă, bine scurse le sotăm pentru 5 minute cu puțin unt;
-le lăsăm la răcit timp în care facem maioneză din 2 ouă fierte, 80 ml ulei de măsline, sare, piper și zeamă de lămâie;
– 4 căței de usturoi răzuiți și 50 ml iaurt grecesc cu 10% îi adăugăm în maioneză;
-punem compoziția peste ciuperci și amestecăm totul;
-la final presărăm verdeață tocată mărunt.
– punem în oală puțin ulei și bulion;
– amestecăm puțin pe foc;
-adăugăm vegeta, sare, piper și tăiței și lăsăm câteva clocote;
-spargem în ciorbă 3-4 ouă întregi, lăsăm să fiarbă apoi adăugăm pătrunjel tăiat fff mărunt;
-se poate mânca rece sau caldă, simplă, cu smântână sau iaurt.
-se taie peștele bucăți și se pune puţină sare;
-se dau bucățile prin făină și se prăjesc în ulei încins la foc mediu;
-se servește cu mujdei și/ sau mămăligă.
-1 pachet de unt (250 de grame);
-o cană cu zahăr (cca. 200 de grame);
-4 ouă;
-coajă rasă de la 2 lămâi;
-1 și 1/2 căni cu făină;
-1 plic de praf de copt.
-100 ml de apă;
-200 g de zahăr;
-zeamă de la 2 lămâi.
Sfat: Utilizați ingredientele la temperatura camerei!
-într-un bol, mixați untul cu zahărul până capătă consistența unei creme;
-încorporați ouăle unul câte unul și amestecați până compoziția devine omogenă;
-adăugați coajă rasă de lămâie, amestecând continuu;
-amestecați făina cu praful de copt, apoi încorporați-le în compoziția din unt, zahăr și ouă, pentru a obține un aluat moale;
-tapetați o formă de copt (eu am folosit o tavă de cozonac) și coaceți compoziția la 180°C, timp de 40 de minute;
-checul este gata când trece testul scobitorii;
-în timp ce checul se coace, pregătiți siropul din apă, zahăr și zema de lămâie, pe care le fierbeți timp de 5-10 minute;
-imediat ce scoateți checul din cuptor, înțepați-l cu o furculiță pe toată suprafața și turnați deasupra siropul;
-este important că atât checul cât și siropul să fie fierbinți când se întâlnesc;
-lăsați la răcit, apoi scoateți bunătatea asta din tavă.
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…