Recenzii carti

Ultima librărie din Londra de Madeline Martin – Editura Litera – recenzie

Ultima librărie din Londra de Madeline Martin – Editura Litera – recenzie

Titlul: Ultima librărie din Londra

Autor: Madeline Martin

Editura: Litera

Colecția: Blue Moon

Data apariției: 2021

Număr de pagini: 288

Titlu original: The Last Bookshop in London

Traducător: Diana Dorobanțu

   Madeline Martin este o autoare de romane de ficțiune istorică, dar și de romane istorice de dragoste. Ultima librărie din Londra este prima carte a sa pe care o citesc, însă are la activ o mulțime de serii de dragoste, a căror acțiune se petrece acum câteva secole. Madeline trăiește în Florida alături de soțul ei, de cele două fiice și de pisica lor. Adoră să facă documentare și să călătorească.

   August 1939. Lumea întreagă se află în război, trupele lui Hitler cuceresc mari părți din Europa, iar oamenii nu își imaginează ce va veni mai departe. Grace Bennett este o tânără ce visează să locuiască în Londra, dar ceea ce găsește la început de război nu e chiar la ce se aștepta. Împreună cu prietena sa, Viv, ajunge în capitala Marii Britanii și vor locui la doamna Weatherford, o veche prietenă a mamei sale. Deși Grace își dorește să lucreze într-un magazin, faptul că nu are referințe nu o ajută foarte mult, așa că nu găsește alt loc de muncă decât la o librărie. Și nu una foarte cunoscută, ci dezordonată și întunecată.

”O reclamă pe fond alb indica numele librăriei Primrose Hill scris cu litere negre lucioase. Efectul era în mod clar menit să fie elegant, dar lui Grace i se părea destul de plat și insipid.

  Această senzație își găsea ecoul în vitrinele murdare ale magazinului, care erau acoperite cu niște fâșii inegale de bandă adezivă albă, fără o prezentare atrăgătoare. Banda adezivă nu era neobișnuită; mulți o lipiseră pe vitrinele magazinelor și pe ferestrele caselor pentru a nu se sparge în caz de bombardament. De obicei, însă, era lipită îngrijit și cu atenție.”

   Deși prima impresie a lui Grace referitoare la librăria Primrose Hill și la proprietarul acesteia, domnul Evans, nu e cea mai plăcută, ea trebuie să își facă stagiul de șase luni pentru a primi o scrisoare de referințe. Grace, fata de la țară, care nu a citit niciodată o carte cap-coadă, trece printr-o transformare uimitoare.

  Ultima librărie din Londra reprezintă evoluția tinerei, de la fata nevinovată și neștiutoare, la femeia puternică ce prinde războiul și ajută pe toată lumea. Nu trece mult timp, iar Anglia intră în război. Grace se oferă voluntară pentru postul de gardian ARP, care să instruiască oamenii în caz de bombardamente. Dar pe lângă asta, le atinge inimile cu ajutorul cărților,

”Ea făcu abstracție de toate zgomotele, își sprijini cartea deschisă pe genunchi și începu să citească. De afară se auzeau sunetele războiului, care deveniseră deja familiare, tunurile antiaeriene care bubuiau trăgând asupra avioanelor inamice, în timp ce aparatele RAF plonjau și trăgeau asupra nemților, în efortul de a-i apăra pe civili. Peste toate acestea, însă mult mai puțin decât în timpul nopții, se auzea zgomotul îndepărtat al bombelor care cădeau.

-Ce citiți, domnișoară? o întrebă o tânără femeie care stătea lângă ea. Grace ridică privirea și o văzu pe tânăra mamă pe care o consolase cu câteva săptămâni în urmă.

-Middlemarch, de George Eliot.

Tunurile se auzeau deasupra. Femeia privi în sus cu îngrijorare.

-Despre ce este vorba?

-Nu știu. Grace aruncă o privire spre carte, încă ținând degetul la pagina unde ajunsese. Încă nu am citit atât de mult.

-Ei bine, spuse gospodina, continuă.

Grace ezită, surprinsă de cerere.

-Vreți…să citesc? Toată lumea de pe peronul stației Farringndon o privea cu nerăbdare. Cu voce tare?”

   Grace ajunge să citească oamenilor în stațiile de metrou în care se adăposteau de bombardamente, apoi în librăria Primrose Hill. Cu ajutorul ideilor sale geniale, transformă complet librăria într-un loc cald și plăcut. Cărțile devin refugiul tuturor, iar lectura de zi cu zi face viața o idee mai dulce, mai sigură și mai frumoasă. Cine s-ar fi gândit că dintr-o tânără care nu deschisese o carte, Grace va deveni o cititoare atât de împătimită? Cărțile au darul de a ne salva pe toți!

   Deși Londra este sub teroarea bombardamentelor, iar Grace pierde și ea oameni dragi, nu se dă bătută nici măcar o clipă. Ziua se află la librărie, noaptea citește oamenilor sau caută prin casele dărâmate de bombe. E trist, dar asta a fost soarte întregii Europe. Prea mulți oameni nevinovați au pierit din ambiții politice. Prea mulți morți, prea multe clădiri emblematice au fost pierdute. Perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost înfiorătoare, tocmai de aceea, librăria Primrose Hill este prezentată ca o oază de liniște în mijlocul întregii nebunii.

  Ajutându-i pe toți, Grace își ține pentru sine toate emoțiile și toate problemele personale. Dar când domnul Evans moare, iar librăria este bombardată, oare ce se va întâmpla cu ea? Ultima librărie din Londra e o carte uimitoare. Despre puterea exemplului, despre curaj, despre credință și pasiune. Te inspiră să faci ceva și pentru ceilalți. Iar pentru noi, pasionații de lectură, confirmă ceva ce știam deja – cărțile sunt cel mai bun medicament!

Carte disponibilă pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Gabriela Bratu

***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

View Comments

  • Îmi plac foarte mult cărțile care au ca subiect biblioteci sau librării. Au un farmec deosebit.
    Mi-a plăcut foarte mult recenzia. Felicitări!

  • Felicitari pentru recenzie! Vad ca e o moda in ultimul timp, multe carti ce au ca subiect Cel de-al Doilea Razboi Mondial sau in orice caz, perioada aceea.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago