Carti Literatura universala

Je m’en fiche! de Emanuel D.Florescu – Eseuri filosofice și aforisme comentate – recenzie

Je m’en fiche!, de Emanuel D.Florescu – Eseuri filosofice și aforisme comentate – recenzie

Je m’en fiche!

Emanuel D.Florescu

Eseuri filosofice și aforisme comentate

Editura Scrisul Românesc – 2020

Număr pagini: 170

   Sincer, m-a intrigat titlul ales de Emanuel Florescu “Je m’en fiche!”.

   Pare ciudat, dar după ce citești eseurile și aforismele ajungi să înțelegi titlul ales și să apreciezi rândurile autorului.

Partea a-1-a  cuprinde “Eseuri filosofice”.

   Vorbim despre  urmașii lui Don Quijote, politicienii de azi și ajungi la concluzia:

Este posibil însă ca, spre deosebire de prototipul renascentist, un Don Quijote modern să se trezească mai greu sau poate deloc la realitate și chiar să moară nevindecat de iluziile lui, de naivitatea lui ori de impostura lui mai mult sau mai puțin voluntară. Prinzând gustul aventurii și păstrându-și intactă speranța succesului final, ar continua frenetic lupta pentru ameliorarea societății, chiar dacă el și-ar cam găsi rostul sau locul potrivit în societate și chiar dacă succesul visat nu se concretizează niciodată

   Aflăm în ce condiții a devenit Claude Monet părintele impresionismului:

Rudimentarul filosof Monet a rămas sub impresia poate mai pregnantă  a incertitudinii propriei vocații. O impresie care a dat naștere doar “impresionismului artistic”! Pe cel filosofic, să-l întemeieze alții mai puțin artiști și mult mai filosofi!”

   În “Filosofia marxistă dintr-un tren capitalist” citim cum a ajuns Lenin în Rusia și cum și-a implementat crezurile:

În concordanță cu concepția marxistă, urmărea să elibereze muncitorii ruși din exploatarea capitalistă a elitei privilegiate și să demareze lupta de clasa care să pună capăt sentimentului lor de alienare față de propria muncă și față de propria țară. Unirea proletariatului reprezenta deviza lui ideologică și victoria comunismului era scopul lui politic.”

   În stilul caracteristic, Emanuel Florescu ne vorbește despre rațiune și credință, John Stuart Mill și diversitate, incertitudini, sensul vieții, omul erou și viziunea filosofică și literară, diferențele cordiale de opinii cu Octavian Paler.

   Interesante sunt și eseurile despre imaginație, realitate, ficțiune, și vocația artistică fatală a pictorului Paul Cezanne.

   Toate eseurile se bazează pe date sau întâmplări reale văzute prin prisma autorului, în concordanță cu părerile, ideile și convingerile lui.

   Partea a 2-a ne prezintă  cele mai cunoscute aforisme care sunt comentate, explicate, dându-le parcă un înțeles mai puternic după crezul și înțelegerea autorului.

    Ca să înțelegeți și să puteți aprecia complexitatea volumui trebuie să-l citiți, amintindu-vă tot timpul că totul este explicat prin prisma autorului care va  provoacă oarecum să gândiți fiecare eseu sau aforism, să fiți de acord cu el  sau nu.

Iată și cuvintele lui Emanuel D. Florescu adresate cititorilor săi:

   “Dacă m-am făcut bine înțeles, dragă cititorule, sper că de-acum să ne înțelegem suficient de bine, încât să poți parcurge cu curiozitate, cu interes și poate și cu plăcere paginile acestui volum ce îți este dedicat. Dacă nu nutrești nicio curiozitate și nu manifești niciun interes față de oferta mea literară ori dacă totuși n-am reușit să ne înțelegem de la bun început, poți să-mi răspunzi și dumneata prin aceeași sintagma sugestivă, ce-ți spuneam că reprezintă laitmotivul acestui volum. Să-mi replici distant și sec: je m’en fiche dragă autorule.!”

   Cărțile publicate de Emanuel D.Florescu: ”Elogiul înțelepciunii divine”,”Destin tragic de artist genial”,”Destin suicidar de artist genial”,”Destin insolit de artist genial”.

Mulțumesc, Emanuel Florescu pentru plăcerea lecturii unei cărți foarte interesante!

Emanuel D.Florescu

Recenzii cărți

Autori români

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

Recent Posts

Viv’Infernum – Strigătele răzbunării – Costin Neață – fragment

Viv'Infernum - Strigătele răzbunării - Costin Neață - fragment Titlu: Viv'Infernum - Strigătele răzbunării - …

2 zile ago

Ora albastră – Paula Hawkins – recenzie

Ora albastră - Paula Hawkins - recenzie Titlu: Ora albastră Autor: Paula Hawkins Editura Trei…

3 zile ago

Umbrele Demiurgului – Mircea Anghel – fragment

Umbrele Demiurgului - Mircea Anghel - fragment Titlu: Umbrele Demiurgului - dark fantasy/epic fantasy cu…

3 zile ago

Defecte perfecte – Alice Feeney – recenzie

Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…

5 zile ago

Furtuna de zăpadă – Triona Walsh – recenzie

Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…

6 zile ago

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…

o săptămână ago