Mandrie si prejudecata si zombie-recenzie film

by -
8
Mandrie si prejudecata si zombie

Mândrie și prejudecată și zombie-recenzie film

Regia: Burr Steers
Cu: Sam Riley, Matt Smith, Lily James, Lena Headey, Douglas Booth, Aisling Loftus
Durata: 108 minute
Gen film: Acţiune, Horror, Romantic, Dragoste

   Era o vreme când nu ratam nici un film horror. Ajunsesem să nu mă mai impresioneze nici unul din efectele speciale folosite în acest gen de film, iar cu cât era mai scary, cu atât îmi plăcea mai mult… și spre sfârșitul acestei perioade mă lipisem de filmele horror concepute după cazuri reale. De altfel, unul din aceste filme a și pus capăt acestei etape „zbuciumate” din existența mea. „Exorcizarea lui Emily Rose” s-a numit filmul care mi-a pus capac… dar nu despre el vreau să vă povestesc astăzi… ci despre o variantă inedită a unui film romantic, conceput după celebrul roman „Mândrie și prejudecată” a lui Jane Austen.

   „Mândrie și prejudecată și Zombi” e un film care se încadrează în toate cele patru genuri: horror, acțiune, romantic și, evident, dragoste. Nu știu ce l-a îndemnat pe Burr Steers să vină pe piață cu acest film, probabil a intuit că publicul e deschis către reinterpretări.

   Regizorul ne transpune în Anglia secolului al XIX-lea, când ținutul este răpus de un microb ciudat care transformă morții în zombi. Mușcați de către aceste creaturi, cei vii devin și ei infectați… așadar, e multă panică. Spre deosebire de personajele pline de trăiri, de frământări… de mândrie și de prejudecată pe care le-am întâlnit pe când eram doar o adolescentă, în romanul lui Jane Austen, filmul dă personajelor o forță și o determinare de invidiat. Dacă în roman aveam de-a face cu personaje care gândesc mult, simt, se frământă… în film, fie că e vorba de personaje masculine sau feminine, cuvântul de ordine e acțiunea.
În mijlocul evenimentelor, Elizabeth Bennet, deși e o tânără aflată în pragul măritișului (la fel ca și surorile sale) și ar trebui să fie preocupată de găsirea unui soț cât mai bun, e atrasă mai mult spre artele marțiale, pasiune îmbrățișată, de altfel și de celelalte surori, spre disperarea mamei care le vrea soții, nu războinice.

   În lupta pentru exterminarea creaturilor ciudate, intră în scenă Mr. Darcy… a cărui voce m-a amuzat la început, dar, pe măsură ce îl cunoșteam mai bine, am realizat că poate fi trecut la categoria „voci speciale”. Dacă între cei doi se creează o chimie sau nu, dacă se aliază ei împotriva armatelor de zombi… veți afla asta urmărind filmul.

   Scenele horror sunt destul de light (spun asta pentru că am o arhivă întreagă de filme de acest gen văzute), alternează cu cele romantice… în timp ce acțiunea e omniprezentă… iar dragostea plutește în aer, chiar dacă ea dărâmă șabloanele societății din acel secol.

   Cât despre efectele sonore… ele sunt asortate perfect acțiunii și au rolul, ca în toate filmele de acest gen, de a mări suspansul și mai mult. Totuși, ele sunt destul de comune, nu par a fi inovații în materie de sunet.

  E un film ok și e lăudabilă (din punctul meu de vedere) ideea de a reinventa filme vechi… pe care, poate și televizinile vor avea inițiativa de a le cumpăra (pentru că… nu-i așa… ne-am cam săturat de „Rambo”, „Greu de ucis” și alte filme celebre de acțiune ale căror replici le știm aproape pe de rost).
Acestea fiind zise, nu vă mai spun decât că aștept cu nerăbdare o versiune „new” pentru Titanic… cu un titlu care ar putea suna așa: „Titanic și invazia extratereștilor”.

Autor: Rodica Puşcaşu

Review overview
5
***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

8 COMMENTS

  1. Rodica, m-ai convinns. Ma voi uita la film, desi atunci cand aud de horror ma trec fiorii. Dar trecem peste, mai ales ca am citit Mandrie si prejudecata. Mi-a placut mult! O sa citesc si cartea.. intr-o zi, caci prea se vorbeste despre ea. Felicitari pentru recenzie!

  2. Am vazut filmul si nu l-am perceput deloc ca horror…poate din cauza obisnuintei :)) Imi place genul horror DUR…Asta in speranta ca ma voi speria . Filmul de fata l-am perceput exact ca pe o parodie . Amuzant! Chiar am ras destul de mult !

  3. Felicitari pentru prezentare ! Imi place foarte mult! Nu pot spune acelasi lucru si despre film. Ideea de horor asociata cu o poveste de dragoste atat de frumoasa, nu a reusit sa ma convinga. Poate de vina este faptul ca Mandrie si prejudecata este romanul meu de suflet ! Imi place posibilul titltu pentru Titanic !

  4. Frumoasa prezentarea filmului. Nu am citit cartea inca si nu am vizionat nici filmul. Insa le am in plan, intai cartea, apoi filmul.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.