Retete culinare

Meniu 39 (Salata de fasole verde, ciorba de varza, paste cu ton, cremes rapid)

Meniu 39 (Salată de fasole verde, ciorbă de varză, paste cu ton, cremeş rapid)

1. Aperitiv: Salată de fasole verde

-1/2 kg fasole verde fiartă în apă cu puţină sare
-1 legătură de ceapă verde (sau 1-2 cepe) tăiată şi lăsată puţin cu sare, apoi o punem în strecurătoare, o spălăm cu un jet de apă (preferabil caldă) şi o lăsăm să se scurgă
-2-3 roşii (cu sau fără pieliţă) tăiate felii subţiri sau cubuleţe
-1 legătură de pătrunjel sau mărar (sau ambele) tăiată cât mai mărunt, puţin oţet, puţin ulei, sare, piper
-când fasolea este fiartă o punem într-un castron adăugăm ceapa, roşiile, verdeaţă, ulei, oţet (după gust) piper şi sare (după gust) amestecăm, punem un capac şi lăsăm să se răcească aşa ca să se pătrundă aromele
-punem salata în caserolă şi o punem la rece

2. Ciorbă de varză dulce

-1 varză potrivită, curăţată, spălată tăiată fideluţă
-2-3 morcovi daţi pe răzătoare
-1 ceapă mică tăiată mărunt
-călim puţin morcovii în puţin ulei, adăugăm ceapa şi varza şi lăsăm să fiarbă
-punem condimente sare, piper, cury. puţin cimbru, praf de chimen după gust
-când ciorba este gata adăugăm 1 legătură de mărar tăiată mărunt (dacă vă place puteţi pune şi puţin tarhon)
-se poate servi simplă sau cu smântână

3. Paste cu ton:

-1 pachet de paste fierte şi scurse
-2 cutii de ton mărunţit în ulei sau suc propriu
-200 gr brânză telemea dată pe răzătoarea fină
-1 cutie de smântână de 200 de gr
-sare, piper, curry, praf de chimen, 1 legătură mărar tăiată mărunt
-pentru sos punem în cratiţă 1 cutie de ton, apă cam cât sos avem nevoie (e bine să fie mai mult sos că este absorbit de paşte) şi condimentele după gust şi lăsăm să dea câteva clocote, apoi adăugăm a doua cutie de ton, smântâna şi mărarul şi mai lăsăm să fiarbă puţin (dacă atunci când daţi pe răzătoare brânza rămân bucăţele mai mari le puteţi pune să fiarbă în sos)
-punem pastele într-o cratiţă adăugăm brânză şi sosul fierbinte, amestecăm bine, punem un capac şi lăsăm să se absoarbă sosul şi să se pătrundă gusturile
-opţional când faceţi sosul puteţi pune şi o ceapă mică tăiată mărunt, şi măsline tăiate felii subţiri
-pastele aşa preparate se pot mânca şi calde şi reci

4. Cremeş rapid

-1 pachet de foi (Boromir)

-pentru cremă avem nevoie de: 6 ouă, 2 budinci de vanilie, 4 pliculeţe de zahăr vanilinat, 1 litru de lapte, 4 linguri făină, 12 linguri de zahăr, 1 lingură oţet (pentru albuşuri)
-6 gălbenuşuri se amestecă bine cu zahărul vanilat +6 linguri rase de zahăr + 4 linguri de făină + 2 budinci + o parte de lapte rece să fie ca un sos
-restul de lapte îl punem la fiert, când laptele fierbe la foc mic, turnam compoziţia şi lăsăm să fiarbă (câteva clocote să se îngroaşe) amestecând continuu
-separat batem cele 6 albuşuri cu 6 linguri pline de zahăr, când s-a întărit bine adăugăm lingura de oţet şi mai batem puţin
-luăm crema de pe foc o lăsăm 10 minute să se liniştească puţin şi adăugăm albusul amestecând cu mişcări largi
-punem crema între foi şi o lăsăm să se răcească puţin apoi o punem la rece
-foaia pe care o puneţi deasupra o tăiaţi înainte în bucăţi cât doriţi de mari, apoi o puneţi peste cremă
-când prăjitură s-a răcit pudraţi bine cu zahăr praf

POFTĂ BUNĂ!
Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

5 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago