Retete culinare

Meniu – salata, pulpe in stil Jamaican, chec delicios cu lamaie

Meniu – salată, pulpe în stil Jamaican, chec delicios cu lămâie

1.Aperitiv: salată

-3-4 cartofi îi curăţăm, îi tăiem bucăţele şi-i punem la fiert în apă cu sare
-când cartofii sunt de jumătate fierţi adăugăm şi un dovlecel tăiat bucăţele
-fierbem 3-4 ouă ţări, le curăţăm şi le tăiem mărunt
-punem într-un castron cartofii şi dovlecelul (scurse), ouăle, ţelină murată după gust, piper, şi le mixăm
-puteţi să adăugaţi 2-3 linguri de maioneză, sau un dressing cu iaurt cremos sau smântână
-când serviţi puteţi presara deasupra, după preferinţă, pătrunjel verde sau mărar tăiate fff mărunt

2.Ciorbă de curcan:

-300 gr carne de curcan (de lucru) tăiată mărunt
-2-3 morcovi, 1 pastarnac, 1 pătrunjel date pe răzătoarea fină
-1 ceapă mică tăiată mărunt
-punem puţin ulei în oală, adăugăm legumele şi le călim puţin, apoi punem ceapa şi carnea şi le punem să fiarbă
-potrivim de sare şi piper, cury, praf de chimen, vegeta şi lăsăm să fiarbă
-când ciorba e aproape gata adăugaţi amestecul de verdeaţă (măcriş, lobodă, pătrunjel, ţelină, leuştean, tarhon)
-când ciorba este gata se poate drege cu un ou frecat cu smântână

3.Pulpe în stil Jamaican

-1 kg de pulpe dezosate (partea de sus) le condimentăm şi le lăsăm la rece cu o zi înainte
-pregătim o tavă mare (pentru cuptor), tigaia cu ulei (puţin) şi o farfurie cu făină albă (dacă vreţi puteţi să puneţi în ea puţină boia şi condimente)
– trecem carnea prin făină şi o prăjim rapid în tigaie pe ambele părţi, apoi o punem în tavă (atenţie carnea trebuie doar să prindă crustă nu să se facă de tot)
-când am terminat de prăjit, acoperim tava cu o folie de aluminiu şi o băgăm la cuptor (în tavă nu puneţi nimic doar carnea)
-atenţie cam în 15-20 de minute este gata (o să auziţi uleiul cum sfâraie în tavă)
-scoateţi bucăţile imediat într-un vas acoperit
-în uleiul din tavă puteţi pune cartofi tăiaţi în patru sau rondele mai groase, condimentati, puneţi apă cât acoperă şi băgaţi tavă în cuptor
-când cartofii sunt gata serviţi cu murături

4.Chec delicios cu lămâie (Andreea)

Ingrediente
Blatul:
1 pachet de unt (250 de grame)
o cană cu zahăr (cca. 200 de grame)
4 ouă
coajă rasă de la 2 lămâi
1 şi 1/2 căni cu făină
1 plic de praf de copt

Siropul:
100 ml de apă
200 g de zahăr
Zeamă de la 2 lămâi
Sfat: Utilizaţi ingredientele la temperatura camerei!

Mod de preparare
Într-un bol, mixati untul cu zahărul până capătă consistenţa unei creme. Încorporaţi ouăle unul câte unul şi amestecaţi până compoziţia devine omogenă. Adăugaţi coajă rasă de lămâie, amestecând continuu.
Amestecaţi făină cu praful de copt, apoi încorporaţi-le în compoziţia din unt, zahăr şi ouă, pentru a obţine un aluat moale.
Tapetaţi o formă de copt (eu am folosit o tavă de cozonac) şi coaceti compoziţia la 180°C, timp de 40 de minute. Checul este gata când trece testul scobitorii.
În timp ce checul se coace, pregătiţi siropul din apă, zahăr şi zema de lămâie, pe care le fierbeţi timp de 5-10 minute.
Imediat ce scoateţi checul din cuptor, înţepaţi-l cu o furculiţa pe toată suprafaţa şi turnaţi deasupra siropul. Este important ca atât checul cât şi siropul să fie fierbinţi când se întâlnesc. Lăsaţi la răcit, apoi scoateţi bunătatea asta din tavă.

Poftă Bună!

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago