Retete culinare

Salată de cartofi cu ton – Conopidă gratinată – Prăjitură cu cremă de lămâie și ciocolată albă – Meniu

Salată de cartofi cu ton – Conopidă gratinată – Prăjitură cu cremă de lămâie și ciocolată albă – Meniu

  Salată de cartofi cu ton ca la bunica.

1. Aperitiv: salată de cartofi cu ton

-2-3 cartofi îi curățăm, îi punem la fiert în apă cu sare, apoi îi tăiem rondele sau cubulețe

  • 2 cepe medii le tăiem feliuțe și le lăsăm să dea câteva clocote în apă (apă +oțet +sare +zahăr = după gust), le scurgem

-într-un castron amestecăm cartofii, ceapa și 1 cutie de ton în ulei

-dacă mai e nevoie adăugăm un pic de lămâie, sare și piper

2.Ciorbă de conopidă

-dăm pe răzătoarea fină 1-2 morcovi+1 pătrunjel+1 păstârnac

-1 conopidă o curățăm, o desfacem buchețele și o lăsăm în apă rece

  • punem în oală puțin ulei și zarzavatul dat pe răzătoare, călim puțin, adăugăm buchetelele de conopidă, apă și sare și punem la fiert

-adăugăm piper, curry, lemon grass-praf, boia opțional

-când legumele sunt aproape gata punem amestecul de verdeață care ne place

-se poate servi ciorba așa sau dreasă cu smântână sau iaurt

3. Conopidă gratinată

-fierbem 1 conopidă mai mare, curățată, în apă cu sare, apoi o scurgem

-ungem cratița (sau tavă) bine cu ulei sau margarină (și pe pereți), presăram pesmet pe toate suprafețele unse

  • 2-3 ouă le batem cu 2-3 linguri de smântână (sau iaurt) le amestecăm cu 200 gr cașcaval (dat pe răzătoarea fină)

-punem în cratița tapetată conopidă, adăugăm amestecul de ou și cașcaval și punem la cuptor

-servim cu murături sau salată proaspătă

4. Prăjitură cu cremă de lămâie și ciocolată albă (Iliuța)

-Cele trei foi le-am făcut după rețeta Arcidaliei pentru blaturi de  tort și mi-au ieșit excelente, am folosit 6 ouă, 150 gr zahăr și 200 gr făînă. Restul îl știți.

-Pentru cremă 500ml lapte, 100 gr zahăr, 60 gr amidon de porumb alimentar, 250 gr unt 80% grăsime, zeamă de la o lămâie ( sau două, după gust ) și coaja acesteia.

-Punem într-un vas amidonul, zahărul, coaja de lămâie și laptele, le amestecăm bine și îl punem la foc mic .

-Îl lăsăm la fiert amestecând tot timpul până capătă consistenta unei budinci. -Trecem printr-o strecurătoare crema obținută pentru a îndepărta cojile de lămâie și pentru a deveni mai pufoasă..

-Lăsăm crema să se răcească la temperatura camerei.

-Ulterior o mixăm bine adăugând treptat zeamă de lămâie și ulterior untul cât mai rece tăiat în prealabil în cubulețe.

-Întindem crema astfel obținută pe foi și adăugăm la final ciocolată albă topită pe baia de abur.

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Ora albastră – Paula Hawkins – recenzie

Ora albastră - Paula Hawkins - recenzie Titlu: Ora albastră Autor: Paula Hawkins Editura Trei…

49 de secunde ago

Umbrele Demiurgului – Mircea Anghel – fragment

Umbrele Demiurgului - Mircea Anghel - fragment Titlu: Umbrele Demiurgului - dark fantasy/epic fantasy cu…

48 de minute ago

Defecte perfecte – Alice Feeney – recenzie

Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…

2 zile ago

Furtuna de zăpadă – Triona Walsh – recenzie

Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…

3 zile ago

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…

7 zile ago

Dragul meu mincinos – James Patterson și David Ellis – recenzie

Dragul meu mincinos - James Patterson și David Ellis - recenzie Titlu: Dragul meu mincinos…

o săptămână ago