Salată de cartofi cu ton - Conopidă gratinată - Prăjitură cu cremă de lămâie și ciocolată albă

Salată de cartofi cu ton – Conopidă gratinată – Prăjitură cu cremă de lămâie și ciocolată albă – Meniu

  Salată de cartofi cu ton ca la bunica.

1. Aperitiv: salată de cartofi cu ton

-2-3 cartofi îi curățăm, îi punem la fiert în apă cu sare, apoi îi tăiem rondele sau cubulețe

  • 2 cepe medii le tăiem feliuțe și le lăsăm să dea câteva clocote în apă (apă +oțet +sare +zahăr = după gust), le scurgem

-într-un castron amestecăm cartofii, ceapa și 1 cutie de ton în ulei

-dacă mai e nevoie adăugăm un pic de lămâie, sare și piper

2.Ciorbă de conopidă

-dăm pe răzătoarea fină 1-2 morcovi+1 pătrunjel+1 păstârnac

-1 conopidă o curățăm, o desfacem buchețele și o lăsăm în apă rece

  • punem în oală puțin ulei și zarzavatul dat pe răzătoare, călim puțin, adăugăm buchetelele de conopidă, apă și sare și punem la fiert

-adăugăm piper, curry, lemon grass-praf, boia opțional

-când legumele sunt aproape gata punem amestecul de verdeață care ne place

-se poate servi ciorba așa sau dreasă cu smântână sau iaurt

3. Conopidă gratinată

-fierbem 1 conopidă mai mare, curățată, în apă cu sare, apoi o scurgem

-ungem cratița (sau tavă) bine cu ulei sau margarină (și pe pereți), presăram pesmet pe toate suprafețele unse

  • 2-3 ouă le batem cu 2-3 linguri de smântână (sau iaurt) le amestecăm cu 200 gr cașcaval (dat pe răzătoarea fină)

-punem în cratița tapetată conopidă, adăugăm amestecul de ou și cașcaval și punem la cuptor

-servim cu murături sau salată proaspătă

4. Prăjitură cu cremă de lămâie și ciocolată albă (Iliuța)

-Cele trei foi le-am făcut după rețeta Arcidaliei pentru blaturi de  tort și mi-au ieșit excelente, am folosit 6 ouă, 150 gr zahăr și 200 gr făînă. Restul îl știți.

-Pentru cremă 500ml lapte, 100 gr zahăr, 60 gr amidon de porumb alimentar, 250 gr unt 80% grăsime, zeamă de la o lămâie ( sau două, după gust ) și coaja acesteia.

-Punem într-un vas amidonul, zahărul, coaja de lămâie și laptele, le amestecăm bine și îl punem la foc mic .

-Îl lăsăm la fiert amestecând tot timpul până capătă consistenta unei budinci. -Trecem printr-o strecurătoare crema obținută pentru a îndepărta cojile de lămâie și pentru a deveni mai pufoasă..

-Lăsăm crema să se răcească la temperatura camerei.

-Ulterior o mixăm bine adăugând treptat zeamă de lămâie și ulterior untul cât mai rece tăiat în prealabil în cubulețe.

-Întindem crema astfel obținută pe foi și adăugăm la final ciocolată albă topită pe baia de abur.

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

#reţeteculinare #culinar #literaturapetocuri

 

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.