Retete culinare

Turtă de mălai cu telemea, ceapă verde și cârnați de casă

Turtă de mălai cu telemea, ceapă verde și cârnați de casă, Borș de perișoare, Fasole bătută, Foietaj cu mere

1.Aperitiv: Turtă de mălai cu telemea, ceapă verde și cârnați de casă (Iliuţa):

-într-un vas adăugăm 1 litru apă și o linguriță de sare;
-în momentul în care fierbe apa adăugăm treptat 500 g făină de porumb;
-lăsăm să fiarbă timp de 15 minute la foc mediu;
-între timp răzuim 200 g telemea de oaie, 4 cepe verzi (doar partea verde) le tocăm mărunt și feliem 200 g cârnați de casă;
-adăugăm ingredientele peste compoziția fiartă, amestecăm totul și așezăm mălaiul obținut astfel într-o tavă pentru cuptor tapetată cu hârtie de copt;
-eu folosesc o tavă rotundă specială pentru pizza;
-lăsăm pentru 50-60 minute turta în cuptor la 180 grade Celsius;
-un indiciu că aceasta este gata îl constituie rigiditatea părții inferioare a turtei, aceasta trebuie să fie crocantă și să capete o culoare ușor maronie;

2. Borș de perișoare (Iliuţa):

-în 3 litri de apă se pun la fiert 2 morcovi, o țelină mică și 1-2 ardei, toate tocate mărunt; adăugăm sare, piper, boia de ardei dulce și busuioc după gust;
-din 800 g de carne de vită tocată, 2 ouă, sare, 100 g orez și pătrunjel tocat obținem o compoziție pe care o formăm biluțe și o adăugăm în supă;
-timpul de fierbere pentru carnea de vită este de 60 minute la foc mic;
-separat fierbem 300 ml borș pe care îl adăugăm peste celelalte ingrediente;
-la final se decorează cu pătrunjel sau leuștean tocat.

3. Fasole bătută (Vero):

-se fierbe 400 gr fasole cu o ceapă tocată și puţină sare;
-separat se călește o ceapă în mai mult ulei și se adaugă o linguriță boia dulce;
-după ce e fiartă fasolea se scurge, se adaugă jumătate din prăjeala cu boia și se pisează bine;
-cealaltă jumătate din prăjeală se pune la fiecare farfurie deasupra;
-se servește cu costiță sau cârnați prăjite;
-şi după preferință acritură, noi servim cu varză murată.

4. Foietaj cu mere (Vero):

-am cumpărat foietajul pe care l-am tăiat rotund cu un pahar;
-din margini am făcut frunzulițe am pus pe fiecare formă felii de mere și am presărat zahăr brun;
-am folosit o reţetă de pe internet, dar la următoarea tură am curățat merele;
-se pun la cuptor cam 10/ 15 minute la foc mediu.

Reţete culinare

Culinar

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

Recent Posts

Viv’Infernum – Strigătele răzbunării – Costin Neață – fragment

Viv'Infernum - Strigătele răzbunării - Costin Neață - fragment Titlu: Viv'Infernum - Strigătele răzbunării - …

o zi ago

Ora albastră – Paula Hawkins – recenzie

Ora albastră - Paula Hawkins - recenzie Titlu: Ora albastră Autor: Paula Hawkins Editura Trei…

2 zile ago

Umbrele Demiurgului – Mircea Anghel – fragment

Umbrele Demiurgului - Mircea Anghel - fragment Titlu: Umbrele Demiurgului - dark fantasy/epic fantasy cu…

2 zile ago

Defecte perfecte – Alice Feeney – recenzie

Defecte perfecte - Alice Feeney - recenzie Titlu: Defecte perfecte Autor: Alice Feeney Categorii: Thriller,…

4 zile ago

Furtuna de zăpadă – Triona Walsh – recenzie

Furtuna de zăpadă - Triona Walsh - recenzie Titlu: Furtuna de zăpadă Autor: Triona Walsh…

5 zile ago

Romanian Gothic – Bogdan Piticariu – recenzie

Romanian Gothic - Bogdan Piticariu - recenzie Titlu: Romanian Gothic Autor: Bogdan Piticariu Editura Lebăda…

o săptămână ago