Carti SF

Folosirea armelor – Iain M. Banks (partea a III-a din seria Cultura) – Editura Nemira – recenzie

Folosirea armelor – Iain M. Banks (partea a III-a din seria Cultura)

Titlul: Folosirea armelor
Editura Nemira
Colecția Nautilus
Data publicării în limba română: 2016
Titlul original: Use of Weapons (1990)
Traducător: Gabriel Stoian
Număr de pagini: 496

  Folosirea armelor este volumul trei din ciclul science fiction Cultura, al scriitorului scoțian Iain M. Banks. La fel ca primele două romane din serie, Spectrul lui Phlebas sau Jucătorul total, și acest episod de mega-saga galactică poate fi citit independent.

  Cu fiecare nouă aventură desfășurată în universul Culturii, parcă redescoperi dintr-o altă perspectivă societatea interstelară utopică unde trăiesc în simbioză oameni și inteligențe artificiale, într-o bunăstare perpetuuă.

  Problemele apar, de fiecare dată, doar din interacțiunea utopiei cu alte civilizații, dar ele oglindesc obiectivizat, prin contrapunere, însăși esența reală a societății care se consideră ideală.

  Dacă în primul volum, Cultura era percepută de inamici ca o forță externă anihilatoare, în al doilea, din interior, drept o putere pacificatoare benefică și principială, în al treilea, o regăsim prezentată din ambele unghiuri, ca protectoare cosmică a umanității, dar una ce este pregătită să își impună valorile democratice, atunci când ele sunt refuzate, mai întâi prin manipulări, iar dacă este necesar, chiar prin utilizarea armelor.

  Narațiunea își asumă forma biografiei fragmentate a omului numit Cheradenine Zakalwe, un cetățean al Culturii născut în afara ei, dar recrutat de Secțiunea Circumstanțe Speciale din Divizia Contact, pentru a interveni ca agent operativ în politica și destinul altor civilizații.

  Firul epic al prezentului începe după retragerea sa din activitate, când agenta Diziet Sma primește însărcinarea de a-l recupera pentru organizație și a-l reintroduce în acțiune, într-un caz complex, dintr-o lume unde cunoștințele și talentele lui sunt esențiale.

  O misiune deloc simplă, în care femeia este asistată de sarcastica dronă Skaffen-Amtiskaw, un robot inteligent cu neobișnuite înclinații războinice de-abia ținute în frâu. Amândoi au impresia că-l cunosc bine pe Zakalwe și nu debordează de entuziasm să-l reîntâlnească.

  Redeșteptarea interesului Culturii pentru fostul agent operativ constituie un bun motiv de a trece în revistă, într-un șir paralel de capitole, trecutul tumultuos al acestuia, episoade din copilăria și tinerețea sa, din antrenamentul special și misiunile executate,… conturându-se treptat un cu tot alt gen de personaj decât cel care apare în evaluările Minților (inteligențele artificiale strategice).
  Unul pe care secrete acumulate în timp, atunci când, în calitate de cel mai bun agent al diviziei de contact cu extratereștrii, hotăra soarta a întregi sisteme planetare, l-au transformat în ceva extraordinar de periculos, într-o amenințare de proporții inimaginabile, pentru funcționarea rutinieră a întregii Culturi.

  Care era natura crizei pe care Secțiunea Circumstanțe Speciale încerca să o rezolve în momentul când insistența Minților a declanșat ceva incomparabil mai destabilizator, printr-un personaj pe care credeau că-l stăpânesc, veți putea descoperi aprofundând romanul.

  Cam toate istorisirile din serie au vaste zone în care ești complet captivat și unele, mai puțin întinse, unde autorul își scapă cititorii de sub control, lăsându-i învârtindu-se mofluzi prin spațiu și pe punctul de a-și întrerupe brusc călătoria în universul lui. Din fericire, porțiunile de space opera reușită fac să merite din plin parcurgerea celor care nu sunt tocmai la fel.

  Cultura, ca idee de societate super-tehnologizată, este o creație desăvârșită. Memorabilă prin imensitatea sa interstelară, multiformă și pluriconceptuală, o compoziție care pare că include toate variantele fericite posibile ale umanității informatizate.

  Iain Banks (1954 – 2013) a publicat cărți mainstream folosind varianta scurtă a numelui propriu și beletristică științifico-fantastică sub semnătura cu inițială Iain M. Banks. În anul 2008, The Times l-a nominalizat în lista: Cei mai mari 50 de scriitori britanici din 1946 până în prezent.

Romanele care fac parte din seria Cultura sunt:

Consider Phlebas (1987) / Spectrul lui Phlebas (Editura Nemira, 2016)
The Player of Games (1988) / Jucătorul total (Nemira, 2016)
Use of Weapons (1990) / Folosirea armelor (Nemira, 2016)
Excession (1996)
Inversions (1998).
Look to Windward (2000)
Matter (2008)
Surface Detail (2010)
The Hydrogen Sonata (2012)

Cartea Folosirea armelor – Iain M. Banks o găsiţi pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

Marius Andrei

View Comments

  • Pare o serie interesanta. Cred ca ma apuc si eu sa citesc ceva SF .-)

    • Un gen plin de idei inovatoare si o serie care-i face cinste. :D

  • Așa cum ai descris-o, pare o carte captivantă.
    Din nou, o recenzie reușită, pentru care te felicit!

    • Multumesc mult, Ro! :) Ro ar fi un nume genial pentru un o eroina de roman SF! :)

  • Felicitări, Marius, pentru superba recenzie. Nu mai zic că vreau și această carte, dacă ar fi la mintea mea le-as lua pe toate. :)))

    • Merci mare-mare, Dia! :) Arata tare bine volumele seriei in bibiblioteca. :D

  • Citesc cu pofta impresiile tale si desi nu-s o fana a genului, mai ca-mi vine sa le caut repejor.

  • Ma intreb daca scenariile astea care sunt descrise in carti de genul vor ajunge vreodata sa devina realitate. La urma urmei nici submarinul nu se credea posibil in romanele lui Jules Verne.

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

4 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago