Spectrul lui Phlebas – Iain M. Banks – (partea I din seria Cultura)...

Spectrul lui Phlebas – Iain M. Banks – (partea I din seria Cultura) – Editura Nemira – recenzie

Spectrul lui Phlebas - Iain M. Banks - (partea I din seria Cultura)

Spectrul lui Phlebas, de Iain M. Banks – (partea I din seria Cultura) – Editura Nemira – recenzie

Spectrul lui Phlebas (partea I din seria Cultura)

Iain M. Banks

Editura Nemira

Colecția Nautilus

Data apariției: 2016

Titlul original: Consider Phlebas (1987)

Traducere: Roxana Brînceanu

Număr de pagini: 560

   Spectrul lui Phlebas este primul roman din seria science fiction Cultura, a scriitorului britanic (scoțian) Iain M. Banks.

   Subgenul de SF căruia-i aparține este space opera, universul său fiind bogat populat de civilizații super-tehnologizate, planete locuibile, extratereștri de diverse specii, conflicte interplanetare, conspirații complexe și bătălii spațiale spectaculoase.

   Într-un viitor îndepărtat, Cultura și Imperiul Idiran poartă un colosal război la scară galactică.

   Bora Horza Gobuchul este un Schimbător de pe asteroidul Heibohre, un mercenar-spion capabil să-și transforme total înfățișarea pentru misiunile pe care le excută, adoptând aparența fizică a altor indivizi. Talentul acesta special și rar face din el însuși o teribilă armă și unul dintre principalele atuuri folosite de Idirani în războiul lor sfânt împotriva Culturii.

   Horza nu luptă doar pentru recompense financiare, deși asigurarea unei retrageri lipsite de griji este principalul obiectiv personal pe care nu îl scapă nicio clipă din vedere, ci și pentru că în momentul când și-a ales tabăra care ar vrea să câștige, a decis că preferă umanitatea” non-umanilor Idirani decât lipsa de umanitate dintr-o lume guvernată de mașini ce păstrează omenirea într-o permanentă stare utopică.

La o numărătoare obiectivă a victimelor, Idiranii se detașează fără îndoială… și eu le-am spus că nu mi-au plăcut niciodată unele dintre metodele lor, nici zelul lor. Consider că oamenilor trebuie să li se permită să-și trăiască propriile vieți. Dar acum ei s-au ridicat împotriva alor tăi și pentru mine asta contează. Pentru că eu sunt împotriva voastră mai mult decât de partea lor, sunt pregătit… Horza se întrerupse pentru o clipă, râzând încet, pentru sine. …Ei bine, pare puțin melodramatic, dar cu siguranță sunt pregătit să mor pentru ei.” 

   Războiul s-a extins acum în întregul univers cunoscut. Miliarde de ființe au pierit, miliarde îi vor cădea victime. Planetele, lunile, chiar și stelele sunt amenințate de distrugere în orice clipă.

   Idiranii luptă pentru Credința lor. Cultura luptă pentru dreptul ei moral de a dăinui. Este o confruntare între două viziuni asupra lumii. Niciuna nu poate renunța fără să-și renege propria natură. Pacea, fără înfrângerea definitivă a uneia sau a alteia, a devenit o imposibilitate.

Nu putea crede că oamenii de rând ai Culturii își doriseră cu adevărat războiul, indiferent cum votaseră. Aveau Utopia lor comunistă. Erau slabi, răsfățați, râzgâiați, iar materialismul evanghelic al secțiunii Contactului le oferea perfect salvarea conștiințelor. Ce să fi vrut mai mult? Războiul trebuie să fi fost ideea Minților: făcea parte din comportamentul lor clinic să curețe galaxia, s-o facă să se conducă după reguli frumoase, eficiente, fără risipă, nedreptate sau suferință. Proștii Culturii nu își dădeau seama că într-o zi Mințile vor începe să se gândească la cât de risipitori și ineficienți sunt înșiși oamenii din cadrul Culturii.” 

   Imediat după ieșirea dintr-o misiune solicitantă, Horza primește alta și mai periculoasă. Trebuie să găsească Mintea unei nave – una dintre inteligențele artificiale care conduc Cultura – ce s-a refugiat pe Lumea lui Schar, o Planetă a Morții.

   Dar încă înainte să fie lansat pe traiectoria spre astrul de destinație, lucrurile se complică, crucișătorul militar Idiran la bordul căruia se găsea este atacat și Schimbătorul, încă în corpul pe care l-a imitat în misiunea precedentă, ajunge prizonier al piraților spațiali. Banda acestor pitorești, dar letali, aventurieri și mercenari de strânsură se află pe nava cu poeticul nume Turbulența în Aer Clar.

   Balveda Petrosteck este agenta din secțiunea Circumstanțe Speciale a Culturii însărcinată să ajungă la Mintea ascunsă, înaintea Idiranilor.

   Între ce doi agenți rivali există însă o relație mai veche, ea constituind, dealtfel, unul dintre deliciile romanului.

   Horza și Balveda își intersectează periodic drumurile, aflându-se pe rând în situații dificile, unul în fața celuilalt. S-a dezvoltat, în timp, respect reciproc, simpatie și camaraderie între cei doi spioni din tabere adverse, în discuțiile lor savuroase ajungând chiar la unele concluzii comune, în pofida diferenței de opinii fundamentale și de principii pe care le susțin.

   Spectrul lui Phlebas se poate citi ca un roman de aventuri prin spațiu, pe vreme de război, dar și ca o interesantă analiză sociologică și psihologică a viitorului omenirii, a contactului cu stranietatea sau a implicațiilor tehnologice în civilizația umană.

   Autorul său, Iain Banks (1954 – 2013) a publicat cărți mainstream folosind varianta scurtă a numelui propriu și beletristică științifico-fantastică sub semnătura cu inițială Iain M. Banks. În anul 2008, The Times l-a nominalizat în lista: cei mai mari 50 de scriitori britanici, de la 1946 până în prezent.

Din ciclul Cultura, fac parte romanele:

Consider Phlebas (1987) / Spectrul lui Phlebas (Editura Nemira, 2016)
The Player of Games (1988) / Jucătorul total (Nemira, 2016)
Use of Weapons (1990) / Folosirea armelor (Nemira, 2016)
Excession (1996)
Look to Windward (2000)
Matter (2008)
Surface Detail (2010)
The Hydrogen Sonata (2012)

Cartea Spectrul lui Phlebas, de Iain M. Banks o găsiţi pe site-ul Editura Nemira

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi SF

 

 

 

 

 

 

6 COMMENTS

  1. Mi-e imi place recenzia ta. Desi nu citesc multe carti SF parca ma las convinsă de tine . Merci de recomandare, Marius!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.