-2 conserve de fructe de mare (cu tot cu ulei sau sos) și o cutie de ton în ulei (cu ulei cu tot)
-un pachet de paste (fundițe mici) de 250 gr se fierbe în apă cu sare și se spală și se lasă la scurs apoi se pune într-un castron
-1-2 morcovi dați pe răzătoarea fină stropiți cu puțină lămâie și mărar tăiat foarte fin
-amestecăm toate ingredientele în castron, mai adăugăm sare piper, lămâie după gust, și punem la rece
-preparăm o compoziție de chiftele
-tăiem fâşiuţe de ardei roșu, ciuperci și bucățele de cașcaval (ciuperci din conservă)
-ungem tava de chec cu puțin ulei, presăram pesmet (pe fundul tăvii și pe pereți)
-punem un strat de carne de chiftele, presăram ciuperci, ardei și cașcaval, apoi punem al doilea strat de carne, apăsăm puțin pe margini
-ungem rulada cu puțin ulei și punem la cuptor
-se scoate din tavă și se taie rece
-puteți s-o puneți și pe hârtie pergament în cuptor, mie mi se pare mai simplu în tava de chec
1kg ceapă curăţată de coajă și tăiată în jumătăți, apoi feliuțe fine
Piper boabe
Muștar boabe
Sare
Oțet (de vin alb sau de mere)
3 foi de dafin
3 ouă
O lingură muștar
Ulei
Pentru chifteluțe:
1,5 kg carne măcinată
O ceapă
2 căței de usturoi
Condimente
Ceapă tăiată feliuțe fine (peștișori îi zicem noi, de ce? habar nu am) se „aruncă” într-o oală în care s-a pus la fiert apa, condimentele și vreo 2-3 linguri de oțet. Când apa fierbe se stinge focul și se pune ceapa. Se lasă în acest amestec până devine translucidă. Se scurge într-o sită și se depozitează în frigider pentru când e nevoie de salată. Între timp se prepară maioneza și se prăjesc chifteluțele (mici, rotunde). Asamblarea: ceapă, maioneză și chifteluțe, sare după gust. Poftă bună!
-fierbem oasele de porc în apă cu sare, curățăm carnea de pe oase și o tăiem bucățele
-1-2 morcovi,1 pătrunjel,1 păstârnac, o țelină mică le dăm pe răzătoarea fină, le punem în oală și le călim în foarte puțin ulei
-adăugăm carnea, zeamă de carne (strecurată) și punem la fiert
-adăugăm condimemntele care ne plac
-când ciorba e aproape gata adăugăm amestecul de verdeață preferat și mai lăsăm câteva clocote
-se poate servi așa sau dreasă cu smântână
– curățați peștele, condimentaţi-l și lăsați-l să stea puțin
-puneți peștele în tavă, adăugați câteva felii de lămâie, apă și puneți-l la cuptor
-eu am luat somon sălbatic în crustă de ierburi de la Lidl,și l-am pus numai pe hârtie pergament la cuptor,iar când l-am mâncat l-am stropit cu lămâie
-se poate servi cu cartofi piure sau mămăligă
– batem carnea, pe o parte o ungem subțire cu muștar, pe cealaltă o condimentăm
-punem feliile într-o caserolă și lăsăm la rece câteva ore
-când le preparăm le dăm prin făină, ou și pesmet amestecat cu semințe de in și de susan
-se pot servi cu cartofi piure și murături
-ciupercile se curată, se taie codița, se spală și se condimentează cu sare și vegeta, le punem pe un platou cu gura în jos să se scurgă apa
-alegem cartofi roșii mai mari,îi spălăm bine și-i punem la copt (cu coajă cu tot)
– codițele de ciuperci le tăiem bucățele și le punem într-o tigaie cu ceapă și ardei roșu tăiat foarte mărunt, adăugăm puțină apă și ulei și le călim până se moaie
-cartofii copți îi tăiem în două pe lung și scoatem din miez, lăsăm cam de un deget
-miezul îl amestecăm cu legumele,.un pic de brânză telemea rasă fin,1-2 ouă întregi, potrivim de condimente după gust
-cu compoziția umplem jumătățile de cartof, presăram cașcaval ras și le punem la cuptor
-între timp punem pe grătar ciupercile
-le servim împreună
-Blat: 8 ouă, un paf de sare,7 linguri zahăr, 2 plicuri zahăr vanilinat, 8 linguri făină,1 praf de copt, 2 linguri ulei, 3 linguri cacao
–Sirop: 200 ml apă,1 lingură rom,100 gr zahăr
–Crema caramel:700 ml frișcă lichidă,100gr unt, 200 gr zahăr, 300 gr mascarpone
–Pentru décor:150 gr ciocolată, 200 ml frișcă lichidă,1 lingură din cremă cu mascarpone, 50 gr zahăr, colorant alimentar
Preparare:
-Blat: batem bine albușurile cu un praf de sare, adăugăm zahărul și zahărul vanilinat, apoi când spuma e tare punem pe rând gălbenuşurile și făina amestecată cu praful de copt și incorporam bine. La final adăugăm uleiul în compoziție.Se coace la foc mediu cam 40 minute, se scoate și se lasă la răcit. Când blatul e rece se taie în 3 foi.
-Sirop- Punem la fiert apă cu zahărul și când se leagă adăugăm romul.Se lasă să se răcească
-Crema Caramel- Punem la foc mediu zahărul să se caramelizeze, îl luăm de pe foc și adăugăm 200 ml frișcă lichidă, punem amestecul din nou pe foc și amestecăm continuu până se topește caramelul și compoziția începe să se îngroașe,moment în care adăugăm untul. Fierbem compoziția în continuare până ajunge la consistenţa dorită (nu foarte tare pentru că atunci când se răcește caramelul se mai îngroașă) Se lasă la răcit, când e foarte bine răcit se adaugă mascarponele se mixează energic, apoi se adaugă 500 ml frișcă lichidă (eu am pus numai 400 ml) și mixam în continuare până se întărește.
-Asamblare
-Punem prima foaie de blat o însiropăm+un strat de cremă+foaie însiropată+cremă+foaie însiropată
-cu crema rămasă îmbrăcăm tortul și îl lăsăm să stea 30 min la frigider
-Décor
-tăiem hârtie de copt cât să cuprindă tortul de jur-împrejur.
-topim ciocolată și facem pe hârtie formele pe care le dorim, lăsăm 1-2 minute să se răcească, apoi o înfăşurăm în jurul tortului și lăsăm tortul la frigider 15-20 minute.
-între timp batem lingura de crema cu mascarpone cu zahărul și colorant alimentar
-se decorează după imaginație, după ce luăm jos foaia pergament
-Se amestecă:4 gălbenuşe de ou +4 linguri de zahăr +zahăr vanilinat +coajă de lămâie +100 gr ulei (sau unt topit) pus ca la maioneză +3 linguri lapte +1 paf de copt +250 gr făină=un aluat curgător
-În tava tapetată (sau în yena) punem aluatul (îl potrivim cu lingura de lemn) presăram gris și punem merele rase (cu tot cu coajă pe răzătoarea mare) și dăm la cuptor
-când e aproape gata scoatem tava, punem deasupra bezeaua, o nivelam și punem înapoi la cuptor la foc mic până se întărește bezeaua.
–Bezeaua: se bate albuşul de la cele 4 ouă spumă +1 linguriță de oțet sau lămâie+un praf de sare până se întărește, apoi adăugăm pe rând 250gr zahăr praf și mixam la viteză mică
-prăjitură se taie rece
Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…
Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…
Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…
Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…
Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…
Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…
View Comments
Tortul ăla arată de milioane
Tortul arată super! Sunteți niște gospodine desăvârșite!
Arci, te îmbrățișez!
Mmmm, ce bine arata tortul!
După ce-am văzut aici, am o propunere: să ne mutăm toți în același cartier!
Multumim mult pentru delicioasele retete ! Le voi incerca curand ! Sarbatori fericite ! La multi ani !
Ce bine arata totul !@!!