Categories: Retete culinare

Meniul zilei nr. 4

Meniul zilei nr. 4

1.SALATĂ DE TON

-100-125 gr orez fiert în apă cu sare şi vegeta (eu folosesc orezul la punguţe sunt pachete de ½ kg cu 4 pachetele de 125 gr sau 5 de 100 de gr)
-2cutii de ton mărunţit în ulei
-1 cutie de porumb, sare, piper şi lămâie după gust. Se pune într-un castron: orezul (fiert şi scurs) fierbinte, cele 2 cutii de ton cu ulei (cu tot cu ulei) şi cutia de porumb (după preferinţe cu sau fără zeamă), adăugăm după gust sare, piper şi lămâie (zeamă de lămâie sau suc), le amestecăm, punem totul într-o caserolă, pe care o acoperim şi lăsăm câteva minute (minim 30′) să se pătrundă gustul

2. CIORBĂ DE MAZĂRE CU GĂLUŞCUŢE

-se dau pe răzătoare 2 morcovi, se călesc puţin în ulei, punem o ceapă mică tăiată mărunt şi mazărea, adăugăm apă, sare, boia, puţin praf de chimen
-într-o farfurie amestecăm 1-2 ouă (depinde câte găluşte vrem să facem şi câtă ciorbă) cu făină, eventual un pic de apă să fie un aluat gros. Punem apă cu sare la fiert, când fierbe-cu linguriţa formăm găluşcuţe, pe care le fierbem (când sunt fierte se ridică la suprafaţa apei), şi le strecurăm.
-când legumele sunt fierte adăugăm găluşcuţele, punem verdeaţă şi după preferinţă smântână. Eu fierb absolut toate pastele (şi cele pentru supă) găluştele şi cele de gris şi cele de făină separate în apă cu sare şi abia apoi le strecor şi le pun în supă sau ciorbă (nu lasă atâta făină şi sunt mai sănătoase)

3. DOVLECEI UMPLUŢI CU CARNE

-3 dovlecei de mărime potrivită, îi tăiem în două pe lungime, scobim miezul, îi pudrăm puţin cu sare şi-i punem pe o tavă cu faţa (scobitura) în jos (să se scurgă apa)
-1/2 carne măcinată, 1-2 ouă, sare, piper, vegeta, curry, cimbru, mărar, ceapă. Se pune într-o cratiţă o ceapă tăiată mărunt, puţin ulei, miezul de la dovlecei tăiat mărunt, carnea măcinată, şi condimentele, şi se fierb cu puţină apă pe foc, până scade apa. Stingem focul, amestecăm cu ouăle, umplem cu amestecul obţinut jumătăţile de dovleac, le aşezăm într-o tavă, pe fundul tăvii punem puţin ulei şi puţină apă. Peste jumătăţile de dovleac putem pune brânză rasă, sau smântână, sau un amestec din cele două, după gust şi le punem la cuptor. Acelaşi lucru îl putem face cu vinete, doar că vinetele le lăsăm cu coajă şi le lăsăm mai mult timp presărate cu sare.

4. PRĂJITURĂ CU NUCĂ DE COCOS:

-2 căni de lapte (căni mari de ceai) +2 linguri mari de cacao (cât mai neagră şi mai aromată) le amestecăm într-o cratiţă cu 2 şi ½ căni cu lapte (două căni şi jumătate) şi le punem pe foc să fiarbă până se topeşte zahărul. Luăm cratiţa de pe foc şi turnăm jumătate conţinut în altă crăticioară şi o punem deoparte. În cratiţa iniţială punem să se topească (nu mai punem pe foc) 100 gr unt sau margarină Rama (sau 4 linguri untură). Când amestecul s-a răcit punem 4-5 gălbenuşe de ou (depinde de mărimea ouălor), zahăr vanilat, albuşul bătut spumă şi le amestecăm uşor, apoi punem 2 căni de făină (plus sau minus câteva linguri), un praf de copt şi amestecăm să fie de consistenţa unui chec, putem pune stafide, bucăţi de nuca prăjită sau bucăţi de fructe confiate…punem amestecul în tava unsă şi tapetată cu făină (tavă mare de la aragaz) şi-o punem la copt (dacă cuptorul este bun şi bine încălzit, cam 8-10 minute şi blatul este copt)
-în siropul pe care l-am pus deoparte amestecăm 2 prafuri de vanilie şi 1 esenţă de rom
-când blatul este copt scoatem tava din cuptor, tăiem cu un cuţit ascuţit prăjitura (aşa fierbinte) bucăţi de mărimea pe care o dorim şi turnăm uniform siropul peste prăjitură în tavă şi o lăsăm să se răcească bine
-punem într-un castron nucă de cocos (merge cam 150-200 gr nucă de cocos) şi când blatul e rece tăvălim fiecare bucată prin nuca de cocos, şi o punem pe platou (eu am încercat s-o tăvălesc şi prin nucă măcinată şi e la fel de bună).

Poftă bună!

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

  • Deci ciorba de mazare cu galuscute e noutate absoluta pentru mine. Foarte tare ! :D

    • Nu-s pasionata de gatit, dar retetele tale sunt foate imbietoare. vai ce-as mai incerca cateva din ele.
      Galuscutele sunt ceva inedit, am sa le incerc.

  • Arci, multumesc mult! Toate retetele din meniu mi se par foarte gustoase si usor de facut! Orez cu ton n-am facut pana acum, faceam aceeasi reteta dar cu paste. Ciorba de galuscute o incerc cu prima ocazie!

  • Felictari si pentru acest meniu. Tentante toate felurile. Mai ales desertul!

  • CIORBA DE MAZARE CU GALUSTE ESTE PREFERATA MEA.AR FI CAZUL SA FAC,MULTUMESC ARCI DE RETETE. :D locco_smiley_37

  • Ciorbă de mazăre cu galuşcuţe nu am mâncat până acum, cred că voi încerca.Mersi, Arci!

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

2 zile ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

5 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

6 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago