Retete culinare

Ciorbă de gulii – Varză a la Cluj – Prăjitură cu miez negru – Meniu

Ciorbă de gulii – Varză a la Cluj – Prăjitură cu miez negru – Meniu

   Ciorbă de gulii – Varză a la Cluj delicatesă.

1. Aperitiv: salată de crudități

-1 castravete și o ceapă le tăiem felii subțiri,le frecăm cu sare le lăsăm să stea puțin apoi le spălăm la jet de apă și le lăsăm în strecurător să se scurgă

-2-3 roșii (le puteți curăța de coajă) le tăiem felii și le punem în castron

-2-3 roșii le fierbem tari, le tăiem  bucățele și le adăugăm în castron

-adăugăm castravetele și ceapa, potrivim de sare, piper, puțin ulei și zeamă de lămâie după gust (sau oțet balsamic)

-amestecăm ingredientele, punem în caserolă și dăm la rece

-când serviți radeți deasupra brânză telemea sau cașcaval

2. Ciorbă de gulii

  • 1 gulie mare o curățăm și o tăiem bucățele

-1 morcov+1 pătrunjel+1 păstârnac = le dăm pe răzătoarea fină și le călim într-un pic de ulei

-adăugăm guliile și apa și punem la fiert

-potrivim de sare, piper, chimen praf, curry, boia (opțional) și lăsăm să fiarbă

-când legumele sunt aproape fierte adăugăm amestecul de verdeață preferat și mai lăsăm câteva clocote

-servim așa sau dreasă cu smântână sau iaurt

3.Varză a la Cluj (Vero)

-1 varză și jumătate, 1 kg carne măcinată, 300 gr orez, 3 cepe, condimente

-se toacă varza mărunt, se adaugă un pic de sare și se lasă 15 minute să stea.

-între timp într o tavă se călește ceapa apoi se adaugă carnea  tocată și se condimentează cu vegeta și piper .

-se lasă pe foc aproximativ 10 minute.

-într-o tavă sau oală de ceramică se așează un rând de varză unul de carne  și unul de orez.

-se pun în 3 straturi, deasupra se mai pune puțină varză.

-se adaugă 2 căni de apă, se acoperă cu folie de aluminiu/capac, se dă la cuptor cam 1 ora( depinde de cuptor) la 200 grade

4. Prăjitură cu miez negru

-1/2kg făină +drojdie de 25 de bani (muiată)+2 linguri de zahăr +1/4 gr  untură (sau margarină) +1  sau ½ pahar lapte +2 galbenuşe de ou = se face un aluat,lăsăm să stea ½ oră

-împărțim în 2 și facem 2 foi

umplutură: se freacă 9 gălbenușuri cu 12 linguri de zahăr +albușul bătut spumă +350 gr nucă măcinată (sau zdrobită) +1 vârf de cuțit de bicarbonat stins (sau praf de copt) +50 gr cacao

-în tava unsă și tapetată punem prima foaie +umplutură +a 2-a foaie și punem la copt

-când prăjitura e gata o tăiem rece și pudrăm cu zahăr praf

Poftă Bună!

Reţete culinare

Culinar

 

Arci

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

View Comments

Recent Posts

Foc cu foc – Bogdan Hrib – Editura Tritonic – recenzie

Foc cu foc - Bogdan Hrib - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Foc cu foc…

6 ore ago

Afacerea Chateaubriand – Fred Vargas – recenzie

Afacerea Chateaubriand - Fred Vargas - recenzie Titlu: Afacerea Chateaubriand Autor: Fred Vargas Categorie: Thriller…

o zi ago

Medalionul domniței – K. J. Mecklenfeld – recenzie

Medalionul domniței - K. J. Mecklenfeld - recenzie Titlu: Medalionul domniței Autor: K. J. Mecklenfeld…

4 zile ago

Fata și frica – Dănuț Ungureanu – Editura Tritonic – recenzie

Fata și frica - Dănuț Ungureanu - Editura Tritonic - recenzie Titlu: Fata și frica…

5 zile ago

Urzică și oase – T. Kingfisher – recenzie

Urzică și oase - T. Kingfisher - recenzie Titlu: Urzică și oase Autor: T. Kingfisher…

5 zile ago

Răul pe care îl fac oamenii – Sandrone Dazieri – recenzie

Răul pe care îl fac oamenii - Sandrone Dazieri - recenzie Titlu: Răul pe care…

o săptămână ago