Ciorbă de gulii – Varză a la Cluj – Prăjitură cu miez negru – Meniu
Ciorbă de gulii – Varză a la Cluj delicatesă.
1. Aperitiv: salată de crudități
-1 castravete și o ceapă le tăiem felii subțiri,le frecăm cu sare le lăsăm să stea puțin apoi le spălăm la jet de apă și le lăsăm în strecurător să se scurgă
-2-3 roșii (le puteți curăța de coajă) le tăiem felii și le punem în castron
-2-3 roșii le fierbem tari, le tăiem bucățele și le adăugăm în castron
-adăugăm castravetele și ceapa, potrivim de sare, piper, puțin ulei și zeamă de lămâie după gust (sau oțet balsamic)
-amestecăm ingredientele, punem în caserolă și dăm la rece
-când serviți radeți deasupra brânză telemea sau cașcaval
2. Ciorbă de gulii
- 1 gulie mare o curățăm și o tăiem bucățele
-1 morcov+1 pătrunjel+1 păstârnac = le dăm pe răzătoarea fină și le călim într-un pic de ulei
-adăugăm guliile și apa și punem la fiert
-potrivim de sare, piper, chimen praf, curry, boia (opțional) și lăsăm să fiarbă
-când legumele sunt aproape fierte adăugăm amestecul de verdeață preferat și mai lăsăm câteva clocote
-servim așa sau dreasă cu smântână sau iaurt
3.Varză a la Cluj (Vero)
-1 varză și jumătate, 1 kg carne măcinată, 300 gr orez, 3 cepe, condimente
-se toacă varza mărunt, se adaugă un pic de sare și se lasă 15 minute să stea.
-între timp într o tavă se călește ceapa apoi se adaugă carnea tocată și se condimentează cu vegeta și piper .
-se lasă pe foc aproximativ 10 minute.
-într-o tavă sau oală de ceramică se așează un rând de varză unul de carne și unul de orez.
-se pun în 3 straturi, deasupra se mai pune puțină varză.
-se adaugă 2 căni de apă, se acoperă cu folie de aluminiu/capac, se dă la cuptor cam 1 ora( depinde de cuptor) la 200 grade
4. Prăjitură cu miez negru
-1/2kg făină +drojdie de 25 de bani (muiată)+2 linguri de zahăr +1/4 gr untură (sau margarină) +1 sau ½ pahar lapte +2 galbenuşe de ou = se face un aluat,lăsăm să stea ½ oră
-împărțim în 2 și facem 2 foi
–umplutură: se freacă 9 gălbenușuri cu 12 linguri de zahăr +albușul bătut spumă +350 gr nucă măcinată (sau zdrobită) +1 vârf de cuțit de bicarbonat stins (sau praf de copt) +50 gr cacao
-în tava unsă și tapetată punem prima foaie +umplutură +a 2-a foaie și punem la copt
-când prăjitura e gata o tăiem rece și pudrăm cu zahăr praf
Poftă Bună!
Reţete culinare
Prajitura vreau si eu, dar sa vina cineva sa o faca:-))) Miezul negru este de la nuca?
Si de la cacao.Merge repede ca se coace deodata.E foarte buna.
Mulțumim pentru rețete Arci
Mulțumesc pentru delicioasele rețete !