Rochia Aurie - Theo Anghel - Editura Quantum Publishers

Rochia Aurie de Theo Anghel    

    Romanul “Rochia Aurie” al scriitoarei Theo Anghel a apărut în anul 2016 la editura Quantum Publishers şi are 246 de pagini. Trebuie remarcat că este publicat pe hârtie bună, cu tipar frumos şi pagină aerisită ceea ce uşurează mult lectura. Coperta este la rândul ei foarte frumos realizată cu o imagine atrăgătoare şi sugestivă. Pe prima pagină autoarea dă amănunte despre acest roman. Aflăm astfel că este primul ei roman scris încă din anul 2013 şi lăsat liber spre lectură cititorilor pe Wattpad, un site de creaţie literară. Succesul deosebit de care s-a bucurat în acest mod de lectură a determinat-o pe Theo Anghel să publice după trei ani romanul. Aşa că în ciuda faptului că este roman de început de carieră scriitoricească, cronologic vine după romanul “Întoarcerea” primul volum al trilogiei “Am murit din fericire” apărut anterior. Oricum sunt tipuri de cărţi complet diferite. “Rochia Aurie” este un roman de dragoste pe care autoarea îl şi dedică “tuturor îndrăgostiţilor”. Într-un interviu Theo Anghel face precizări necesare cititorilor care îi îndrăgesc toate romanele şi nu sunt puţini: “Primul meu roman serios a fost “Rochia Aurie”, un romance care a avut pe internet aproximativ 22000 de cititori…”

    Pentru mine a fost primul roman scris de o autoare din tânăra generaţie pe care l-am citit şi poate de aceea m-am apropiat de carte cu destulă emoţie. Dar lectura a fost o plăcere şi o surpriză  mai mult decât plăcută. Un roman de dragoste poate fi citit în mai multe feluri, cu inima deschisă  plonjând pur şi simplu  în povestea propriu zisă şi trăind crize şi clipe de fericire alături de eroii acţiunii, superficial pentru a petrece lejer câteva ore libere şi a te sustrage măcar pentru scurt timp grijilor cotidiene, din curiozitate nefiind un împătimit al genului, cu creionul în mână trecând pe planul doi povestea şi dorind să diseci tehnica literară a autorului. Eu am citit romanul cu plăcere pentru că îmi plac poveştile de dragoste, cu interes pentru că era o scriitoare tânără pe care nu o cunoşteam încă, cu dorinţa sinceră de a înţelege modul în care este privită dragostea acum în alt secol şi alt mileniu. Şi romanul mi-a oferit câteva ore plăcute şi interesante şi mi-a dat ocazia să-mi pun o grămadă de întrebări.

    Subiectul cărţii este relativ simplu. Este vorba de povestea de dragoste dintre Ana Simion şi Mason Hart. Ea este româncă, fiica unor imigranţi români în SUA, el este un tânăr ce provine dintr-o veche şi foarte bogată familie americană tradiţională. În ciuda diferenţelor de toate felurile şi mai ales de avere, cei doi au şi ceva comun, o copilărie şi o adolescenţă dificilă din cauză că Ana a fost părăsită de tatăl ei pe când avea doar şase luni iar Mason rămâne orfan de tată pe când era abia adolescent fiind obligat la o rapidă maturizare pentru a nu lăsa afacerile multiple ale familiei să se ducă de râpă. Întâlnirea lor este absolt întâmplătoare. Ana care duce o viaţă simplă şi plină de rutină lucrând ca instructoare la o sală de fitness, se lasă convinsă de vecina şi prietena ei Mara, să accepte o întâlnire pe nevăzute, având ca partener un coleg de servici al lui Robert, prietenul Marei. Decizia acestei întâlniri care îşi are riscurile ei, a fost într-un fel determinată şi de achiziţia de către Ana a unei superbe rochii azurii pe care altfel nu ar fi putut să o poarte niciodată. Întâlnirea are loc la un restaurant elegant şi cel care vine la întâlnire se dovedeşte a fi un bărbat tânăr şi foarte prezentabil de o mare eleganță vestimentară care se şi prezintă sub numele destul de şocant de Adonis. Dar dincolo de faţada aspectuoasă Adonis este un bărbat complet lipsit de fineţe şi de o agresivitate periculoasă El înţelegea acest tip de întâlnire ca pe o acceptare din partea partenerei a unei scurte şi fără consecinţe intimităţi. Refuzul categoric al Anei îl determină pe Adonis să o atace cu brutalitate şi pe neaşteptate în toaleta restaurantului. Ana caută să se apere dar era dificil să faci faţă unui bărbat voinic şi agresiv dar din fericire este salvată de un alt bărbat tânăr atras de zgomot şi de ţipetele Anei. În timpul scurtei lupte cu agresorul ei, rochia azurie a Anei este complet distrusă. Salvatorul ei care o duce până acasă se dovedeşte a fi Mason Hart, un bărbat frumos cu nişte superbi ochi verzi. Ana este imediat fermecată de acest salvator apărut exact când avea mai mare nevoie dar pentru Mason Hart este mai greu să-şi definească sentimentele faţă de Ana şi mai ales să le accepte. La un moment dat Mason îi face cadou o superbă rochie aurie ca să o înlocuiască pe cea pierdută în lupta cu Adonis. Din momentul acestei întâlniri de destin dintre ea şi Mason Hart, viaţa Anei nu mai este deloc o viaţă de rutină. Intră în relaţii cu alţi oameni, îl cunoaște mai bine pe cel de care se îndrăgostise total şi trebuie să facă faţă la numeroase provocări şi pericole. Nu vreau să răpesc plăcerea cititorilor de a descoperi toate acestea aşa că nu întru mai mult în descrierea acţiunii romanului.
    Trebuie să spun de la început că mi-a plăcut povestea chiar dacă raportată la realitate este destul de neverosimilă.  Este extrem de puţin probabil ca o fata modestă a unor imigranţi români sau din orice altă ţară să ajungă în preajma unui mare bogătaş cu trei generaţii de strămoşi în spate, cu o avere imensă pe care o administrează personal. E ca şi cum am crede că ultimul pe linia de succesiune a familiei Rockfeller ar ajunge de unul singur într-un restaurant şi s-ar bate de unul singur cu agresorul unei femei total necunoscute!!! Cred că aşa ceva se poate imagina cu uşurinţă în ţara noastră unde nu avem decât bogătaşi la prima generaţie şi separarea dintre categoriile sociale nu este încă foarte strictă. De altfel alegerea Statelor Unite ca loc de desfăşurare a acţiunii romanului mi s-a părut riscantă şi discutabilă chiar dacă este foarte la modă. A te duce cu eroii ficţiunii într-un loc în care nu trăieşti şi pe care nu-l cunoşti direct, presupune o enormă muncă de documentare şi tot pot apărea inadvertenţe. Dacă Ana şi Mason îşi trăiau frumoasă şi provocatoarea poveste de dragoste la noi, romanul ar fi avut pe lângă o bună acţiune şi un grup de personaje bine închegate şi autenticitate. Aşa este puţin prea evident ficţională.

    Theo Anghel este o scriitoare extrem de talentată şi inteligentă şi reuşeşte să ofere în romanul ei o întreagă panoplie de personaje bine conturate şi extrem de vii. Personajele din planul doi, Mara, Irene, Greg, Carrie, Julie Harrt, Dan, fratele lui Julie sunt toţi plini de viaţă, de trăiri autentice şi foarte bine angrenaţi în susţinerea filonului principal al povestiri. Ca personaj principal într-o poveste de dragoste Ana este puţin deosebită faţă de portretul standard. Este destul de pasivă, foarte interiorizată, se lasă prea mult influenţată de unii şi de alţii şi are momente de implicare pline de energie exact când nu trebuie şi fără să fie atentă la detalii. Într-un cuvânt este norocoasă că nu a păţit lucruri mai rele. Mason este departe de a fi cavalerul fără prihană. E destul de violent în limbaj, destul de neatent la detalii, gelos, nesigur pe el şi pe femeia iubită căreia nu-i oferă ceea ce este cel mai important într-o relaţie de dragoste, siguranţă, protecţie şi respect. Tocmai aceste trăsături îl fac foarte veridic, rupt din realitatea pe care o cunoaştem zi de zi. Dar oare acest tip de cuplu este un cuplu ideal al momentului în materie de dragoste? Cred însă că nu avem de ce să ne punem asemenea tipuri de întrebări. Nu avem de ce să căutăm un mesaj în povestea Anei şi a lui Mason, este doar o poveste foarte frumos scrisă, mai ales începând de la capitolul IV, atractivă, cu bine dozate momente de acţiune şi de aventură, cu o intrigă captivantă şi un deznodământ fericit care te face să închizi cartea dorind să ştii mai multe despre că au făcut Ana şi Mason în continuare.
     M-am întrebat la final de ce Theo Anghel a ales titlul “Rochia Aurie”? Aceasta este rochia primită cadou de Ana de la Mason ca o înlocuire a rochiei azurii complet distruse în incidentul cu Adonis. O rochie foarte scumpă, foarte elegantă şi aparţinând cu totul altei lumi decât cea în care obişnuia Ana să se mişte. Şi mi-am dat seama că avem aici două rochii simbol. Cea azurie o reprezintă pe Ana înainte de a descoperi dragostea, o Ana inocenţa, singuratecă şi plină de visuri nu foarte clare. Rochia Aurie reprezintă viaţa Anei de după descoperirea dragostei, o viaţă fascinantă, bogată în evenimente şi oameni, o viaţă care îi cere decizie şi implicare. Şi Ana care şi-a distrus inocenţa şi naivitatea acceptând o întâlnire cu un necunoscut la recomandarea superficială a unei prietene băgăcioase, trebuie să înveţe cum să poarte cu naturaleţe rochia aurie care îi cere discernământ, hotărâre, atenţie la detalii şi grijă faţă de persoana iubita mai presus de grija pentru oricine altcineva. În fond procesul de îndrăgostire este un proces iniţiatic.
     Recomand cu căldură lectură romanului “Rochia Aurie”. Sigur oferă oricărui cititor clipe plăcute, înviorătoare şi puterea de a visa..

Quantum Publishers Logo


Cartea Rochia Aurie de Theo Anghel poate fi comandată de pe site-ul Editura Quantum Publishers.

 

14 COMMENTS

  1. dana m-ai omorat!superba prezentarea!trebuie neaparat sa citesc cartea lui theo!multumesc a fost o incantare!felicitari dana,felicitari theo! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  2. Frumoasa prezentarea ta Dana 🙂
    Sunte de acord cu tine: povestea in sine este putin necredibila raportata la realitatea de zi cu zi. Insa modul cum a fost scrisa/prezentata povestea este foarte reusit. Practic asta atrage, cel putin pe mine. Eu am citit-o in cateva ore (pana noaptea tarziu chiar daca ma duceam la servici a doua zi). Practic nu am putut sa o las din mana. De aceea spun ca Theo Anghel a reusit sa scrie o poveste minunata. Este prima carte citita de aceasta autoare dar sunt hotarata sa iau la citit si seria „Am murit din fericire” desi genul fantasy imi este total strain 🙂
    Felicitari lui Theo si mai astept si alte carti de genul acesta.

    PS: coperta este minunata 🙂

  3. Mulțumesc pentru recenzie, Dana! Ai un stil de scris cursiv și teribil de captivant.
    E adevărat că a apărut mult după seria Am murit, din fericire, și era cât pe aci` să nu se întâmple deloc. Tocmai pentru că a fost cam primul roman pe care l-am dus până la final, și asta nu pentru că așa am vrut, ci pentru că am fost „împinsă” de la spate de primii cititori (pe wordpress, nu atât de mulți ca pe wattpad, dar exagerat de implicați în poveste 😀 ), nu eram sigură că s-ar prezenta așa de bine ochiului cititorului. Clar este o poveste inventată de fantezia mea. Că e credibilă sau nu… asta depinde de fiecare cititor în parte, pentru că se raportează exclusiv la experiența personală, chiar la trăiri dintre cele mai profunde și, aș îndrăzni, ascunse. 😉
    Mulțumescu-ți tie, Dana, dar și cititoarelor cărții.

  4. Felicitari pentru recenzie! Cartea este foarte frumoasa si abia astept sa o citesc si eu.

  5. Cartea mi-a placut mult si recunosc ca am vrut neaparat sa vad cum suna un roman de dragoste scris de Theo. Imi pare rau de un personaj din carte, un barbat care nu merita sa fie tradat …
    Felicitari pentru recenzie Dana!

  6. Doamne ce frumos ați prezentat cartea doamna Dana. Va felicit. Trebuie sa citesc și eu cărțile

  7. Abia aștept să citesc cartea, mai ales după o astfel de recenzie! Felicittări! Și cărțile pe care le-am citit eu până acum, scrise de Theo Anghel, au fost super… așa că mă aștept la ceva sublim de frumos!

  8. Foarte frumoasa recenzia. Cu siguranta este un roman captivant, asa ca va trece pe wish-list-ul meu si voi incerca sa o achizitionez cat de curand posibil. Chiar sunt curioasa sa citesc o poveste atat de frumoasa si sper sa imi placa pe atat de mult pe cat ma astept, in urma acestei recenzii.

    • Ancuta, este usoara ca o ploaie calda de vara. Se poate citi oriunde, inclusiv in mijlocul de transport.

      • deci de data asta nu risc sa par nebuna daca citesc o carte scrisa de Theo, pentru ca la seria Am murit, din fericire au fost pasaje la care am ras cu lacrimi :))

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.