Fantomele trecutului de Victoria Fox - Editura Rao- recenzie

Fantomele trecutului, de Victoria Fox – Editura Rao- recenzie

Fantomele trecutului

Autor: Victoria Fox

Editura Rao

Silent fountain

Traducere: Cristina Toma prin LINGUA CONNEXION

Număr pagini: 424

  ,,Plin de suspans și de presimțiri rele,acest roman este omagiul contemporan perfect pentru tradiția gotică.”( THE  SUN)

                                                                                                                                                                   Victoria Fox locuiește în Bristol împreună cu soțul  și fiica ei.A lucrat în domeniul editorial și este autoarea a șapte romane.Lucrurile preferate ale Victoriei sunt plimbările, câinii de rasă Golden Retriver și vinul roșu argentinian.

  Povestea cărții de față se împarte în trecut și prezent. Este povestea a două tinere și destinele lor. Cele mai importante povești sunt cele care ne plimbă prin anii 1970 și 2016.

În trecut

  Vivien Lockhart, o tânără din Claremont, Carolina de Sud, este fiică de pastor. Viața ei e un chin alături de un tată abuziv și violent. Atât ea cât și mama ei, o fire slabă, vor avea de înfruntat bătăi nenumărate din partea lui Gilbert Lockhart. Vivien nu putea să accepte credința lui nici în ruptul capului. Nu înțelege cum Dumnezeu poate fi atât de crud și să aibă așa slujitori răi, nu asta înseamnă Credință. Bătăile cu biciul vor lăsa urme adânci atât în suflet cât și pe piele.

,,Nu cred nimic din ceea ce spune”, și-a spus în gând.

  Și nu era vorba că nu credea în Dumnezeu. Nu știa încă ce să creadă, era prea mică. Dar nu putea accepta ceva susținut de un bărbat care, în fața enoriașilor, era un sfânt, și predica despre rău și despre bine, despre bunătate și despre iertare, dar care, odată ajuns în spatele ușilor închise își bătea măr nevasta și copilul. Vivian nu era interesată de o astfel de religie. Nu o să mintă pentru el. Nu se putea minți pe sine.

 A deschis ușa la dulap și s-a uitat în geantă.

 “Ia-o. Pleacă

 O să plec din locul ăsta. O să plec departe. Așa o să fac…o să…

 Cu greu a putut uita durerea și urmele provocate de loviturile de bici de pe spate, cum erau cele făcute cu pensula pe o pânză, pe care vopseaua se întărește ușor.”

  Vivien va fugi de acasă și va lucra ca damă de companie la un local.  Aici o va descoperi Jonny Laing, care  o va instrui și introduce în castingurile pentru actrițe. Când va fi contactată de către o persoană foarte importantă pentru un film, agentul, Jonny, își va cere plata nu tocmai ortodox. După o ceartă monstruoasă Vivian va pleca și o vom găsi peste ceva timp pe culmile gloriei.

  În urma unui telefon, cu vestea că mama ei a murit, Vivien va bea peste măsură și va avea un accident destul de grav cu mașina. Va fi în comă și va fi îngrijită de către doctorul  Giovanni Moretti.  Cei doi vor începe o relație, Vivien va crede la un moment dat că doctorul o înșeală, va descoperi însă că acesta o avea în grijă și pe Isabella, sora lui mai mică.

  Cei doi frați și-au pierdut părinții într-un accident cu barca pe mare. Gio nu era cu ei, și singura supraviețuitoare a fost Isabella, care de atunci nu a mai vorbit. Protecția exagerată pentru o soră dementă, acaparatoare mi-a stricat toată atracția pentru lectura acestei cărți. Am asistat la  uneltirile unei persoane josnice. Față de Geo era surioara care a suferit mult și care a rămas traumatizată, dar,lui Vivien, trăind acasă prefăcătoria tatălui său, îi va fi ușor să își dea seama ce persoană diabolică este Isabella  și cu câtă ură o privește. Faptul că Geo a îndrăznit să se îndrăgostească și să aducă acasă o femeie cu care se va și căsători, va declanșa și mai tare demența tinerei. Geo, foarte protector și grijuliu cu sora lui, va fi incapabil să își creadă soția  când aceasta îi va povesti că Isabella e cea care i-a făcut praf rochia de nuntă, nereușind să mai salveze ceva.

  Când Geo anunță că vor pleca la conacul moștenit de la unchiul lor, bucuria lui Vivien va fi scurtă deoarece Isabella va veni  să locuiască cu ei.

  De aici încolo asistăm la drama soției, de a nu reuși să demonstreze ura cumnatei sale față de ea, mai ales când aceasta o va împinge pe scări cu intenția clară de a îi face rău și de a pierde copilul mult așteptat de către Vivien.

  Cum va încerca Isabella să o submineze pe Vivien și crudele răutăți pe care le pune la cale împotriva cumnatei sale –  vor fi dezvăluite pe parcursul povestirii.

  Vom afla și despre secrete înfiorătoare din perioada când unchiul său a încercat să o facă să vorbească  și ce repercursiuni au la maturitate asupra  Isabellei.

  Cert este că Vivien nu ar fi trebuit niciodată să lase garda jos în privința cumnatei sale. Instinctul  ei, că ceva înfiorător se va întâmpla, se va adeveri.

Va reuși Vivien să prevină dezastrul?

În prezent

  Lucy Whittaker, o tânără care a încercat să țină loc de mamă surorilor sale, va deveni asistentă personală a unui director. O asistentă prea personală, iar când va descoperi că acesta este și însurat cu o persoană cunoscută de la Tv și are și doi copii va fi târziu. Deja  va crede minciunile lui James despre înstrăinarea care există de fapt între cei doi soți.

,,Se spune că nu poți iubi niciodată ca prima oară. Poate pentru că inima se modifică și nu mai poate reveni la forma inițială. Poate că sentimentele sunt exacerbate și cauza senzației de nou. Sau poate că este de vină sufletul, care odată ce îmbătrânim devine mai înțelept și-și dă seama că nu merită să ne asumăm riscuri. Învață cum să se protejeze.”

  După o dramă la care a asistat, Lucy marcată, își va da demisia, considerându-se foarte vinovată. Aflată în centrul unui plin scandal, Lucy va aplica pentru slujba oferită la conacul din Italia al lui Vivien.

  În prezent descoperim o Vivien care are nevoie de ajutor. O persoană fragilă, care ia multe medicamente și care nu mai are mult de trăit. Ea se va pierde din ce în ce mai des în  amintiri, singură, și cu un dor nespus după cineva foarte drag sufletului său!

  Lucy va îndrăgi zona, dar ceva sumbru, care planează asupra casei o va împiedica să se poată acomoda în noul loc. Întâlnirea cu Max, nepotul fostei menajere și prietenă cu Vivien, și cererea lui de a încerca să descopere secrete de mult îngropate, o vor face pe Lucy să dorească să afle dramele acestei case și ale proprietarei sale. Ceva înfiorător s-a întâmplat acolo cândva, iar Lucy este decisă să descopere.

Va reuși să treacă Lucy cu bine peste scandalul pe care l-a lăsat în urmă, acasă în Anglia?

Sau acesta o va ajunge din urmă și în Italia?

Va reuși Lucy să se vindece de inima frântă?

Va avea încredere să îi dea o șansă lui Max sau totul a fost doar o aventură în perioada petrecută în Italia?

Ce se va întâmpla cu Vivien?

Vă las să descoperiți poveștile de viață ale celor două femei implicate și ajutorul reciproc pe care și-l vor oferi.

Carte disponibilă pe site-ul Rao

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Fantomele trecutului de Victoria Fox – Editura Rao- recenzie

 

 

 

6 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.