Când timpul stă în loc – Emma Maria Ciobanu – LiterPress Publishing...

Când timpul stă în loc – Emma Maria Ciobanu – LiterPress Publishing – recenzie

by -
1
Când timpul stă în loc - Emma Maria Ciobanu - LiterPress Publishing - recenzie

Când timpul stă în loc – Emma Maria Ciobanu – LiterPress Publishing – recenzie

Editura: LiterPress Publishing

Colecția: Blue Purple

Număr pagini: 299

An apariție: 2023

Gen: Fantasy

   Pădurea Întunecată ascunde multe taine de ochii muritorilor. Dar cei ce petrec mult timp în poienițele ei, la poalele Vârfului Blestemat, știu prea bine adevărul, căci pădurea e un portal, o cale spre Tărâmul Vrăjitorilor, unde două regate rivale sunt pe cale să se înfrunte din nou.
   ,,Când timpul stă în loc”, cartea întâi din ,,Regatul timpului și al uitării”, spune povestea unui tărâm aflat în pragul unui război pe care nimeni nu și-l dorește, dar care pare inevitabil, o lume în care curajul se împletește cu magia, în care prietenii devin dușmani, iar ajutorul vine de unde te aștepți mai puțin.

   ,,Când timpul stă în loc” este genul de carte despre care îmi vine greu să vorbesc. Atât de mult m-a încântat povestea, încât nu-mi găsesc cuvintele pentru a-mi exprima entuziasmul, să descriu stările prin care am trecut pe parcursul lecturii și să scot la suprafață esența. Oricât de mult aș încerca să vă ofer detalii despre scriitură, despre universul magic creat de autoare, despre vrăjitorii elementali care pot controla cele patru elemente ale naturii și despre vrăjitorii de sânge, care pot manipula fizic și mental pe cei din jur, despre complexitatea personajelor, despre temele abordate, precum prietenia, loialitatea și dorința de sacrificiu, simt că totul ar fi insuficient exprimat. Aș prefera pur și simplu să o recomand cu cel mai mare drag.

    Recunosc că am început să o citesc cu reţinere, pentru că nu ştiam dacă va fi pe gustul meu sau dacă voi putea înțelege pe deplin universul creat de autoare sau acțiunile personajelor. Însă, spre marea mea bucurie, am fost atrasă în mrejele ei, încă de la primul capitol, fără a avea posibilitatea să mă împotrivesc. Timp de câteva ore am fost prinsă în poveste, luând parte la o aventură cu acțiuni imprevizibile, comploturi, manipulări și trădări. O adevărată luptă între bine și rău. Iar atunci când am terminat-o de citit, mi-a venit să strig: vreau continuarea! Și dacă se poate ACUM.

  Din punctul meu de vedere, ,,Când timpul stă în loc” este cea mai bună carte fantasy apărută la editura LiterPress Publishing. Este foarte bine scrisă, captivantă şi plină de emoţii, cu un ritm alert și personaje complexe. Însă, pe lângă toate aceste aspecte, ceea ce m-a încântat cu adevărat, a fost faptul că autoarea a conturat un univers fascinant, din care nu lipsesc personajele cu puteri magice, creaturile fantastice și un tărâm al vrăjitorilor aflat în pragul unui război iminent. A știut să facă legătura între evenimente, a fost atentă la ordinea desfășurării lor, a oferit amănunte despre cele două clanuri de vrăjitori, despre regulile impuse de Consiliul Vrăjitorilor, cine este Rayna cu adevărat, care sunt originile ei etc. Iar atmosfera de basm și felul în care erau prezentate evenimentele de dinainte și după Marele Război desfăşurat pe tărâmul oamenilor, despre vrăjitori şi zâne, dragoni şi vârcolaci, despre Pădurea Întunecată şi Vârful Blestemat, dar și despre profeție, m-au convins că Emma-Maria Ciobanu este un foarte bun narator, știe să atragă cititorul în poveste și, în mod cert, poate rivaliza oricând cu autorii străini.

,,Regii și împărații se folosiseră de puterile zânelor și ale vrăjitorilor pentru a se război între ei și a-și extinde teritoriile. Puterile ființelor magice erau mari, mai mari decât ar fi putut vreodată să înţeleagă muritorii. Dar asta nu îi împiedicase să atragă de partea lor vrăjitori și zâne, fie prin amenințări, fie promiţându-le anumite beneficii. Magicii fuseseră forțați sau ademeniți să lupte într-un război care nu îi privea. Pieriseră atunci deopotrivă oameni, vrăjitori, zâne. Dispăruseră seminţii întregi, continente fuseseră șterse de pe faţa pământului.”

  Romantismul este un alt ingredient care a dat un plus de savoare acestei povești. A fost o plăcere să urmăresc latura romantică, doar că n-am știu sigur dacă era vorba de un triunghi amoros în fază incipientă sau de mai multe interese romantice. Cu toate că Rayna și Aiden Norrin, prințul Însângeraților, mi-au atras atenția și le-am urmărit cu viu interes povestea, am savurat cu plăcere și disputele verbale dintre Dian și Morgan Feyr, prietena din copilărie a lui Aiden. Iar faptul că povestea este narată de fiecare personaj în parte, mi-a dat posibilitatea să le descopăr gândurile și sentimentele, să le înțeleg mai bine acțiunile.

  ,,Deci aşa avea să fie… Îi privi pe cei doi, stând unul lângă altul, fără să ştie ce le rezervase Soarta. Fără să știe că fuseseră creați pentru a fi împreună, lumina şi întunericul, uniţi încă de dinainte de a se naște.”

  Rayna Sandemetrium, personajul central al cărții, este o adolescentă de 17 ani care la prima vedere pare o fată cât se poate de normală și care își duce liniştită traiul în căsuţa bunicii ei. Tatăl ei, Gabbriel, a murit când Rayna avea un an, iar despre cea care i-a dat naștere, Briseida, nu ştie mare lucru, decât că a plecat într-o zi geroasă de iarnă să adune lemne pentru foc şi nu s-a mai întors niciodată, iar de atunci au trecut zece ani. În tot acest timp, fata n-a ieșit niciodată din sătucul natal, Valea Umbrelor, dar și-a făcut un obicei de a se plimba zilnic prin Pădurea Întunecată.

  Viaţa Raynei se desfăşoară cât se poate de obișnuit, fără evenimente care să îi atragă atenţia. Până într-o zi, când remarcă un lucru straniu. Mai precis, vede o strălucire în mijlocul pădurii și un bărbat cu mantie neagră care dispare misterios printr-o fantă de lumină. Asta în timp ce se uită fix la ea, contrariat, de parcă nu se aştepta ca ea să fie acolo.

  Ceea ce nu știe Rayna e că bărbatul zărit de ea este Aiden Norrin, prințul Însângeraților, de pe Tărâmul Vrăjitorilor, trimis de tatăl lui într-o misiune pe tărâmul muritorilor. Acestuia nu-i vine să creadă că atât el, cât și Deschizătura, sunt vizibili pentru fată. Ea este o simplă muritoare, iar cei din neamul lui nu mai pot fi văzuţi de oameni de secole, de când vrăjitorii părăsiseră tărâmul oamenilor după Marele Război.

  Însă, a doua oară când o zărește pe fată, în timp ce oprește în aer o creangă care s-a desprins dintr-un copac şi era gata să se prăbușească peste ea, își dă seama că ea ar putea fi mai mult decât o simplă muritoare și că are legătură cu o profeție care vorbeşte de puterea de a opri timpul și despre un nou război, pe Tărâmul Vrăjitorilor de această dată.

 ,,Când timpul va sta în loc, seminţiile vor porni iar război unele cu altele. Doar timpul le va desluși pe toate.”

  Aiden îi spune regelui Însângeraţilor despre cele întâmplate în Pădurea Întunecată, iar acesta îi cere să o caute pe fată și s-o aducă la el, ca să vorbească cu ea cât mai curând. Ca să poată înțelege profeția și ce trebuie făcut. Doar că Rayna se sperie când îl revede, o ia la fugă spre fanta de lumină ce sclipește în spatele ei, trecând prin Deschizătură, din lumea oamenilor pe tărâmul vrăjitorilor. Și astfel ajunge pe mâinile lui Gorrin Hallen, prințul Elementalilor, care e obsedat de profeție și de stârnirea unui război în ținutul vrăjitorilor. Iar când își dă seama de magia Raynei, vede șansa de a-și împlini visul. Dar este Rayna răspunsul la profeție? Va reuși ea să-și elibereze puterea magică? Care sunt planurile lui Gorrin de a distruge pacea dintre elementali și însângerați? Cine sunt Renegaţii și ce urmăresc aceștia? 

,,Povestea ei e doar la început. Când întunericul o va găsi… atunci va putea să-și împlinească destinul. Când timpul va sta în loc… doar ea va putea să-l pornească din nou…”

  ,,Când timpul stă în loc o poveste captivantă despre vrăjitori, zâne, dragoni, himere și vârcolaci, despre războaie antice între regi și împărați, despre blesteme și profeții care se vor înfăptui când timpul va sta în loc și întunericul va acoperi pământul. 

 

,,Puterea de a opri timpul apare rar, dar alege de obicei o persoană fără alte puteri, poate chiar din afara tărâmului vrăjitorilor. Depinde de acea persoană cum alege să-și folosească puterea și care vor fi consecințele.”

***Alina Geambaşu (Alina)***Simplă și complicată în același timp, prudentă și încăpățânată. Compar nevoia de a ști, cu desfășurarea unui mecanism și refacerea lui piuliță cu piuliță pentru a vedea cum funcționează. Când ceva mă depășește, mă simț ca David înainte de întâlnirea cu Goliath, când constată că a uitat să-și aducă praștia. Marea mea pasiune este literatura fantasy, romance și thriller. Posesoare a unei imaginații debordante, reușesc cu ușurință să mă transpun în pielea personajelor din cărți. Din postură de vrăjitoare mai am de lucru cu vrăjile.

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.