Interviu cu autoarea Emma-Maria Ciobanu – ,,Când timpul stă în loc”- Personajele...

Interviu cu autoarea Emma-Maria Ciobanu – ,,Când timpul stă în loc”- Personajele mele au personalități foarte puternice, care și-au cam găsit singure drumul în poveste

Interviu cu autoarea Emma-Maria Ciobanu

Interviu cu autoarea Emma-Maria Ciobanu – ,,Când timpul stă în loc” -Personajele mele au personalități foarte puternice, care și-au cam găsit singure drumul în poveste

  1. Cum a început această călătorie creativă a ta în universul fantasy? Care au fost sursele de inspirație pentru această carte?

  R. Cred că primul contact cu universul cărților fantasy a avut loc atunci când am citit trilogia ,,Stăpânul inelelor”, de J.R.R. Tolkien. Povestea m-a fascinat, așa că am continuat să citesc cât de mult fantasy am reușit. Foarte mult mi-a plăcut și seria ,,Urzeala tronurilor”, de George Martin sau ,,Harry Potter”, scrisă de autoarea americană J.K. Rowlings. Printre autorii mei preferați de fantasy se numără și Sarah J. Maas, Susan Dennard sau Leigh Bardugo, care m-au inspirat în crearea acestui univers magic în care are loc acțiunea din ,,Când timpul stă în loc”.

  2. Ne poți împărtăși puțin din procesul tău de creație? Cum ai dezvoltat personajele și lumea magică din carte?

  R. Am avut o perioadă în care ideile mă asaltau mai repede decât reușeam să le aștern pe hârtie. Personaje noi îmi apăreau în minte, uneori chiar înainte să adorm :D. Aveam notițe peste tot, în telefon, pe tot felul de carnețele sau pur și simplu pe foile pe care le găseam la îndemână. Apoi, când aveam timp să mă așez efectiv să scriu câte un capitol, dezvoltam ideile sau dialogurile notate în prealabil.

  3. Ce elemente distinctive ale lumii fantasy create de tine consideri că vor captiva cititorii?

  R. Lumea creată de mine în ,,Regatul timpului și al uitării” are foarte multe elemente clasice ale unor astfel de universuri. Avem, de exemplu, personaje cu puteri magice, numite generic vrăjitori, dar să nu vă închipuiți că aceste personaje au nevoie de baghete magice sau de incantații pentru a-și manifesta puterile. Magia lor face parte din ei, se află ascunsă în miezul ființei lor, transmisă din generație în generație. Unii dintre vrăjitori pot stăpâni elementele naturale, cum ar fi apa, focul sau vântul, iar alții îi pot manipula fizic sau mental pe cei din jurul lor, sau pot controla întunericul și lumina după bunul plac.

  4. Cum te-ai conectat cu personajele tale și care dintre ele te-a provocat cel mai mult în procesul de scriere?

  R. Personajele mele au personalități foarte puternice, care și-au cam găsit singure drumul în poveste. Știam de la început care va fi evoluția personajelor principale, Rayna și Aiden, dar, treptat, interacțiunea lor cu alte personaje întîlnite le-a modelat caracterul și le-a schimbat pe alocuri parcursul. Cred că așa se întâmplă și în viață, fiecare dintre noi este suma experiențelor trăite și a oamenilor întâlniți în cale.

  5. Care sunt temele pe care ai dorit să le transmiți prin această carte fantasy?

  R. Printre temele din această carte se numără prietenia necondiționată, călătoria inițiatică și, desigur, credința în ceva mai presus decât noi, ceva care face lumea să funcționeze, acel sâmbure de lumină care se află în fiecare dintre noi, divinitatea. Chiar dacă este prezentată sub alte forme, ea există în acest univers magic pe care l-am creat.

  6. Există planuri pentru continuarea sau extinderea acestei povești fantasy? Poți dezvălui puțin din ce te așteaptă în viitor?

  R. Da, deja sunt aproape de a finaliza cel de-al doilea volum din seria ,,Regatul timpului și al uitării”, pe care am gândit-o inițial ca pe o duologie. Dar nu este exclus să apară și volumul al treilea, pentru că, deși am schițat deja, în linii mari, povestea, aceasta tinde să se modifice constant în mintea mea, un lucru duce la altul și tot așa. Cu siguranță voi mai scrie și alte cărți cu acțiunea plasată în acest univers, deoarece în acest prim volum am explorat doar o mică parte din el.

  7. Cum ai ales titlul și coperta? Există semnificații sau simboluri specifice legate de acestea?

  R. Poate va părea ciudat, dar titlul mi-a venit în minte chiar de la început. Cred că scrisesem doar două capitole când am știut că primul volum se va numi ,,Când timpul stă în loc”, iar cel de-al doilea ,,Când întunericul atacă”. Mai greu mi-a fost să mă hotărăsc la titlul seriei, pentru că îmi doream să fie ceva care să cuprindă, într-un fel, tot ce aș fi putut crea în interiorul acelui univers.

  Cât despre copertă, aici e o cu totul altă poveste. Am făcut foarte multe încercări, am venit cu foarte multe versiuni, dar niciuna nu mă mulțumea întrutotul. Iar până la urmă, cei din echipa grafică de la Literpress m-au surprins cu această minunăție, care surprinde exact esența cărții. Practic ei au dat culoare ideilor mele în crearea acestei coperte care cred că va atrage cu siguranță privirea cititorilor.

  8. Dacă ar trebui să descrii cel mai captivant moment sau aventură din carte pentru un tânăr cititor, care ar fi acela?

  R. Sunt multe momente în carte care ar putea atrage atenția cititorilor tineri, multe aventuri care ar putea să-i determine să citească acest roman, dar cred că unul dintre cele mai emoționante este cel în care Rayna descoperă ce poate face cu adevărat puterea ei și faptul că depinde doar de ea dacă va folosi această putere în scopuri bune sau malefice.

  9. Ce personaj consideri că ar putea deveni un model de inspirație pentru tinerii cititori și de ce?

  R. Știu că nu ar trebui să am un personaj preferat, pentru că toți eroii acestei cărți sunt creați de mine și este imposibil să-l prefer pe unul în detrimentul altuia, dar cred că Rayna ar putea deveni un model pentru tinerii cititori. Pe parcursul cărții, Rayna evoluează de la a fi o fată simplă, ce-și duce viața alături de bunica ei, la poalele Pădurii Întunecate, la rangul de vrăjitoare, descoperindu-și treptat puterea din interior. Puterea aceasta o ajută să se dezvolte și o face capabilă de lucruri mărețe și cred că acesta este și principalul mesaj al acestui roman, acela că fiecare trebuie să-și descopere puterea interioară pentru a crește ca om. Deși de multe ori călătoria nu este deloc ușoară, trebuie să avem încredere că la finalul ei vom descoperi de ce suntem capabili cu adevărat.

  10. Știu că în cartea ta se regăsesc și texte sau mesaje cu semnificații profunde pentru cititorii adulți. Poți oferi câteva exemple?

  R. ,,Când timpul stă în loc” a fost gândită ca un roman fantasy pentru adolescenți, dar am descoperit cu bucurie că și cititorii adulți au găsit-o interesantă. Cred că este vorba despre confirmarea ideii că binele învinge răul într-un final, chiar dacă uneori durează ceva mai mult. Unele dintre personajele mele nu sunt ceea ce par a fi la început, iar cititorii trebuie să descopere singuri dacă și-au pus încrederea în cine trebuie sau nu. Și cred că aici cititorii cu experiență ar putea fi suficient de intrigați încât să continue să citească, descifrând, capitol cu capitol, personalitatea fiecărui personaj.

Multumim, Emma! Succes. Asteptăm cu nerăbdare volumul 2 al seriei.

Cartea ,,Când timpul stă în loc” este disponibilă pe site-ul Literpress.ro

Interviuri

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.