Ușa de Magda Szabó-recenzie

Titlul original: Az Ajtó
Traducere: Andrei Dósa
Editura : Allfa
Anul apariției: 2015
Nr pagini: 232
Colecția Strada Ficțiunii – Clasic

Magda Szabó (1917-2007) s-a născut la Debrecen în Ungaria. A absolvit Universitatea din Debrecen și a lucrat o vreme ca profesoară de latină și limbă și literatură maghiară, apoi, între 1945 și 1949, ca funcționar în cadrul Ministerului Cultelor și Învățământului. Și-a făcut debutul literar cu volumul de poezii Bárány (1947), urmat de Vissza az emberig (1949). În 1949 i s-a decernat prestigiosul Premiu Baumgarten, care, din motive politice, i-a fost retras în aceeași zi. Tot în 1949 și tot din motive politice a fost dată afară din Minister. Între 1949 și 1956 a avut interdicție de publicare. În 1958 a publicat primul roman, Freskó, cu mare succes în rândul cititorilor.  A mai publicat, printre altele, romanele Abigél (1970), Ușa (Az ajtó, 1987; Editura ALLFA 2014), ecranizat în 2012 în regia lui István Szabó, și Für Elise (2002), devenind unul dintre cei mai populari scriitori din Ungaria. A primit numeroase distincții literare, printre care Premiul Kossuth în Ungaria și Prix Femina Étranger în Franța, pentru romanul Ușa. 

O tânără scriitoare care nu se mai descurcă cu treburile casnice angajează o menajeră, la recomandarea unui prieten. Și astfel începe povestea unei relații ciudate și complicate între două femei cât se poate de diferite. Încet, încet, ca într-un puzzle, fiecare întredeschide ușa spre viața ei, iar frânturile de trecut și întâmplările prezentului declanșează un joc dramatic al apropierilor și al depărtărilor și creionează o prietenie neobișnuită, plină de tandrețe și neînțelegeri, care culminează cu o tragedie.”
Ușa” este romanul semiautobiografic al autoarei de origine maghiară, Magda Szabó, inspirat din viața acesteia. Personajul-narator este însăși doamna scriitoare, însă povestea este de fapt a menajerei Emerenc. Emerenc este o bătrânică care se poate face plăcută dacă vrea, dar și neplăcută. Extrem de harnică, reușește să facă treaba a cinci oameni fără a se odihni prea mult. Cum și singură spune, nu are pat, ci doar fotolii și canapele pentru a nu cădea în mrejele trândăviei.
Emerenc trăia prin muncă, îi plăcea să lucreze, nu știa ce să facă cu orele ei libere. Tot ce făcea era fără cusur, umbla încolo și încoace prin încăperi, de cele mai multe ori fără să scoată un cuvânt, nu numai că nu era curioasă și nu încerca să se bage în sufletul omului, dar încerca să evite orice fel de vorbărie inutilă.”
Scriitoarea a cunoscut-o pe Emerenc la recomandarea unui prieten care avea numai cuvinte de laudă la adresa femeii. Aceasta este o persoană extrem de secretoasă, care nu lasă pe nimeni niciodată să treacă de ușa casei ei. Pe toată lumea, indiferent de vreme, o poftește pe banca din curtea plină de flori.

„Garanta că persoana respectivă nu o să ne dea foc la casă cu țigara, nu o să aibă relații cu tot felul de bărbați, nu o să sustragă nimic din casă, dimpotrivă, dacă o să ajungă să ne simpatizeze, o să ne aducă tot felul de lucruri, pentru că îi plăcea nespus să facă daruri. A vorbit despre ea cu căldură și respect […] spera că o să accepte slujba, că dacă n-o să reușim s-o facem să ne placă, n-o să accepte slujba nici pentru toți banii din lume.”

Magda și soțul ei sunt mulțumiți de treaba pe care o face Emerenc și ajung să fie dependenți de ea și de prezența ei. Cei doi soți găsesc în zăpadă un cățeluș, pe care îl adoptă și pe care Emerenc îl botează Viola. Viola poate fi considerat cel mai inteligent și simpatic patruped întâlnit în literatura universală. Deși locuiește în casa Magdei, pentru el Emerenc este adevărata stăpână, față de care este extrem de ascultător, acceptând orice smotoceală.
„Am descoperit că inteligența lui o depășea cu mult pe cea a câinilor de rasă pe care îi aveau prietenii noștri. Nu era frumos […] dar cine îl vedea simțea numaidecât, uitându-se în ochii lui foarte întunecați, care străluceau în mod neobișnuit, că înțelegerea lui aproape că poate fi măsurată după standard umane. Soțul meu îl tolera, eu îl iubeam, Emerenc îl adora.
Magda și Emerenc se atașează una de altă, cea din urmă dezvăluindu-i secrete din viața personală și după mult timp îi arată interiorul casei, dar și pe cele 9 pisici ținute ilegal.Cele două s-au certat de nenumărate ori, s-au împăcat, și-au cerut iertare, toate fiindcă se iubeau.
Filozofia de viață a bătrânei nu se potrivea deloc cu cea a scriitoarei. Emerenc era o anti-intelectuală, nu credea în Dumnezeu, nu se ducea la biserică, însă Magda era total opusul ei. Chiar și așa, naratoarea ajunge la concluzia că femeia este mult mai curată sufletește decât ea și decât mulți alții. Ea le sărea în ajutor bolnavilor, fugarilor, animalelor.
După cum se precizează în descrierea editurii, relația de prietenie dintre cele două culminează cu o tragedie, pe care o veți descoperi citind această carte. Pe mine m-a emoționat, m-a făcut să râd și chiar să-mi dea lacrimile. Din capodopera Magdei Szabó înveți că prietenul la nevoie se cunoaște, faptul că avem nevoie de egalitate și înțelegere între oameni pentru a ajunge să trăim într-o lume mai bună..

Părerile criticilor:

Niciun rezumat nu va reuși să surprindă scriitura inteligentă și complexitatea morală a acestui roman. Este o carte neobișnuită, originală și intensă.“ Scotsman
„Ușa este un roman extraordinar. Inteligent, emoționant, înspăimântător, merită să se bucure de un mare succes.Tibor Fischer

LECTURĂ PLĂCUTĂ

9 puncte/10

Editura AllCartea Ușa de Magda Szabó este oferită pentru recenzie de Editura ALL. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editura ALL. Activitatea editurii şi promoţiile pot fi urmărite pe pagina de facebook.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant şi cărtureşti

Autor: Cosmin

9 COMMENTS

  1. Felicitări pentru recenzie Cosmin! Foarte bine scrisă, parcă mă împinge de la spate şi îmi spune „Vrei cartea asta!” locco_smiley_10

  2. Din recenzia ta chiar reiese k este un roman intens si captivant. Desi numele autoarei nu-mi spune nimic, tu reusesti sa ma faci curioasa de fiecare data prin ceea ce scrii.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.