Dor de Cipru – Julia Lehnen – recenzie

Dor de Cipru – Julia Lehnen – recenzie

Dor de Cipru - Julia Lehnen – recenzie

Dor de Cipru – Julia Lehnen – recenzie

Titlu: Dor de Cipru

Autor: Julia Lehnen

Editura: Niculescu

Anul: 2024

Număr pagini: 416

  Recunosc, nu am călătorit niciodată în această romantică destinație, dar „Dor de Cipru” a fost o călătorie plăcută pe minunatul tărâm al lămâilor și al măslinilor. Nu am avut-o ca lectură în vacanță.  Totuși, citind-o, m-am simțit pentru ceva timp, ca într-un concediu la malul mării. Este, într-adevăr, o lectură care te duce cu gândul la  vacanță.  Se poate citi, desigur, și în momentele cele mai aglomerate ale anului și nu doar pentru relaxare… pentru că, nu, nu este doar o lectură care te relaxează. Dor de Cipru nu este doar o carte despre iubire. Este și o lectură menită să aducă numeroase conștientizări despre probleme esențiale cu care se confruntă în ultima vreme zone turistice faimoase.

 Chiar de pe copertă, autoarea cărții „Dor de Cipru” ne avertizează că urmează să citim o poveste de dragoste pe insula iubirii, o insulă care arată întocmai ca un decor propice poveștior de dragoste.

  Povestea de iubire pe care Marie nu o anticipează, demarează brusc, chiar de la aterizarea avionului. Atunci, Marie este preluată de către Alexandros Iannou. Tânăra se află în Cipru cu un motiv foarte bine întemeiat. Trebuie să ducă la îndeplinire proiectul său de practică, cu titlul „Proiectarea unui traseu de drumeție de la satele viticole, până la bisericile cu acoperișuri de șindrilă”. Se pare că între stilul de viață monden dus de Marie până atunci și condițiile de cazare din Cipru, este o mare diferență.

  Curând, tânăra descoperă în Alexandros acel mister care o face să mai rămână pe insulă. Alexandros se dovedește a fi mai degrabă reticent și morocănos. Este genul de om căruia nu pare să îi placă nimic. Este foarte direct și lipsit într-o oarecare măsură, de manierele cu care fata fusese obișnită. În plus, proiectul la care lucra, putea fi sistat oricând, din cauza crizei economice și a incendiilor care avuseseră loc în zonă.

 Pe tot parcursul demersurilor sale în cadrul acestui proiect, Marie este însoțită de Alexandros, care nu încetează cu atitudinea sa sfidătoare și menită parcă să îi creeze fetei dificultăți. Totuși, există momente când tânărul își dezvăluie, prin gesturi și priviri, atracția. Mai târziu aflăm că Alexandros este logodit.  Astfel, șansele ca protagoniștii noștri să aibă o relație, par să se diminueze drastic. Dacă vor deveni cei doi un cuplu sau nu, veți afla citind cartea.

Dor de Cipru nu este doar o carte despre iubire.

  Totodată, veți descoperi minunatele descrieri ale autoarei. Prin intermediul acestora, veți păși pe minunatul tărâm al Ciprului. Aici trebuie să mai spun că paragrafele cu descrieri mi-au plăcut mai mult decât unele replici dintre personaje. Peisajele descrise de autoare sunt uimitoare, traseele creionate sunt de vis și trezesc o vie curiozitate de a vizita Cipru.

Și Dor de Cipru nu este doar o carte  despre iubire.

   Mi se pare că s-a pus un mare accent pe natura proiectului la care a lucrat Marie. Cred că autoarea a dorit să scoată în evidență importanța protejării naturii. Prin intermediul acestei cărți, a subliniat faptul că este nevoie de oameni inspirați, din întreaga lume, pentru a interveni cu idei practice acolo unde natura suferă dezechilibre. Deasemenea, cred că s-a dorit și conștientizarea fragilității unor astfel de locuri. Sunt locuri speciale, menite să ne bucure sufletul. Turiștii le preferă adesea pentru vacanțe. Cu toate acestea, mulți nu știu de eforturile care trebuiesc făcute pentru a menține un echilibru natural al acestor zone.

  Așadar, la finalul cărții, deși aceasta face parte din colecția Niculescu Fiction și se dorește a fi o carte romantică, mi s-a părut că altele sunt aspectele esențiale ale poveștii. Poate că idila este doar o haină romantică pe care o poartă adevărata problemă.

  Dincolo de aceste aspecte, cartea este, așa cum v-am precizat și mai sus, o lectură potrivită pentru orice moment al anului. La finalul cărții veți găsi un Indice de localități și locuri din Cipru, locuri menționate și descrise în carte. În Epilog veți descoperi adevăratele gânduri și intenții pe care le-a avut autoarea atunci când a scris această carte.

 

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: bookzone, libris şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

NO COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.