Inimă sălbatică de Caridad Bravo Adams- Review Angelic
Inimă sălbatică, de Caridad Bravo Adams- Review Angelic
Readucem la viaţă rubrica lansată cu ceva vreme în urmă, mai exact în 2015- Review Demonic& Review Angelic.
Titlul original: Corazón salvaje
Editura: Orizonturi
Anul apariției: 2017
Gen: Romantic, Roman Social
Corazón salvaje. Prima legătură avută cu romanul a fost, de fapt… telenovela. O telenovelă despre care vorbeau mama și bunica (eu nu am văzut-o la prima difuzare, pe la începutul sau mijlocul anilor `90, eram prea mică). Dar ele o urmăriseră și le plăcuse mult. Și telenovela, dar și chipeșul actor din rolul principal, regretatul Eduardo Palomo.
Era ceva diferit, apăruse într-o perioadă când piața nu era suprasaturată de tot felul de seriale de calitate îndoielnică. O telenovelă bună, de epocă.
Spre bucuria mea (eram curioasă, le tot auzisem vorbind), au redifuzat telenovela prin anii 2000. Am urmărit-o și într-adevăr, mi-a plăcut. Și mie mi-a plăcut de Palomo, recunosc, și mi-a părut foarte rău să aflu că a murit.
Mai târziu, am descoperit că telenovela avea la bază un roman scris de o apreciată autoare mexicană, Caridad Bravo Adams. De fapt, acest roman este unul de referință în literatura sud-americană, inspirând nu mai puțin de 5 ecranizări!
Vă dați seama ce bucurie pe mine când am aflat că a apărut cartea și la noi, având posibilitatea de a o achiziționa de la chioșcurile de ziare.
Am fost mirată să văd cât de vast este romanul, împărțit în 3 volume, a câte 300 și ceva de pagini. Așadar, romanul lui Caridad Bravo Adams cuprinde, în total, cam 1000 de pagini!
Și mai mult m-au mirat diferențele dintre carte și serial, începând cu spațiul în care se desfășoară acțiunea. În carte, povestea are loc în Martinica, pe atunci colonie franceză.
„Martinica… insulă răsărită acolo unde scânteietoarea Mare a Caraibilor pare mai neliniștită, broșă de aur în colierul de smaralde al Antilelor… Exuberantă și aspră, generoasă și sălbatică, pradă aventurierilor, refugiul piraților, fiica preferată a celui mai fierbinte soare de pe planetă, leagăn al marelui vulcan care e ca o inimă arzând ce-și stăpânește bătăile în măruntaiele Pământului… Pământ rodnic și misterios, abrupt și enigmatic…
Insulă sălbatică, având nume de femeie: Martinica!”
Dispunerea geografică schimbă aproape totul. Așa am aflat multe despre acea insulă, apărută în urma erupției vulcanului Mont-Pelée. Cred că puțini știu despre erupția vulcanică din 1902, urmată de un tsunami, fenomene ce au ras de pe fața pământului orașul Saint-Pierre, până atunci, capitala insulei. După această catastrofă, Fort-de-France, al doilea oraș important de pe insulă, devine Capitala pe care o cunoaștem azi.
Autoarea plasează acțiunea romanului în mijlocul calamității, ceea ce m-a făcut să caut informații despre acele evenimente și să constat documentarea amănunțită a cărții: sunt descrise cutremurele ce au precedat erupția, scurgerile de lavă, plecarea precipitată a locuitorilor insulei, discursul guvernatorului, care susținea că nu mai era nici un pericol, pentru a evita depopularea zonei… Un singur lucru m-a derutat: din câte am înțeles, în urma acelei erupții și a tsunami-ului, se pare că a existat un singur supraviețuitor. Din carte reiese că ar fi mai mulți.
Personajele în jurul căreia gravitează acțiunea sunt aceleași din serial: Juán, Mónica, Aimée, Renato. Patru destine legate de iubire și trădare. Renato este îndrăgostit nebunește de logodnica sa, Aimée, însă ea nu-i împărtășește sentimentele. Aimée este o femme-fatale obișnuită să aibă bărbații la picioare, o egoistă interesată doar să-și atingă scopurile, fără a-i păsa de sentimentele celorlalți. Are o aventură cu Juán del Diablo, nimeni altul decât fratele după tată al lui Renato, bastardul alungat cu ani în urmă de la moșie. Juán o iubește sincer și face mari eforturi pentru a strânge avere și a-i satisface toate capriciile celei pe care o consideră viitoarea sa soție.
Mónica este sora lui Aimée și de când se știe, îl iubește pe Renato. Însă a fost nevoită să-și ascundă sentimentele, iar orgoliul a determinat-o să se refugieze în mănăstire. Printr-un concurs de împrejurări, Mónica ajunge soția lui… Juán. Cum și de ce aflați citind cartea.
Mi-a plăcut cartea, foarte bine documentată și mai ales, este mai mult decât un roman de dragoste: este un roman social, un roman al epocii. Pe fundalul acțiunii, sunt descrise aspecte importante ale acelor timpuri: puterea celor bogați, exploatarea de către moșieri a celor săraci și a persoanelor de culoare, sclavia fiind abolită numai cu numele; maltratarea copiilor sărmani, nedreptățile epocii.
Nu mi-a plăcut scriitura greoaie, dar și aceasta este o mărturie a epocii: așa se scria pe atunci, cu descrieri elaborate, cu accente patetice. Cred că la acest aspect a contribuit și traducerea, nefiind cea mai inspirată.
Rezumând, merită citită! Este o mărturie a istoriei, a unei epoci.
Despre autoare:
Caridad Bravo-Adams (1908-1990) este o scriitoare mexicană, provenită dintr-o familie cubaneză. Multe dintre scrierile ei au stat la baza scenariilor de telenovele, printre care „La Mentira”, „La Intrusa”, „Corazón salvaje”.
Mai jos vă puteți delecta cu o melodie superbă, coloana sonoră a serialului:
Surse foto: Wikipedia, Libertatea, Pinterest
Nu stiam ca exista si cartea la telenovela! Mi-a placut mult recenzia si abia astept sa citesc cartea 😀
Da, da, telenovela e bazata pe carte. Nu cred ca o mai gasesti pe la chioscuri, dar sigur la Editura Orizont. Nici eu nu am stiut mult timp. Lectura placuta!
Iiii!!! Un roman istoric exotic! Am mai citit si „Insula de sub mare” in genul asta si mi-a placut tare mult. Nici nu auzisem de cartea asta. O pun pe lista de dorinte fierbinti! Muchas gracias , Soriñita!
con mucho gusto!
Oooo nu stiam de carte. Am văzut serialul acum multi ani!!!!!!!! Faina prezentare!!!!!!!! Poate într-o zi îmi fac timp sa citesc si seria.
da, pai si la mine tot de la serial a pornit. eu stiam de carte, dar acum a aparut la noi.
Eu am savurat telenovela in anii ’90. Nu pierdeam niciun episod. Atat eu, cat si mama, plangeam de zor si ne necajeam din cauza lui Aimee 😀 Cartile inca nu le-am citit si nu stiu daca am puterea sa o fac. Si acum ma trec naduselile din cauza comploturilor 😀
Super faina prezentarea ta!
Multumesc, Alina! Eu in anii 90 n-am putut s-o vad, eram prea mica :))) Cred ca am vazut eu ceva, pentru ca la redifuzare, prin anii 2000, imi aminteam vag franturi din scene. Dar n-am putut sa urmaresc ca lumea, sa inteleg despre ce era vorba. Oricum, am urmarit-o si inteles-o cand eram mai mare.
O carte care pare tare interesantă 🙂 Felicitări!
am vazut si eu serialul cand s-a difuzat la noi,stiam de carti dar nu le-am citit.felicitari sorina,frumoasa prezentare.
Multumesc tuturor!
Nu.mi vine să cred. Știi ce fericită m.ai făcut cu această recenzie?! Foarte, felicitări pentru ea.
Acum citesc cărțile și privesc serialul. M-au înnebunit! Zi și noapte Ba ia cartea in mâna, ba privesc telenovela. Spune-mi te rog, un roman la de bun!
Mersi de articol!