Cercul. Un sfârșit cât un început – Narcisa Cîrligeanu – recenzie

Cercul. Un sfârșit cât un început – Narcisa Cîrligeanu – recenzie

by -
1
Cercul. Un sfârșit cât un început - Narcisa Cîrligeanu - recenzie
Cercul. Un sfârșit cât un început - Narcisa Cîrligeanu

Cercul. Un sfârșit cât un început – Narcisa Cîrligeanu – recenzie

Titlu: Cercul. Un sfârșit cât un început
Autor: Narcisa Cîrligeanu
Nr. pagini: 214

Romanul ne propune ca temă o viziune evolutivă despre viață care în final conduce spre o stare de desăvârșire spirituală.
O poveste obișnuită ce îmbină multe lucruri neobișnuite: amestec de culturi, spiritualitate, paranormal, mitologie, istorie, business, te atrage în mrejele ei, convingându-te ca împreună cu Zoe, personajul principal, să pornești în căutarea fericirii. Dacă aceasta o va descoperi, când, unde și în ce fel, rămâne să aflați singuri.”

  Eram curioasă să citesc o nouă carte a Narcisei Cîrligeanu, mai ales că au trecut patru ani de la primul ei roman “Unde plecăm atunci când plecăm”, apărut în 2020 la editura UP. M-au cucerit și intrigat de la început coperta interesantă, titlul incitant și descrierea.

  Au trecut câteva zile de când am terminat-o, dar abia acum încep să-mi cristalizez ideile și trăirile, pentru a vă putea vorbi despre ea. Nu este ușor pentru că este o poveste extrem de complexă.

  Dar s-o luăm cu pași ușori și începem cu Zoe Tănăsescu, personajul central, ingineră chimistă. Încă din copilărie viața lui Zoe a luat o turnură interesantă când părinții ei au fugit în SUA, lăsând copila în grija bunicii. Vremurile grele au împiedicat reîntâlnirea lor, iar Zoe aproape că și-a urât părinții că au abandonat-o. Crescută cu dragoste de bunică urmează facultatea de chimie. Din păcate bunica nu a mai apucat să se bucure de realizarea ei, dar îl cunoaște pe Dan, se căsătoresc și este acceptată în familia lui ca o fiică, deși unii ar spune că erau din cercuri sociale diferite. Acum era fericită și-și aștepta copilul lucrând și întâlnindu-se din când în când cu prietenii. În ultimii ei doi ani de facultate, un tânăr profesor de bilogie, Alexei(guru), a pus bazele unei organizații cu denumirea de “Meditația Transcedentală”.

  Acolo Zoe a fost cucerită de Hata Yoga, care ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului. Alexei – guru sau profu, cum îi spuneau tinerii, avea cunoștințe în domeniu și o bibliotecă cu o mulțime de cărți procurate în adolescență, când a locuit cu părinții în India, tatăl fiind diplomat la ambasadă. Așa avusese acces la o mulțime de informații ascunse românilor, despre o cultură necunoscută “religii străvechi, zeități și lăcașuri de cult închinate acestora, tehnici străvechi de meditație și autocontrol”. Interesul necontenit, serenitatea practicanților, întâlnirile de discuții, au atras atenția autorităților. Au fost urmăriți, alungați din orice loc și cercetați mai ales de securitate, pentru care tot ce nu puteau ei înțelege însemna un potențial pericol. Arestau, interogau, interziseseră întâlnirile sau deplasările pe stradă într-un grup mai mare de cinci persoane.

  Cu o zi înainte de izbucnirea revoluției și fuga dictatorului, Zoe este arestată, interogată, torturată la securitate. Naște chiar acolo cu o infirmieră, i se ia copilul, văzuse doar că are un semn pe ureche și e băiat, și ea e lăsată într-o baltă de sânge, în timp ce “șobolanii” fug pentru că afară începuseră luptele. Este găsită, dusă la spital, dar copilul e dispărut și deși îl va căuta, ajutată de prieteni, pe la orfelinate, la mănăstiri, nu-l va găsi. Va găsi în schimb corpul soțului ei, Dan, ucis în timpul răzmeriței. Apoi, pe rând, își va pierde socrii și în final locul de muncă.

   Aici la laborator se împrietenise cu un chimist în vârstă, cu o viață la fel de interesantă, Valeriu, care pe ascuns se ocupa și de cercetarea plantelor și va combina o grămadă de “leacuri” (ați înțeles probabil că e vorba de cunoscutul profesor Valeriu Popa). La propunerea acestuia și a lui Alexei Zoe va hotărî să pornească pe un nou drum și să fondeze o revistă. Vinde casa mare a socrilor, își cumpără un apartament mai mic și la parterul clădirii închiriază un altul pentru sediul revistei. Aceasta se va numi “Paranormalul de lângă tine” și va avea încă de la început un succes fulminant, pentru că lumea era din ce în ce mai interesată de Yoga, medicină alternativă, ezoterism, astrologie, paranormal.

  Moartea lui Valeriu și moștenirea lăsată, adică toate formulele lui de amestecuri de plante, și întâlnirea cu Ioana, o femeie bolnavă cu doi copii, o vor determina să pornească într-o nouă direcție.

   Va lua legătura cu profesorul Minea, care avea o firmă de medicamente alopate, se vor asocia, mărind producția datorită descoperirilor lui Valeriu. Apoi îl trimite pe Alexei în India să scrie o serie de articole, să cerceteze plantele pentru noi medicamente, dar și cu speranța, nemărturisită, că acesta își va regăsi iubita din tinerețe, Suryana, de care viața și vremurile l-au despărțit. Și se întâmplă…

  În același timp în țară vine Kumal, fost coleg cu Alexei în liceu, acum profesor de istorie la Universitatea din India. Kumal era interesat de cultura și istoria românilor, de învățăturile Vedice, de Zamolxis, căruia i se datorează primele legi din istoria omenirii, de geto daci. Acestia fuseseră cei inițiați de Zamolxis să respecte 5 principii ;

“-Primul a fost Dumnezeu , care a făurit cerul și pământul.
-Dumnezeu domnește peste tot.
-Dumnezeu este cel care hotărăște răsplătile și pedepsele oamenilor.
-Dreptatea Divină nu poate fi înțeleasă de mintea oamenilor.
– După plecarea din această lume pe toți ne așteaptă răsplăți sau pedepse.”

   Kumal credea cu tărie că:

“Aceasta este baza creștinismului.
Dacă atât Vedele cât și Biblia sunt învățături de inspirație Divină este clar că Zamolxis a fost precursorul Divin sau întâiul mesager al acesteia”.

  Vizitează cu Zoe diferite locuri de atracție, sălașuri energetice și Sfinxul. Kumal și Zoe au și o experiență telepatică, dar și o poveste de dragoste. Sunt conștienți că povestea nu va avea urmări, Kumal trebuie să plece acasă și Zoe e prea legată de glia țării și de urmele celor dragi.

  Dar viața are suișurile și coborâșurile ei, și toată starea ei de liniște aparentă se sparge când este diagnosticată cu cancer. Și vor urma runde de tratament, așteptând la cabinet găsește o poză, uitată de-o altă pacientă cu Mănăstirea Petru Vodă.

  Se simte cumva chemată și merge acolo, undeva în creierul munților, aproape de Ceahlău. Acolo îl va întâlni pe părintele Iustin, pe mama Ana care se va ocupa de tratamentul ei cu produse apicole, și tot acolo se va “împăca cu Dumnezeu”:

“Dacă am greșit iartă-mă! Nu știu cum să-ți spun. Știu doar că am vrut să afli că-mi pare rău că Te-am urât și Te-am acuzat. Nu am înțeles și nu înțeleg nici acum ce plan ai avut Tu cu mine, dar asta este doar treaba Ta. Acum, probabil, voi veni la Tine și nu vreau să fim supărați”

  Totul îi va vindeca trupul și sufletul iar îndemnul celest “schimbăți calea” o fac să-și schimbe radical viață și să înceapă “să dea înapoi”.

   Ce se va întâmpla? Cum? Ce drum va alege? Unde și cum își va petrece următorii ani de viață? Va afla ceva despre fiul ei?

  Veți găsi toate astea și multe altele în romanul Narcisei Cîrligeanu. Nu este numai o poveste de dragoste începută înainte de 1989, dar și o lecție despre curaj, dragoste, empatie, anduranță, o luptă cu prejudecățile, cu răutatea, dar mai ales o lecție de iubire față de oameni, natură și Dumnezeu.

  Romanul este o îmbinare de povești, științe ezoterice și paranormal, de legături transcedentale cu istoria Indiei, de cunoaștere a altor lumi și credințe.

  Poveștile personajelor se îmbină armonios cu toate acestea, iar viață Zoei seamănă cu cel mai important simbol al unității :

“Cercul, simbol al unității divine, de unde totul pornește și se reîntoarce, circumferința lui reprezentând liniștea mentală a ființei umane”.

  Dar pentru a afla totul, pentru că eu doar am spicuit puțin, și știți cum îmi place mie să spun “din poveste mult mai este”, trebuie neapărat să citiți și să “gândiți” cartea Narcisei Cîrligeanu. Sunt convinsă că o să vă placă, că vă va lămuri multe lucruri, dar veți rămâne și cu întrebări, care vă vor determina să vă documentați pe temele întâlnite. Pentru că “Cercul” atinge cu pana lui sufletul, inima și credința în viață.

  Felicitări Narcisa Cîrligeanu pentru un roman superb!

  Iar vouă lectură plăcută!

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

1 COMMENT

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.