UN ARTIST, O VISĂTOARE, O NOAPTE LUNGĂ, PLINĂ DE AVENTURĂ.  

Graffiti Moon, de Cath Crowley-Storia Books-recenzie

Traducere: Alina Marcu Ciulacu
Editura: Storia Books-2016
Număr pagini: 272
Format: 21.59 x 14.22 x 1.27
Tip copertă: Broşată
 
 
   Cath Crowley a crescut în zona rurală a statului Victoria, în Australia. A studiat scrierea și editarea la Royal Melbourne Institute of Technnology și lucrează atât ca scriitoare independentă, cât și ca profesor cu jumătate de normă la Melbourne.
În Australia, Graffiti Moon a primit Prime Minister’s Literary Award for Young Adult Fiction, precum și Ethel Turner Prize for Young People’s Literature și a intrat pe lista scurtă pentru Victorian Premier’s Literary Award și Children’s book of the Year Award.
 
 Un artist, O visătoare, O noapte lungă, Plină de aventură
   Lucy a terminat liceul și cel mai bun mod de a sărbători este să-l găsească pe Shadow, grafferul misterios care a împânzit orașul cu desenele lui. El se află pe undeva, dar nu se știe exact pe unde, și împrăştie în liniștea nopții culori care închipuie păsări și cerul albastru. Lucy crede că s-ar putea îndrăgosti de un tip ce desenează precum Shadow.
 
   Când primește un SMS de la Al, șeful atelierului de sticlărie, Lucy își va lua bicicleta și va încerca să ajungă acolo unde a fost anunțată că Shadow și Poetul desenează.
 

,,De-aș ajunge la timp! Să-l întâlnesc pe Shadow. Și pe Poet, dar mai ales pe Shadow. Tipul care desenează noaptea. Desenează păsări ținute în cuști pe ziduri de cărămidă și oameni rătăciți în păduri fantomatice. Desenează băieți din ale căror inimi crește iarbă și fete care manevrează niște mașini bâzâitoare de tuns iarbă. De un tip care desenează așa ceva m-aș putea îndrăgosti. Până peste cap.
Sunt la un pas să-l întâlnesc și îmi doresc asta foarte mult. Mama zice că, atunci când dorința se ciocnește cu realitatea, ăla e momentul adevărului. Eu vreau să se ciocnească. Îmi doresc să dau direct peste Shadow, cu o forță care să ne împrăștie gândurile în patru zări, ca să putem să le adunăm fiecare pe ale celuilalt și să ni le înapoiem ca pe niște grămezi de pietre lucioase.”

 
   Ca de obicei, Lucy ajunge prea târziu și nu se întâlnește cu grafferul ei. În schimb nu își pierde speranța. Este pe cale să absolve liceul. Proiectul ei de arte este în atelierul lui Al. Îi place să lucreze cu sticla, să o modeleze să îi dea forme și culori.
   Ce nu îi place ? Că tatăl său s-a mutat în șopronul dărăpănat din curte, iar mama ei pretinde că cei doi se iubesc, doar că ea vrea spațiu să termine romanul, iar el vrea să termine piesa de scris.
   Suntem alături de Lucy care împreună cu Daisy și Jazz, prietene, vor să iasă să se distreze în cinstea absolvirii. Cum Daisy este încă cu Dylan, încă, pentru că în loc să îi spună la mulți ani a dat cu ouă în ea, vor ieși să se întâlnească cu alți doi băieți. Unul pentru Jazz și unul pentru Lucy. Jazz este mai ciudățică, îi place să își dea întâlnire cu băieții care îi plac, indiferent de modul în care îi abordează. Lucy este mai conservatoare în relații, ea s-a întâlnit cu Ed în a zecea, iar când acesta a îndrăznit să pună mâna pe fundul ei i-a spart nasul cu cotul și a fugit.
   Lucy nu și-a mai dat întâlnire. Ed nu a mai venit la școală. Cum se va derula întâlnirea din această noapte?Contează că băieții vor spune că îi știu pe Shadow și pe Poet?
 
   Ed și-a abandonat școala în clasa a zecea. Motivul? O fată care i-a spart nasul, dificultatea sa de a scrie și citi și mai ales slujba de la magazinul de culori, pentru a o va ajuta pe mama sa. Aceasta l-a crescut foarte greu de una singură.
Ceea ce nu știe Lucy este că Ed… este Shadow, iar prin picturile sale pe pereți exprimă sentimentele care le are la un moment dat. Neputința sa de a termină școală, dar cu un talent imens la pictură pe ziduri, rulote, oriunde are spațiu de desfășurare. Îmi plac sentimentele împărtășite în diferite etape fericite sau nu din viața lui în graffiti.
 

,,E o noapte înăbușitoare, prea caldă pentru octombrie. Pe afară zăbovesc mai mulți oameni ca de obicei, așa că folosesc spray-ul în viteză ca să desenez cerul. Privesc în toate părțile. Mă uit după polițai. Și după orice persoană cu care n-aș vrea să dau ochii pe aici. Desenul plutește, iar lucrurile care îmi bubuie în cap ies din tub urlând și lovesc cărămida. Uită-te la asta și la asta și la asta. Privește-mă pe mine, cu sufletul expus pe un perete.
Primul meu desen a fost o fată. Al doilea o ușa deschisă pe un zid de cărămidă. Am continuat cu imense uși deschise. Apoi am trecut la desene cu cerul. Un cer întins, deasupra unor desene cu uși deschise și cu păsări care alunecă peste cărămidă, în încercarea de a-și lua zborul. Micuță pasăre, ce-ți închipui tu? Ai ieșit dintr-un tub de vopsea.”

 
   De această dată Ed o va conduce pe Lucy să îi vadă graffiti făcute prin locuri mai întunecate. El pretinde că îl cunoaște pe Shadow, iar Lucy îi va spune gândurile, trăirile și ce ar vrea să facă dacă s-ar întâlni cu Shadow. Întâlnirea dintre cei doi, plimbările, peripețiile care au loc, îi vor apropia. Se poate să îi dea o șansă lui Ed, iar Shadow să treacă în plan secundar?
   Ed despărțit recent de Beth, o fată inteligentă și cu o situație materială mai bună, cu un patron care i-a murit și rămas fără slujbă, cu o promisiune că va participa la un jaf în această noapte, este indecis în privințe lui Lucy. Nu știe dacă să îi dea o șansă sau nu, dacă fata va mai fi interesată de el după ce ar afla dezastrul din viața lui. El este lefter, școală nu are, slujbă nu are și posibil să fie prins de polițai. Dacă prima dată Lucy i-a spart nasul, de data aceasta va trece cu bicicletă peste el, bine,  nu intenționat, în urma prăvălirii celor doi într-o râpă întunecată.
 
   Este interesant cum această scriitoare abordează viața tinerilor din aceste zile. Se pare că realitatea se reflectă în această noapte intensă în emoții și în fapte.
Urmărim și relația dintre Dylan și Daisy, ceea ce s-ar putea repara cu puțină atenție și cu un cadou de ziua ei, totuși, sunt împreună de doi ani. Vedem răzbunarea fetei și încercarea lui Dylan de a-și da seama unde a greșit.
  Interesant este și relația ce se înfiripă între Jazz și Leo (Poetul). Deși îi va recita versuri, va încerca să o cucerească, Leo nu îi va spune de activitatea sa nocturnă. Oare va mai continuă relația aflând că este Poetul?Cine este cel real: Leo sau Poetul?
 
   Lucy va încerca să îi insufle lui Ed pofta de viață, de a continua în ciuda greutăților pe care le are. Oare el o va asculta? Îi va da o șansă fetei care caută alt băiat în noapte…cu el?
Cum va reacționa Lucy când va află cine este Ed? Îi va da o șansă?
 
Douăzeci și patru de ore intense și pline de aventură din viețile unor tineri gata să devină adulți, să termine liceul, să descopere cine sunt cu adevărat și cine vor să fie.
 
Cartea Graffiti Moon, de Cath Crowley poate fi comandată de pe site-ul Storia Books 
 
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia şi cărtureşti
 

10 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.