Bully de Penelope Douglas – Editura Epica – recenzie
O fată. Un băiat. O iubire. O mare problemă: Bully, de Penelope Douglas
Bully
Penelope Douglas
Editura Epica, București, 2019
Titlu original: Bully, 2013
Carte publicată anterior cu titlul Intimidare
Colecția EpicLove
Traducere din limba engleză și note de Adina Pintea
363 de pagini
Bully de Penelope Douglas love books.
…așa e viața, afurisită!
Tate e o adolescentă frumoasă, sensibilă și cu idei despre viitor bine stabilite. Jared este băiatul popular din liceu, rebel, pasionat de motoare puternice și noi cuceriri. Chiar dacă cei doi au în comun o copilărie plină de amintiri (unele frumoase, precum serile petrecute în copacul dintre casele lor, altele triste, cum ar fi episodul morții mamei ei), perioada primei tinereți îi regăsește la poli opuși. Se pare că scopul lui Jared este să o hărțuiască în mod constant și obsesiv pe timida Tate: îi strică întâlnirile cu alți băieți, împrăștiind zvonuri cum că ar avea păduchi, își determină amicii să o persecute (să-ți găsești cheile mașinii pe fundul piscinei, în timpul unei petreceri și să fii nevoită să te arunci în apă e ceva…), intră peste ea în vestiarul fetelor. Într-un cuvânt: bullying.
Numai că toată această nesfârșită tortură i-a creat lui Tate un soi de armură, astfel încât, atunci când se întoarce după un an petrecut în Franța, ia atitudine. Știe că nu-i va fi ușor, dar, pentru a supraviețui, trebuie să riposteze.
,,Sub nicio formă nu avea să mă domine. Întâi voia ca într-o singură noapte să îl iert pentru anii întregi de umilință și nefericire, iar apoi se gândea cum că aș avea sentimente față de el. Credea că scapă basma curată.
Ce cretin arogant!”
De la ură la iubire este, după cum bine știm, un singur și nesigur pas, iar cei doi vor trăi o pasională poveste de dragoste, marcată de suișuri și coborâșuri, de despărțiri brutale și împăcări dulci, de reproșuri și mărturisiri nedisimulate.
Am condamnat-o pe Tate – personajul narator – pentru alegerile făcute; atât de mari au fost umilințele, iar ea a ales să le dea uitării, în numele iubirii. Singură, cu tatăl plecat în Europa și cu o bunică ce vine doar în vizită, este nevoită să se descurce singură. Să nu vă imaginați că este o tânără neajutorată! Nu! Locuiește într-o casă imensă (ce nu pare să aibă nevoie de nu-știu-ce îngrijire), cu mulți bani în cont și fără să trebuiască să dea explicații unde, de ce și cu cine pleacă. Nu este acesta visul oricărui adolescent? Și Jared locuiește singur, vizitat uneori de mama sa alcoolică, dar, spre deosebire de vecina sa cuminte și responsabilă, el organizează niște petreceri-monstru, cu mult alcool, muzică rock și dezmăț. Asta nu mai poate fi tolerat, așa că Tate recurge la planuri ce nu o caracterizează.
,,Dacă nu erau muzica tare sau sosirile și plecările constante ale invitaților cu mașini tari cu nenorocitele lor de țevi de eșapament, erau țipetele și râsetele care veneau dinspre curtea lui Jared.’‘
Așa că îi taie curentul, simțind cum puterea îi oferea o senzație nemaipomenită. Intră și în lumea lui, cea a întrecerilor cu mașini și-i dă lecție după lecție.
Insensibilul și indestructibilul Jared se transformă treptat în cel pe care îl cunoștea ea la zece ani. Conștientizează că sub această mască se ascunde un om sensibil, traumatizat în copilărie de un tată violent și de absența mamei, ce lupta cu alcoolul. Sentimentul de vinovăție caracteristic copilului abuzat l-a determinat pe acesta să se autoexcludă din viața celei mai bune prietene, dar să o protejeze totuși. Fiecare atitudine considerată nepotrivită din partea unui copil sau a unui adolescent ascunde o traumă. Vindecarea lui Jared are un nume: Tate.
Însă ea nu mai știe dacă mai poate avea încredere, așa că…
,,Am înhățat o rangă din portbagajul camionetei mele și i-am zgâriat cu partea ascuțită mașina de la un capăt la celălalt.
Sunetul pătrunzător al metalului pe metal îmi trimise valuri de euforie în fiecare fibră și mă făcu să zâmbesc. Am ochit apoi și am lovit cu ranga exact în mijlocul parbrizului. Lovitura făcu sticla țăndări, sfărâmată în sute de cioburi. Parcă pocnise o rolă întreagă de folie cu bule de aer.
După asta, am luat-o razna. […] Faptul că îl loveam unde îl durea mă făcea să mă simt în siguranță. Nu mă putea răni nimeni dacă îi răneam eu întâi, nu-i așa?”
Bully este un roman care te face să dormi bine noaptea; nu te sperie, nu te bântuie, precum Pisica lui Poe. Oare de ce asociez eu cărțile cu nopțile?! Conține povestea a doi oameni frumoși, meniți să fie împreună, cu toate că viața nu le rezervă doar surprize plăcute. Totuși, unele detalii ar fi fost necesare, pentru a da greutate personajelor, pentru a rămâne memorabile. De exemplu, Tate se pregătește pentru Medicină și studiază bibliografia. Ce bibliografie? Jared este pasionat de mașini, dar în afară de marca și culoarea acesteia, nu mai știm nimic. În schimb, scenele erotice m-au făcut aproape să roșesc.
Penelope Douglas a fost publicată în peste douăzeci de țări, cărțile ei fiind publicate în sute de mii de exemplare. Romanul ei de debut, Bully, a fost desemnat cel mai bun roman de dragoste al anului 2014 de către Indie Romance Convention.
Din serie mai fac parte: Rivali (Editura Epica, 2015), Descătușare (Editura Epica, 2018) și Flacăra dintre noi (Editura Epica, 2019).
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărţi
Mulțumesc pentru recomandare, Andreea! Deși am cărțile autoarei, încă nu le-am citit.
Imi place foarte mult cum scrie Penelope Douglas.Mi-a placut si cartea aceasta.
Felicitari pentru recenzie!
Suna a comedie romantica. Tate asta e nebuna ca mine la ce faze face :))
Multumesc pt frumoasa tentatie. 🙂
nu stiu de ce am un feeling ca am citit-o… nu mai tin o lista cu lecturile de la editura epica, si rau fac! cand si cand imi plac cartile de genul