Iubirea din cărți vs iubirea reală.

Iubirea din cărți vs iubirea reală. Care-i mai tare.

   Fiecare carte este o nouă lume în care pătrunde cititorul, este o nouă viață pe care reușește să o trăiască și să o simtă ca fiind propria viață, este chiar și o nouă iubire pe care sufletul omului își dorește să o soarbă și să o păstreze în suflet. O carte umple viața omului cu iubire, strălucire și povești – iar la aceste trei stări este imposibil să renunți.

  În cărți găsim iubirea în orice formă. Și în orice formă am găsi iubirea, aceasta este o formă a iubirii pure. Este mereu o iubire pe care oricine și-ar dori să o trăiască ”pe viu”. Este iubirea perfectă, cea cu toate stările posibile și imposibile. De fiecare dată, iubirea din cărți are fluturași, fiori, situații limită, durere, devine periculoasă, este amenințată, i se pun piedici – uneori se împiedică rău, se destramă. Doar pentru a deveni mai puternică, mai sudată, mai intensă și mai mare decât marea cea albastră.

  Iubirea din cărți se asemănă mult cu iubirea reală, acea iubire fierbinte dintre două suflete ce aprind o flacără imposibil de stins. Iubirea adevărată scrie și ea o carte – cartea cu povești ale cuplului. Iubirea din cărți a scris multe alte pagini în istoria iubirilor perfecte, demne de amintit și reamintit peste timp.

   Iubirea din cărți unește personaje total diferite, din familii total opuse, cu statut social diferit, cu imagine publică care mai de care mai liniștită sau, dimpotrivă, colorată. Iubirea din cărți unește inimile a două personaje cu preocupări diferite, cu familii care se urăsc, cu prieteni care nu se suportă nici măcar în poze. Iubirea din cărți devine o masca pentru cuplul care se ascunde de ochii curioșilor. Iubirea din cărți se consumă departe de ochii lumii. Iubirea din cărți arde intens și se consumă aproape imediat. Iubirea din cărți se comportă ca un resentiment puternic în fața celor care nu acceptă sub nici o formă relația.

   Iubirea din cărți joacă un rol, este plină de reproșuri, orgolii, ură, furie, de țipete, de răni sufletești și durere fizică gata oricând să sângereze din toate părțile. Este falsă de față cu alții, dar duioasă, plină, înmiresmată, caldă și mereu foarte mare, intensă și puternică atunci când totul se petrece în tăcere. Iubirea din cărți e mult mai frumoasă cu doar doi martori.

   Iubirea din cărți nu e roz, nici măcar colorată nu este. Iubirea din cărți este aproape în majoritatea poveștilor gri, căci în mai toate poveștilor iubirea are alte interese – materiale și sociale. Are principii, valori meschine și interese ascunse și menite să nu știrbească imaginea perfectă a familiei sus puse.

   Iubirea din cărți trece prin multe, multe întâmplări menite să le pună în pericol viața în doi, să-i despartă și să topească sentimentele curate din sufletele partenerilor. Trece peste piedicile destinului și ale familiilor. Trece peste ura și peste deciziile vehemente ale părinților de a despărți doi îndrăgostiți.

  Iubirea din cărți se poate ascunde, se poate preface, poate juca un rol pentru a mângâia orgoliile celorlalți, dar aproape întotdeauna, învinge. Triumfă, câștigă războiul generațiilor și a sufletelor împietrite de ură.
Iubirea din cărți trece toate barierele sociale și materiale. Trece peste trecut, peste povești dureroase. Iubirea din cărți trece peste tot. Cum? Iubind. Cum? Iertând. Cum? Eliminând din drumul ei mintea cea care mereu pune piedici, care caută și găsește motive, care instalează frica.

   Iubirea din cărți luptă până la final. Trece peste orice și orice. Înfruntă soarele dogoritor, face față flăcării mereu arzătoare, dar și furtunilor reci, torențiale, aducători de nori grei și negri ce își găsesc loc pe cerul dragostei lor.

Iubirea din cărți este frumoasă, învingătoare și mereu frumoasă.

   Iubirea reală are poate că un alt tipar, o altă poveste – una ce începe frumos și se încheie ireversibil cu despărțirea și dispariția ei în negura timpului. Alteori începe greu, anevoios. Unele iubiri au nevoie de timp pentru a se petrece, pentru a se trăi, consuma și fructifica atât de frumos.

  Există unele povești de iubire care nu trec testul timpului, a încercărilor, a distanței. Ele rămân cele mai triste iubiri de poveste din viața reală. Probabil, ele ar fi fost cele mai frumoase iubiri care ar fi reușit să bată orice poveste ce stă scrisă într-o carte.

   Unele iubiri obosesc în fața provocărilor, nu sunt suficient de intense, de sudate în fața nici unei bătăi de vânt. Acestea se destramă la primul cuvânt, prima rană, primul sfat ”de bine” a celor din jur. Aceste povești de iubire mor înainte de a se naște, înainte de a se scrie. Aceste iubiri sunt tăiate din rădăcină încă dinainte ca visul să le poată cimenta în cartea vieții.

Care iubire este mai frumoasă? Care iubire este cea mai frumoasă?

   În care ai dori să trăiești? Ai visat la o iubire ca în cărțile pe care le citești cu răsuflarea tăiată, așa este? Ai visat mereu ca o iubire din carte să se transpună în viața ta și să o trăiești la fel de frumos ca în cea mai fabuloasă carte de dragoste care te-a făcut să visezi la propria poveste de iubire.

   Nu te întrista la gândul că este imposibil să trăiești iubirea ta de vis în viața reală, căci viața te poate surprinde mereu în cel mai plăcut mod posibil. Te poate surprinde exact așa cum poate nu ai îndrăznit niciodată să visezi.

   Nu uita să visezi și să simți că viața ta poate oricând să se transforme în cel mai frumos vis de iubire – unul care poate oricând să bată cu brio cea mai mare iubire din cartea ta de pe noptieră.

   În cărți sau în viața reală, oriunde ar fi scrisă, iubirea adevărată există!

De-ale literaturii

Facebook Literatura pe tocuri

Grup FB Literatura pe tocuri

Iubirea din cărți vs iubirea reală

Review overview
5

17 COMMENTS

 1. Există și cazuri în care iubirea reală o depășește valoric pe cea din cărți, trebuie doar să știi că e ceea ce îți dorești.
  Foarte echilibrat articolul! Felicitări!

 2. Laura, ai facut un articol extrem de frumos. Exact pe placul meu. Felicitari! M-ai emotionat.

 3. Frumos, dulce, romantic si in ton cu ziua de astazi, articolul tau mi s-a parut super. Felicitari!

 4. Un articol frumos, mi-a placut concluzia, plina de adevar si speranta. Iubirea din carti se inspira pana la urma din realitate, nu-i asa?

 5. Draga mea visatoare, ai scris absolut minunat despre iubire!Iubirea e frumoasa si pretioasa, oricand si oriunde o gasesti, sub toate formele ei!
  Felicitarile mele, m-a emotionat articolul tau!

 6. felicitari laura,superb articol!un lucru e cert de cite ori am fost dezamagita de si in viata reala m-am refugiat in iubirea din carti.

 7. Va mulltumesc mult! Incurajarile voastre si aprecierele imi dau curaj si ma motiveaza sa scriu mai des, mai mult. Mult mai mult!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.