Semnul de P.C. Cast şi Kristin Cast-recenzie

Titlul original: Marked – A House of Night Novel
Traducerea: Mariana Piroteală
Editura Litera
Nr. pagini: 287

Este primul volum din seria Casa Nopții (House of Night): 1. Semnul (Marked); 2. Trădarea (Betrayed); 3. Aleasa (Chosen); 4. Înfruntarea (Untamed); 5. Obsesia (Hunted); 6. Tentația (Tempted); 7. Focul (Burned); 8. Iertarea (Awakened); 9. Predestinare (Destined); 10. Hidden; 11. Revealed; 12. Redeemed. Ultimele trei volume nu au fost traduse la noi.

Cartea a aparut la Editura Litera într-o prezentare grafică de excepție, toate volumele având coperți foarte inspirate.
P.C. Cast (Phyllis Christine Cast) este o scriitoare americană de literatură fantastică și paranormala, cunoscută pentru seria Casa Nopții pe care a scris-o împreună cu fiica sa, Kristin Cast și pentru romanele din seriile Goddess Summoning și Partholon semnate de ea. Primul său roman, Goddess by Mistake, apărut în 2001, a câștigat premiile Prism, Holt Medallion și Laurel Wreath și s-a numărat printre finalistele National Reader’s Choice Award.

P. C. Cast s-a născut în Wetseka, Illinois și locuiește în Tulsa. Este de asemenea o îndrăgită profesoară. Fiica sa, Kristin, este studentă a Universității din Tulsa și a moștenit talentul mamei sale, având la rândul ei premii pentru jurnalism, dar și pentru poezie.
În anul 2005 au început să scrie seria Casa Nopții, care s-a bucurat de un uriaș succes internațional, fiind vândută în milioane de exemplare.
Casa Nopții este o serie fantasy, în care vampirii, zeitățile, miturile și ritualurile magice se îmbină într-un mod surprinzător de armonios. Fanii seriilor Amurg și Academia Vampirilor vor îndrăgi cu siguranță Casa Nopții. Am descoperit unele similitudini cu Academia Vampirilor: protagoniștii sunt la vârsta adolescenței; personajul principal e, de asemenea, feminin; cea mai mare parte a acțiunii se desfășoară tot într-un campus – Casa Nopții, unde orele au loc noaptea, deoarece lumina soarelui îi deranjază pe vampiri și novici (vampiri în devenire), dar fără a le fi fatală; vampirii nu sunt descriși ca personaje malefice și nu omoară oameni pentru a se hrăni, sângele necesar este donat de bunăvoie.

Ca elemente de originalitate: este descrisă o întreagă societate și cultură a vampirilor și a zeităților în care aceștia cred; acțiunea se petrece într-o versiune a orașului Tulsa din Oklahoma, locuit deopotrivă de ființe umane și de vampiri, aceștia putându-se integra printre oameni, care sunt conștienți de existența lor și nu sunt înfricoșați de ei, dar îi evită. Totodată, Seria Casa Nopții este plinǎ de referiri la religie care, conform autoarei, este „pǎgânǎ, cu o mulțime de influențe Wicca și mituri și legende nativ americane”. Vampirii sunt proveniți din rândul oamenilor, dar nu prin mușcătură, ci fiind ”însemnați” de către un vampir- vânător, când se află la vârsta adolescenței, moment în care începe procesul de transformare într-o altă specie, proces care durează patru ani, dar nu toți novicii supraviețuiesc transformării. Casa Nopții este școala unde sunt imediat înscriși cei însemnați, pentru a fi inițiați. Semnul constă într-un desen albăstrui, ca o dantelărie, care le apare pe frunte. Mi-a plăcut foarte mult această idee a autoarelor, e foarte inedită! Cartea este scrisă la persoana întâi din perspectiva lui Zoey Redbird, o fată de 16 ani care este „însemnată”, devenind astfel „novice” și mutîndu-se în școala Casa Nopții pentru a trece prin perioada de transformare. Stilul cărții este lejer, ușor ironic, fiind foarte bine adaptat limbajului unei adolescente.
Așadar, să intrăm pe tărîmul acestei lumi magice, populată deopotrivă de oameni și vampiri, însoțind-o pe eroina noastră în aventura vieții ei!

zoey redbirdZoey este o adolescentă normală, nu foarte populară printre colegi, având o ”cea mai bună prietenă”, Kayla, și un prieten, Heath – vedeta echipei de fotbal a școlii, de fapt aproape fost-prieten, având în vedere că era supărată pe el, dintr-un motiv obiectiv: ”n-am chef să ies cu un tip al cărui principal scop în viață a evoluat de la încercarea de a juca fotbal la încercarea de a da pe gât șase doze fără să verse.” Viața ei de familie era complet dată peste cap de când mama ei se recăsătorise cu un nemernic, în urmă cu trei ani. Acesta era un fanatic religios, cu vederi foarte înguste, făcând parte din „Oamenii Credinței”, o religie protestantă fictivă, foarte intolerantă.
Facem cunoștință cu Zoey în timp ce stătea de vorbă cu Kayla pe culoarul școlii și își făcea griji pentru testul la geometrie de a doua zi.
Atunci l-am văzut. De mortăciune vorbesc. Bun, mi-am dat seama destul de repede că nu era mort de fapt și de drept. Era zombi. Sau neuman. Mă rog…Chiar dacă n-aș fi simțit forța și întunecimea pe care le emana, ar fi fost de-a dreptul imposibil să nu-i observ Semnul, semiluna albastru-safirie de pe frunte și, în plus, desenul ca un antrelac din jurul ochilor săi la fel de albaștri. Era vampir, ba chiar mai rău de atât, era un Vânător. Rahat! Și mai stătea și lângă vestiarul meu…Și-a ridicat un deget lung și alb și l-a îndreptat spre mine. Fruntea mi-a fost cuprinsă de o durere cumplită”.
Așa a fost însemnată.

Vestea bună era că nu mai trebuia să dau măine testare la geometrie. Vestea proastă era că va trebui să mă mut în Casa Nopții, un internat privat din Midtown, în Tulsa, pe care toți prietenii mei îl cunoșteau drept Pensionul vampirilor, locul în care trebuia să-mi petrec următorii patru ani și să trec prin niște transformări fizice ciudate, greu de descris, iar în același timp viața mea avea să sufere o schimbare totală și permanentă. Asta în cazul în care nu muream pe parcursul procesului.
Speriată, nesigură de ce avea să-i rezerve viitorul, Zoey este respinsă de prieteni și de familie, neavând la cine apela decât la bunica Redbird, al cărei sânge Cherokee îl poartă și ea în vine, cunoscând toate străvechile povești ale tribului său. Așadar, Zoey pleacă de acasă la bunica ei pentru a-i împartăși acesteia ce i s-a întîmplat, iar acolo a avut o viziune cu Zeița-vampir Nyx, care i-a spus că este aleasa ei, cea în care se împletesc sângele magic al străbunilor din vechime și puterile dăruite de Zeiță, pentru a fi ochii și urechile acesteia în lumea de azi, o lume în care binele și răul se luptă să găsescă echilibru. I-a spus totodată un lucru tulburător, iar Zoey nici nu bănuia atunci câtă importanță va avea acest sfat: ”ține minte, întunericul nu înseamnă întotdeauna răul, la fel cum lumina nu aduce întotdeauna binele.”
Ajunsă în Casa Nopții, Zoey se va confrunta cu o altfel de existență. Locul este foarte frumos imaginat : ”întregul campus al Casei Nopții era superb și mă ducea cu gândul mai degrabă la o legendă arthuriană decât la secolul XXI.” Totodată, va găsi acolo prieteni adevărați și, mai mult de atât, va simți că în sfârșit a găsit un loc căruia să-i aparțină.

Casa noptiiLa Casa Nopții Zoey este întâmpinată de Neferet, Marea Preoteasă, o femeie de o frumusețe nepământeană, care o ia sub ocrotirea ei ca mentor. Face cunoștință cu noua ei colegă de cameră, Stevie Rae, care îi va deveni cea mai bună prietenă, și cu Erin și Shaunee, numite Gemenele – pentru că au tendința de a gândi la fel – iar acestea, împreună cu Damien, colegul lor homosexual, vor forma noul ei cerc de prieteni. De asemenea, îl cunoaște pe Erik Night, un tip foarte frumos, înalt, brunet și cu ochi albaștrii, iar scena în care îl vede prima dată e…fierbinte de tot! Un personaj foarte controversat este Afrodita, lidera Fiicelor Întunericului, o organizație exclusivistă a novicilor, în cadrul căreia aveau loc ritualurile Lunii Pline, prin care cereau binecuvântarea și îndrumarea Zeiței.
O bilă neagră am să dau totuși tocmai lui Zoey, al cărui comportament față de prietenii săi (mă refer la băieți) lasă de dorit. Mi s-a părut de multe ori ingrată, enervantă și nehotărâtă. Va jongla la un moment dat cu doi sau trei ”iubiți” în același timp, ceea ce nu mi-a plăcut. Vă las să descoperiți despre cine este vorba și ce urmări va avea comportamentul ei în această privință.
Viața în Casa Nopții se desfășura ca în oricare altă școală, dar orele aveau loc, în mod previzibil, noaptea, iar materiile studiate erau foarte inedite: sociologia vampirească, arta teatrală, desen, muzică, literatură, scrimă, limba spaniolă și echitație. Vampirii aveau o foarte pronunțată latură artistică! Toți novicii și vampirii aveau ca animale de companie – pisici! Acestea își alegeau singure stăpânul, se atașau imediat de el și îl însoțeau peste tot. Ca o iubitoare de pisici ce sunt, mi-a plăcut foarte mult această idee! Zoey va fi ”adoptată”, la câteva zile de la sosirea ei în campus de o simpatică pisicuță roșcată, pe care o va denumi Nala și o va îndrăgi foarte mult, cu vocea ei de bătrânică văicăriciosă și cu ”motorașul de torcătoare” pe care îl pornea de câte ori i se urca în brațe.
ritualRitualurile vampirilor si novicilor sunt foarte frumos descrise, fiind închipuite ca un cerc magic cu patru dintre ei reprezentând cele patru elemente stând pe margine și cu cel care reprezintă Spiritul în centru, invocând pe rând elementele – Aer, Foc, Apă, Pământ și Spirit. La primul ritual la care participă, Zoey descoperă, cu surprindere, că are o afinitate față de toate cele cinci elementele, lucru nu doar foarte neobișnuit, ci chiar nemaiîntâlnit până atunci!

Într-una din zile, Zoey este martora morții subite a lui Elliot, un novice al cărui corp a respins transformarea. La câteva zile însă, în timp ce mergea prin curte, a atacat-o…ceva, ce aducea cu Elliot, dar acest lucru era imposibil! Sau nu?!!
Avea din ce în ce mai mult presentimentul că ceva rău era pe cale să se întâmple, și nu se înșela…În noaptea de Samhain, în timpul ritualului, Afrodita a făcut o mișcare greșită și a invocat străbunii vrăjitori, străbunii mistici, iar cercul magic s-a umplut de spectre cu găvane goale și guri căscate, de consistența fumului, translucide, dătătoare de coșmaruri.
Am urmărit terifiată cum una dintre siluetele cenușii se scurge dincolo de cerc. Fumul care forma corpul său spectral a început să se prelingă în jos pe scări, asemenea unui șarpe care se târa în direcția noastră. I-am simțit pe Fiii și Fiicele Întunericului fremătând și am aruncat o privire împrejur. Se dădeau înapoi speriați, iar chipurile le erau împietrite de frică… M-am răsucit să văd ce se întâmplă. Ceața se târa în sus pe picioarele lui, lăsând în urmă rupturi fine, care au început deodată să sângereze.”
Ce se întâmplă de fapt, cine este cel atacat, cine îi va sta alături lui Zoey și cine va trăda, cine va sta în întuneric și cine în lumină (”întunericul nu înseamnă întotdeauna răul, la fel cum lumina nu aduce întotdeauna binele”), veți afla citind Semnul, dar acesta e doar primul volum al seriei, iar intriga și suspansul cresc de la volum la volum!
Ce se va întâmpla în Casa Nopții, ce personajele fascinante și impevizibile vom cunoaște în continuare, cine va supraviețui transformării și care va fi destinul lui Zoey vom afla în volumele următoare. Eu am ajuns deja cu cititul la volumul patru, Înfruntarea, și vă asigur că e o serie care dă dependență!

elefant.ro

Autor: Oli

6 COMMENTS

  1. Superb! A fost o incantare sa-ti citesc recenzia – explicatii, detalii personaje etc. Felicitari Oli ! Trebuie sa citesc si eu aceasta serie.

  2. M-ai ispitit cu aceasta recenzie asa ca acum imi doresc sa citesc neaparat cartea. Felicitari!

  3. Multumesc pentru aprecieri! Ma bucur ca am reusit sa va tentez.
    E o carte captivanta. Toata seria de alftel e asa, eu sunt cu cititul la volumul cinci acum!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.